Grupuri de societăți

Extras din referat Cum descarc?

1. CONSIDERENTE GENERALE
Intreprinderea cauta din ce in ce mai mult sa fie cat mai putin vulnerabila si in acelasi timp cat mai performanta. Pentru a atinge acest obiectiv, tendinta generala o constituie realizarea de concentrari, ce se pot concretiza fie printr-o dezvoltare interna a intreprinderii, prin stabilirea de legaturi cu alte intreprinderi, fara ca acestea sa fie in mod special de natura juridica, fie pe baza preluarii de control sau crearea altor societati. Deci putem spune ca geneza grupurilor este strans legata de strategia de dezvoltare a intreprinderilor. 
In momentul in care se diversifica productia si se intrevede implantarea pe alte piete, posibilitatea alegerii unui sistem organizational oscileaza intre pastrarea unei structuri juridice a societatii cu organizarea de departamente economice si crearea de societati filiale specializate, cu personalitate juridica distincta, dar ramanand controlate in mod riguros de societatea-mama, care poate regrupa activitati economice identice, apropiate sau complementare. Un grup se poate constitui in scopul profitarii de avantaje fiscale sau financiare sau chiar in scopul evitarii unor reguli protectioniste ale salariatilor.
Grupul poate fi interpretat in maniere diferite, diversitatea conceptului avand la baza in mod deosebit notiunile de putere si control.
In sens comun, grupul este un ansamblu de persoane sau de lucruri reunite in comun. In sens economic, grupul industrial este un ansamblu de intreprinderi care stabilesc intre ele anumite legaturi in special de natura financiara. Deci putem spune ca grupul este ansamblul care regrupeaza mai multe entitati distincte avand in comun legaturi, interese, relatii, drepturi sau obligatii, aceste legaturi fiind mai mult sau mai putin puternice. Grupul poate fi definit ca fiind si o combinatie a autonomiei juridice a societatilor componente cu dependenta economica a acestora.
Pentru ca un ansamblu de societati sa fie recunoscut ca si grup, acestea trebuie sa indeplineasca o serie de conditii:
o un minim de logica industriala care trebuie sa existe intre componentele grupului;
o o strategie comuna fixand un obiectiv comun;
o o structura juridica, financiara si economica precisa.
Organizarea grupului se realizeaza, pe de-o parte prin mecanismul delegarii de putere emanad de la societatea-mama spre celelalte societati. Pentru cei interesati de o mai buna securitate si stabilitate a ansamblului cat si a fiecarei societati in parte este necesara institutionalizarea relatiilor economice intre societatile grupului.
In functie de influienta pe care societatea-mama o exercita asupra societatilor din cadrul grupului, exista doua tipuri de societati: societati influientate direct sau indirect de societatea-mama si societati care detin participatii in societatile mentionate, dar care nu au nici o legatura cu societatea-mama, aceasta categorie constituind mediul economic al grupului.
2. GRUPUL - UN SISTEM DESCHIS
Unii economisti considera grupul de societati ca fiind o stare intermediara intre un ansamblu de societati total independente si o macrosocietate obtinuta printr-o fuziune completa a tuturor societatilor ce o compun.
Un grup poate fi considerat ca fiind un sistem deschis daca indeplineste urmatoarele doua caracteristici:
1. este o structura complexa de legaturi prin paricipatii financiare intre societatile asociate, in general legaturi personale, datorate prezentei unor administratori sau directori comuni;
2. este o retea de influienta sau de dominatie a uneia sau mai multor societati asupra altora.
Interesul pentru securitatea si supraviatuirea grupului genereaza vointa permanenta de a institutionaliza relatiile economice intre societatile grupului 
Un grup se caracterizeaza prin:
o activitate comuna;
o societati solidare;
o un ansamblu economic puternic integrat avand un obiect de grupare si o impartire a activitatilor;
o uniune interna a asociatilor;
o un scop sau un obiectiv pentru beneficiile de grupare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Grupuri de Societati.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!