IAS 19 - beneficiile angajaților

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere
2. Obiectiv
3. Arie de aplicabilitate
4. Beneficii pe termen scurt
5. Beneficii pe termen lung
5.1 Distinctia intre planuri de contributii determinate si planuri de beneficii determinate
6. Alte avantaje pe termen lung
7. Beneficii pentru terminarea contractului de munca
8. Compensatii sub forma participatiilor la capitalurile proprii


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Acest standard recomanda modul de contabilizare si prezentare de catre angajatori a beneficiilor angajatilor. El inlocuieste IAS 19, Cheltuieli cu pensiile , ce a fost aprobat in 1993. Schimbarile majore fata de vechiul Ias 19 sunt stabilite in Baza pentru Concluzii . Standardul nu trateaza raportarea planurilor de beneficii ale angajatilor .
Standardul identifica cinci categorii de beneficii ale angajatilor :
a) beneficii pe termen scurt ale angajatilor, cum ar fi indemnizatii, salarii si contributii la asigurarile sociale, concedii anuale de odihna platite si concedii medicale platite, planuri de prime si participari la profit (daca se platesc in termne de 12 luni de la sfarsitul perioadei) si beneficii nemonetare pentru angajatii existenti (cum ar fi asistenta medicala, cazare , masini si bunuri sau servicii gratuite, sau subventionate);
b) beneficii post-angajare , cum ar fi pensiile , alte beneficii de pensionare, asigurari de viata post-angajare si asistenta medicala post-angajare ;
c) alte beneficii pe termen lung , care includ plati in urma plecarilor pe termen lung din serviciu cu sau fara garantarea pastrarii postului respectiv, jubilee sau alte beneficii ce decurg din servicii pe termen lung, plati pe perioada unor indisponibilitati pe termen lung si, daca sunt platibile 12 luni sau mai mult dupa incheierea parioadei, participarile la profit , planuri de prime si compensatii amanate ;
d) beneficii pentru incheierea contractului de munca ; si
e) compensatii sub forma participatiilor la capitalurile proprii.
Norma IAS 19 impune intreprinderii sa contabilizeze avantajele pe termen scurt, atunci cand membrii personalului au prestat servicii care le dau dreptul la aceste avantaje.
2. Obiectiv
Obiectivul acestui standard este de a descrie contabilizarea si prezentarea informatiilor referitoare la beneficiile angajatilor .
Standardul cere unei intreprinderi sa recunoasca :
a) o datorie , atunci cand un angajat a prestat servicii in schimbul beneficiilor ce urmeaza a fi platite pe viitor ; si
b) o cheltuiala , atunci cand intreprinderea consuma beneficiile economice ce apar ca urmare a serviciului prestat de un angajat in schimbul beneficiilor.
Noile probleme ridicate in contabilitate sunt contabilizarea si prezentarea informatiilor referitoare la beneficiile angajatilor , in special beneficiile pe termen lung . Desi in Romania inca nu sunt cunoscute pensile private , in ultima perioada , o data cu aparitia unei reglementari a fondurilor private de pensii , apare si in tara noastra nevoia de intelegere , dar mai ales necesitatea unui standard de contabilitate privind beneficiile angajatilor pe termen lung.
3. Arie de aplicabilitate
Acest standard trebuie aplicat de un angajator la contabilizarea beneficiilor angajatilor.
Beneficiile angajatilor pot avea diverse forme si pot fi clasificate dupa mai multe criterii, dupa cum vom vedea. Standardul nu face distinctie intre beneficiile acordate in forma baneasca (salarii, prime , etc) sau sub alte forme (avantaje in natura, avantaje in servicii , etc). In categoria angajatilor intra si managerii. Este , de asemenea , important sa intelegem ca recunoasterea si contabilizarea beneficiilor angajatilor nu are legatura cu deductibilitatea fiscala a acestor avantaje ; statele care aplica Standardele Internationale de Contabilitate trateaza prin legi speciale regimul juridic si fiscal al acestor beneficii.
In categoria beneficiilor se incadreaza doar beneficiile suportate de intreprindere ; Standardul vizeaza doar partea suportata de intreprindere, nu si pe cea suportata de stat sau de salariat.
In categoria beneficiilor pe termen scurt mai pot intra si :


Fisiere in arhiva (1):

  • IAS 19 - Beneficiile Angajatilor.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!