IAS 2

Cuprins referat Cum descarc?

1.Introducere - 2 -
2.Istoric - 3 -
3.Continut - 4 -
3.1 Obiectiv - 4 -
3.2 Arie de aplicabilitate - 4 -
3.3 Definitii - 5 -
3.4 Evaluarea stocurilor - 5 -
3.4.1 Costul stocurilor - 5 -
3.4.2 Tehnici de masurare a costurilor - 8 -
3.4.3 Formule de determinare a costului - 9 -
3.5 Recunoasterea drept cheltuiala - 10 -
3.6 Prezentarea informatiilor - 11 -
3.7 Data intrarii in vigoare - 11 -


Extras din referat Cum descarc?

1.Introducere
In conditiile in care tendintele spre globalizare isi "exercitau" primele drepturi, era si normal ca lumea economistilor si a contabililor sa observe ca acest lucru se poate realiza numai in conditiile in care structurile legislative si operative sunt cat mai uniforme cu putinta. Si, aici, ne referim la o posibila structura de raportare contabila accesibila si identica pentru intreaga lume contabila, fara a ne referi la eforturile de globalizare sau de structurare in comunitati compacte politico-administrative. 
Aceasta a fost si ratiunea pentru care, in 1972, la Congresul mondial al contabililor organizat la Sydney, s-a luat hotararea de a se infiinta IASC (International Accounting Standards Commitee - Comitetul de Standarde Internationale de Contabilitate), care a inceput sa functioneze in 1973, sediul secretariatului fiind la Londra. Principalul obiectiv declarat al acesteia a fost "sa formuleze si sa publice in interesul public standardele de contabilitate primare/ de baza care sa fie respectate in prezentarea situatiilor financiare si sa promoveze acceptarea si respectarea acestora in toata lumea". 
Activitatea acestuia s-a extins incetul cu incetul, atat datorita calitatii normativelor emise cat si datorita intereselor de corelare a elementelor de contabilitate la globalizarea in expansiune,astfel incat in acest moment, structurile care sustin dezvoltarea IAS-urilor au o activitate deosebit de coerenta si isi gasesc aplicabilitate la nivelul legislatiilor locale si, implicit, si la nivelul legislatiei si normelor legislative ale tarii noastre. Acest fapt, tine cont si de perspectiva integrarii in Uniunea Europeana, situatie in care intreprinderilor cu sediul juridic in state membre ale Uniunii Europene li se impune sa prezinte situatiile financiare in conformitate cu cerintele Comisiei Europene, si in special ale Directivelor IV-a si VIII-a privind Dreptul Societatilor Comerciale care tin cont, in mare parte de IAS-uri. 
In acest context se inscrie si noua varianta a IAS 2 Stocuri care inlocuieste IAS 2 Stocuri (revizuit 1993) si inglobeaza SIC 1 Consecventa-Diferite metode de determinare a costurilor stocurilor cu aplicare pentru situatiile financiare intocmite dupa 1 ianuarie 2005.Motivatia revizuirii acestuia de catre Consiliului pentru Standarde Intenationale de Contabilitate au constituit-o intrebarile si criticile aduse de catre diverse parti interesate in aplicarea lui iar obiectivul principal a constat in reducerea alternativelor pentru evaluarea stocurilor.Prin urmare , fata de versiunea anterioara nu prezinta modificari de abordare fundamentale legate de contabilizarea stocurilor ci numai percizari menite sa elimine alteranativele pentru evaluarea acestora si conflictele ce pot apare in tratarea unitara in contextual aplicarii lor.
Prezenta lucrare isi propune prezentarea succinta a IAS 2,realizata intr-o forma fidela originalului (Standardele internationale de contabilitate ,Editura Economica, editia 2005.) cu punctarea elementelor cheie de continut si prin explicitarea sau exemplificarea anumitor notiuni .In acest sens ,pentru a accentua intelesul notiunilor vehiculate, anumite pasaje (redate cu italic bold) au fost reproduce dupa forma originala.
2.Istoric 
" Sept.1974- expunerea proiectului IAS 2;
" oct.1975- aprobarea in Consiliu a Standardului International de Contabilitate 2 - Evaluarea si prezentarea stocurilor in contextul sistemului costului istoric;
" dec.1993- versiune revizuita;
" ian.1995 - data efectiva de intrare in vigoare a IAS 2;
" mai 1999 - modificarea paragrafului 28 de catre IAS 10 (revizuit 1999) Evenimente ulterioare datei bilantului .Textul modificat intra in vigoare o cu intrarea in vigoare a IAS 10 (revizuit 1999) -adica pentru situatiile financiare aferente perioadelor cu incepere de la 1 ianuarie 2000;
" decembrie 2000 - modificarea paragraful 1 de catre IAS 41-Agricultura, si adaugarea paragrafului 16 A. Textul modificat intra in vigoare pentru situatiile financiare anuale aferente perioadelor cu incepere de la 1 ianuarie 2003;
" dec.2003-versiune revizuita ce inglobeaza SIC 1-Consecventa-Diferite metode de determinare a costului stocurilor;
" ian.2005-data intrarii in vigoare a noii versiuni;


Fisiere in arhiva (1):

  • IAS 2.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!