In ultimii ani, economia mondiala a fost afectata de numeroase prabusiri financiare, pierderile totale estimandu-se la zeci de miliarde de dolari. Acestea au fost posibile datorita diferitor operatiuni contabile si financiare bine gandite de functionarii intreprinderilor pagubase. Involuntar apare intrebarea - ce ii determina pe contabili si lucratorii interni ai domeniului financiar al intreprinderilor sa isi asume riscul si sa-si pune in joc libertatea personala pentru a capata sume enorme de bani? Profesorul Paul Stefanescu, una dintre cele mai cunoscute figuri ale criminalisticii din Romania si un specialist recunoscut in istoria masoneriei, a conceput, in cartea "Marile scandaluri financiare", un "portret robot" al marilor escrocherii. Iata cateva dintre cele mai importante "semnalmente": 1. Toate se bazeaza pe dorinta nemarturisita de inavutire a majoritatii oamenilor; 2. Reclama agresiva in mass-media, care promite siguranta operatiunilor (gen "dormi linistit vegheaza la siguranta ta "); 3. Practicarea coruptiei la toate nivelurile; 4. Credite bancare care nu mai sunt returnate de solicitanti; 5. Santajarea, prin coruperea unor oameni politici si a unor factori de raspundere influenti; 6. Apelarea la serviciile unor avocati cu renume, scump platiti, care au relatii in cercurile puterii; 7. Utilizarea unor documente de valoare false; 8. Numirea in consilii de administratie a unor persoane cu influenta. Astfel, fie din motive financiare sau sociale, fie tentati de sumele de bani cu acre au de lucru, fie din motive psiho-emotionale, fraudele si infractiunile financiare lovesc tot mai des economiile nationale. Economistul American Robert W. Sarnoff chiar a dat o definitie pentru escrocheriile financiare: "Finantele sunt arta de a plimba banii din mana in mana pana cand dispar." Cadrul legislativ privind contraventiile si infractiunile Dictionarul de termini economici defineste frauda ca inducere in eroare, inselaciune, act de rea-credinta savarsit spre a realiza un profit material prin atingerea adusa drepturilor altei persoane.
Saptamanalul Bihoreanul, articolul "Tunuri Antebelice" de Gruia Ursu, din 09 mai, 2005. Stefanescu, P., 2002, Marile scandaluri financiare, editura Saeculum Vizual, Bucuresti. Ziarul Cotidianul, articolul "Top 5 al celor mai mari escrocherii" de Marian Bataiosu, din 14 februarie, 2009. Legea contabilitatii, legea nr. 82/1991, republicata 2008 Legea 85/2006 privind procedura insolventei, consolidata 2010 http://www.de-contabilitate.ro/ http://www.dreptonline.ro/ http://www.contabilizat.ro/ http://www.financiargroup.ro/
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).