Gestiune Financiara a Companiei

Extras din referat Cum descarc?

GESTIUNEA FINANCIARA A FIRMEI 
Gestiunea finaciara poate fi definita ca un ansamblu de activitati care concura la realizarea si ajustarea fluxului financiar si a fondurilor precum si la buna administrare a resurselor financiare ale firmei. 
In plan analitic, gestiunea financiara poate fi definita ca o functie a firmei care are drept scopuri esentiale urmatoarele : 
- de a asigura constant firma cu fondurile necesare exploatarii.
- de a controla buna utilizare a fondurilor si rentabilitatii operatiunilor pentru care sunt afectate aceste fonduri.
Domeniul gestiunii este foarte intins. Mentinerea echilibrului fluxurilor financiare si a unui nivel minim al rentabilitatii utilizarii fondurilor reprezinta obiectivul gestiunii. echilibrul financiar este influentat de independenta sau autonomia firmei. Starea de echilibru poate fi denumita in sens restrans lichiditate. Altfel spus, lichiditatea reprezinta un alt obiectiv al gestiunii. Mentinerea lichiditatii depinde de marimea surplusului bugetar care este generat de o renatbilitate corespunzatoare. Lipsa de rentabilitate, sau o rentabilitate insuficienta pun in pericol lichiditatea. Lichiditatea si rentabilitatea sunt elemente ce definesc politica generala a firmei. 1 
Gestiunea are scopuri multiple: obtinerea profitului, cresterea economica a firmei. Aceste scopuri pot fi sintetizate astfel : 
- asigurarea echilibrului financiar si al lichiditatii;
- asigurarea rentabilitatii;
- cresterea activului si patrimoniului;
- asigurarea flexibilitatii firmei;
Scopurile gestiunii se pot controla cu mai multi indicatori, precum :
a.nivelul fondului de rulment 
b.coeficientul de indatorare
c.rentabilitatea economica corelata cu efectul de ,,parghie financiara"
d.ratele de crestere a cifrei de afaceri, a valorii adaugate, etc.
Gestiunea financiara se inscrie intr-un sistem de previziune si control pentru a asigura conducerea relatiilor cu mediul inconjurator. De aceea se elaboreaza planuri strategice care reflecta resursele financiare si utilizarile acestora.
Controlul presupune urmatoarele : 
- sa masoare diferenta dintre previziuni si realizari;
- diagnosticarea simptomelor firmei (greutatile financiare si eventualele amenintari interne/externe);
- sa indice decizii colective ce au consecinte financiare directe;
- sa revizuiasca si sa modifice obiectivele si previziunile initiale;
Rezulta ca gestiunea finaciara are un domeniu foarte larg, impunand rezolvarea a doua probleme esentiale : echilibrarea ansamblului de fluxuri financiare (incasari si plati) si rentabilitatea folosirii fondurilor astfel incat sa asigure atat remunerarea surselor cat si dezvoltarea firmei.
Functia financiara rezulta din convergenta unor factori de ordin teoretic si practic. Dezvoltarea tehnicilor manageriale si a teoriei financiare a permis depasirea cadrului contabil si juridic traditional. In prezent functia financiara dispune de o doctrina coerenta, iar politica financiara se sprijina pe concepte specifice.Dezvoltarea firmelor a impus mobilizarea unor capitaluri foarte mari, iar diminuarea lichiditatii ridica probleme legate de asigurarea necesarului de lichiditati si de gestiune optima a trezoreriei. Rolul trezoreriei iese tot mai mult in evidenta in perioadele de slabire a pietei financiare,de reducere a autofinantarii, de limitare a creditelor, etc. Analiza contabila traditionala este completata pe baza tablourilor de finantare, document operativ de informare, ce a devenit obligatoriu in tarile avansate. Functia financiara este integrata in cea de conducere generala, cele mai multe informatii fiind furnizate de sistemul informational contabil. Finantele firmei raman strans legate de cadrul juridic in care se inscriu relatiile cu mediul exterior. Functia financiara are un rol operational, un rol functional si unul politic.Rolul operational implica luarea unor decizii cu privire la colectarea capitalurilor. Acest rol vizeaza asigurarea fluxurilor financiare in stransa legatura cu mediul inconjurator.Cuprinde incasarea creantelor si plata furnizorilor, gestiunea trezoreriei si negocierea creditelor bancare. 2


Fisiere in arhiva (1):

  • Gestiune Financiara a Companiei.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Adochitei M. - Finantele intreprinderii, Editura Uranus 1992 
2. Vasile I, Gestiunea financiara a intreprinderii, Editura Meteor Press, 2010
3. Hoanta Nicolaie, Gestiunea financiara a intreprinderii, Editura C.H. Beck, 2011 
4. Isfanescu A, Robu V, Hristea A, Vasilescu C., Analiza economico-financiara Ed.ASE Bucuresti, 2002


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!