Globalizarea Economica

Extras din referat Cum descarc?

APARITIA GLOBALIZARII. ISTORIC
Atata timp cat lumea are in acelasi timp intelesuri tehnice si politice, grupuri diferite vor avea istorii diferite ale globalizarii. Dealtfel, in termeni generali folositi in economie si economie politica este o istorie a cresterii comertului inter-statal bazat pe institutii stabile ce autorizeaza firme din diferite state sa schimbe mai usor bunuri.
Termenul de liberalizare este o combinatie intre teoria economica a liberului schimb si indepartarea barierelor in care se misca bunurile. Aceasta a dus la cresterea specializarii tarilor in exporturi si la presiuni care sa termine o data pentru totdeauna cu tarifele protectioniste si a altor bariere in fata comertului.
Perioada liberalizarii si cea in care aurul definea standardul economic este deseori numita "Prima era a Globalizarii". Bazata pe Pax Britannica si pe schimbul de bunuri in numerar, aceasta era a crescut odata cu industrializarea. Baza teoretica a fost munca lui Ricardo in Avantajul comparativ si Legea generala a echilibrului a lui Say. Cei doi sustineau ca tarile vor face comert eficient si ca orice neajunsuri temporare in cerere sau oferta se vor corecta automat. Instituirea standardului in aur s-a realizat treptat in tarile intens industrializate intre anii 1850 si 1880.
"Prima era a Globalizarii" se crede ca s-ar fi impartit in etape odata cu primul razboi mondial si apoi cazand sub criza standardului in aur spre sfarsitul anilor '20 si inceputul anilor '30. Tarile ce incepusera sa imbratiseze era globalizarii, incluzand nucleul European, cateva state de la marginea Europei si cateva lastare europene din Americi si Oceania prosperau. Inegalitatea dintre acele state disparea in timp ce bunurile, capitalul si forta de munca formau in mod exceptional fluxuri libere intre state.
Globalizarea in perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial a fost condusa prin runde de negocieri in prima faza sub auspiciile GATT, ce a dus la mai multe intelegeri in indepartarea restrictiilor asupra liberului schimb. Runda Uruguay a dus la semnarea unui tratat prin care se creeaza Organizatia Mondiala a Comertului (WTO) cu rolul de a media dispute comerciale. Alte acorduri comerciale bilaterale inclusiv sectiuni ale Tratatului de la Mastricht si NAFTA au fost de asemenea semnate cu scopul de a reduce tarifele vamale si barierele comerciale.
Exista si un aer de scepticism fata de procesele economice globale si optimism fata de posibilitatile de control ale economiei internationale si fata de viabilitatea strategiilor politice nationale. Un efect deosebit de important al conceptului de globalizare a fost paralizarea strategiilor nationale de reforma radicala, fiind privite ca imposibil de realizat din punct de vedere rational si al evolutiilor pietelor internationale.
CONCEPTUL DE GLOBALIZARE
Nu exista o definitie a globalizarii intr-o forma universal acceptata, si probabil nici definitiva. Motivul consta in faptul ca globalizarea subinclude o multitudine de procese complexe cu o dinamica variabila atingand domenii diverse ale unei societati. Ea poate fi un fenomen, o ideologie, o strategie, sau toate la un loc.
Globalizarea este termenul modern folosit la descrierea schimbarilor in societati si in economia mondiala care rezulta din comertul international extrem de crescut si din schimburi culturale. Descrie cresterea comertului si a investitiilor datorita caderii barierelor si interdependentei dintre state. In context economic, este des intalnita referirea aproape exclusiva la efectele comertului si in particular la liberalizarea comertului sau la liberul schimb.
Globalizarea este definita prin interdependenta economiei dintre state, ca urmare a cresterii coeficientului de dependenta fata de economia mondiala.
Globalizarea este conceputa ca proces al diminuarii taxelor vamale, al renuntarii la politica vamala si la restrictiile de circulatie a marfurilor, serviciilor, tehnologiilor si capitalurilor, pe masura dezvoltarii schimburilor economice internationale.
Globalizarea este considerata ca factor ce determina diminuarea rolului guvernului national ca urmare a extinderii actiunii capitalului investitional international si a societatilor transnationale.
Globalizarea este apreciata drept proces de administrare a lumii catre forte transnationale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Globalizarea Economica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!