Imobilizari Corporale - Sursa a Capacitatii de Exploatare a Intreprinderii IAS 16

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE pag 3
I. IMOBILIZARI CORPORALE pag 4
1.1 OBIECTIV pag 4
1.2 ARIA DE APLICABILITATE pag 4
1.3 DEFINITII pag 5
1.4 RECUNOASTEREA SI MASURAREA INITILALA A IMOBILIZARILOR CORPORALE pag 6
1.5 COMPONENTELE COSTULUI pag 8
1.6 SCHIMBURI DE ACTIVE pag 9
1.7 CHELTUIEILI ULTERIOARE pag 10
II. MASURAREA ULTERIOARA RECUNOASTERII INITIALE
A. TRATAMENT CONTABIL DE BAZA pag 11
B. TRATAMENT CONTABIL ALTERNATIV PERMIS pag 11
2.1 REEVALUARI pag 11
2.2 AMORTIZAREA pag 13
2.3 REVIZUIREA DURATEI DE VIATA UTILA pag 15
2.4 REVIZUIREA METODEI DE AMORTIZARE pag 16
2.5 RECUPERABILITATEA VALORII CONTABILE- PIERDERI DIN DEPRECIERE pag 16 
2.6 CASAREA SI CEDAREA pag 16 
III. PREZENTAREA INFORMATIILOR pag 17
BIBLIOGRAFIE pag 20


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
IAS 16, Contabilitatea imobilizarilor corporale a fost aprobat in martie 1982. 
In decembrie 1993, IAS 16 a fost revizuit ca parte a proiectului referitor la Comparabilitate si imbunatatiri ale situatiilor financiare. El a devenit IAS 16, Imobilizari corporale (IAS 16 (revizuit 1993)). 
In iulie 1997, cand a fost aprobat IAS 1, Prezentarea situatiilor financiare. Paragraful 66 (e) din IAS 16 (revizuit 1993) (actualul paragraf 60 (e) din prezentul Standard) a fost amendat. 
In aprilie si iulie 1998 mai multe paragrafe din IAS 16 (revizuit 1993) au fost revizuite pentru a fi consecvente cu IAS 22 (revizuit 1998), Combinari de intreprinderi, IAS 36, Deprecierea activelor si IAS 37, Provizioane, dator si active contingente. Standardul revizuit (IAS 16 (revizuit 1998)) a intrat in vigoare pentru situatiile financiare anuale aferente perioadelor incepand de la 1 iulie 1999. 
In aprilie 2000, paragraful 4 a fost modificat de IAS 40, Investitii imobiliare. IAS 40 intra in vigoare pentru situatiile financiare anuale aferente perioadelor incepand de la 1 ianuarie 2001. 
In ianuarie 2001, paragraful 2 a fost modificat de IAS 41, Agricultura. IAS 41 intra in vigoare pentru situatiile financiare anuale aferente perioadele incepand de la 1 ianuarie 2003. 
Pentru scopul acestei publicatii, noul text este trecut in raster gri, iar textul sters din IAS 16 (revizuit 1998) este trecut in raster gri si taiat cu o linie. 
Urmatoarele Interpretari SIC se refera la IAS 16: 
o SIC-14, Imobilizari corporale - Compensarea deprecierii sau pierderii elementelor. 
o SIC-23, Imobilizari corporale - Costuri de revizii sau reparatii generale 
IAS 16 (revizuit 1998) 
I. IMOBILIZARI CORPORALE
Standardele, tiparite cu litere de tipar italic, aldin, trebuie citite in contextul materialului de fond si al recomandarilor de implementare din acest Standard, precum si in contextul Prefetei la Standardele Internationale de Contabilitate. Standardele Internationale de Contabilitate nu au fost elaborate cu intentia de fi aplicate elementelor nesemnificative (a se vedea paragraful 12 din Prefata). 
1.1 OBIECTIV
Obiectivul acestui Standard este descrierea tratamentului contabil pentru imobilizarile corporale. Problema principala in contabilizarea imobilizarilor corporale este identificarea momentului de recunoastere a acestor active, a valorii contabile si a amortizarii aferente. 
Acest Standard prevede recunoasterea ca activ a unei imobilizari corporale atunci cand aceasta satisface definitia si criteriile de recunoastere pentru un activ, asa cum sunt ele definite in ,,Cadrul general de intocmire si prezentare a situatiilor financiare". 
1. 2 ARIA DE APLICABILITATE
Acest standard trebuie aplicat in contabilitatea imobilizarilor corporale, exceptand cazul in care un alt IAS prevede sau permite o abordare contabila diferita.
Acest standard nu este aplicabil pentru:
a) active biologice aferente activitatii agricole;
b) concesiuni miniere, prospectiuni si extractie de minereu, de petrol, gaze naturale si resurse naturale neregenerabile.
In anumite cazuri, Standardele Internationale de Contabilitate permit ca recunoasterea initiala a valorii contabile a imobilizarilor corporale sa fie determinata utilizandu-se o abordare diferita de cea prevazuta de acest Standard. Spre exemplu, IAS 22 Combinari de intreprinderi prevede ca imobilizarile corporale achizitionate intr-o combinare de intreprinderi sa fie evaluate initial la valoarea justa, chiar daca aceasta este superioara costului. In aceste cazuri, toate celelalte aspecte ale tratamentului contabil pentru aceste active, incluzand amortizarea, sunt determinate de cerintele acestui Standard. 
Pentru investitii imobiliare, o intreprindere aplica, IAS 40 Investitii imobiliare, decat acest Standard. O intreprindere aplica acest Standard proprietatilor construite sau dezvoltate in scopul utilizarii viitoare ca investiti imobiliare. Odata cu finalizarea constructiei sau dezvoltarii, intreprinderea aplica IAS 40.IAS 40 se aplica, de asemenea, investitiilor imobiliare existente care sunt redezvoltate in scopul utilizarii si in viitor ca investitii imobiliare.
Acest Standard nu trateaza anumite aspecte ale aplicarii unui sistem complet care sa reflecte efectele variatiei preturilor (a se vedea IAS 1, Prezentarea situatiilor financiare si IAS 29, Raportarea financiara in economiile hiperinflationiste). Intreprinderile ce aplica acest sistem trebuie sa respecte toate aspectele acestui Standard, cu exceptia celor care se refera la evaluarea imobilizarilor corporale ulterior recunoasterii lor initiale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Imobilizari Corporale - Sursa a Capacitatii de Exploatare a Intreprinderii IAS 16.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!