Fondul Monetar International

Extras din referat Cum descarc?

Fondul Monetar International a fost creat in mod oficial la 27 decembrie 1945 cand 29 de state au ratificat statutul sau, adoptata la conferinta de la Bretton Woods, dar activitatile sale financiare au inceput la 1 martie 1947, atunci fiind momentul sa participe toate statele suverane si independente.
FMI este o organizatie internationala care are 184 de tari membre, infiintata pentru a promova cooperarea monetara internationala, stabilitatea valutara si acorduri valutare sistematice, pentru a stimula cresterea economica si niveluri inalte de folosire a fortei de munca si pentru a acorda asistenta financiara temporara tarilor, in conditii adecvate de siguranta pentru a ajuta la ajustarea balantei de plati. 
In momentul aderarii ca membru al FMI, fiecare tara contribuie cu o anumita suma de bani numita "cota de subscriere". In urma unei majorari cu 45 % a cotei de subscriere incepand cu 22 ianuarie 1999, totalul acestor cote se ridica la 212.4 miliarde DST (aproape 265 miliarde USD).
Romania este membra a F.M.I. din data de 7 decembrie 1972.
Fondul Monetar International reprezinta o organizatie internationala din cadrul Natiunilor Unite creata pe baza acordului Conferintei monetare si financiare din anul 1944 de la Bretton Woods SUA pentru a facilita cooperarea valutar-financiara dintre tarile membre.
In cadrul Conferintei de la Bretton Woods din anul 1944 s-au dezbatut mai multe proiecte de organizare a relatiilor valutar-financiare internationale ale diferitelor tari:
- Proiectul elaborat de catre departamentul Trezoreriei SUA publicat in anul 1943 sub denumirea de planul 'White', preconiza formarea unui 'Fond de stabilizare al Natiunilor Unite si Asociate' din contributia tarilor membre, in vederea sprijinirii altor tari membre care inregistrau deficite externe si utilizarea etalonului aur-valute;
- Proiectul intocmit de expertii britanici, intitulat 'Uniunea Internationala de Clearing', denumit planul 'Keynes', publicat in anul 1943 care prevedea derularea relatiilor valutare ale tarilor membre prin intermediul conturilor deschise la aceasta institutie, emiterea unei monede internationale 'bancor' si furnizarea ei in schimbul aurului;
- Proiectul expertilor canadieni care stabilea formarea unei 'Uniuni Valutare Internationale;
- Planul delegatiei franceze intitulat 'Sugestii referitoare la relatiile monetare internationale.
Planul White preconiza organizarea relatiilor valutar-financiare internationale pe baza mecanismelor pietei si limitarea influentei interguvernamentale, iar planul delegatiei engleze sustinea functionarea economiei mondiale prin intermediul mecanismelor interguvernamentale. Harry White sustinea formarea resurselor necesare asistentei prin contributia statelor membre, iar John Maynard Keynes propunea ca sa se infiinteze o institutie internationala care sa creeze masa monetara necesara relatiilor economice internationale.
Conferinta monetara si financiara a Natiunilor Unite si Asociate a inceput la data de 1 iulie 1944 la Bretton Woods din statul New Hempshire, cu participarea a 45 de state si s-a incheiat la 22 iulie 1944 prin aprobarea 'Declaratiei comune aexpertilor privind crearea Fondului Monetar International al Natiunilor Unite si Asociate'.
Fondul Monetar International a devenit o institutie internationala care asigura cooperarea interguvernamentala in domeniul monetar si financiar, reglementarea comportamentului statelor membre, sprijinirea tarilor membre care se confrunta cu deficite ale balantelor de plati, promovarea unor politici si strategii prin care membrii actioneaza in directia sustinerii cresterii economice si a stabilitatii sistemului monetar international.
Fondul Monetar International a fost infiintat oficial la data de 27 decembrie 1945, in momentul in care 29 tari au semnat si ratificat acordul de la Bretton Woods si a inceput sa functioneze la 1 martie 1947.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fondul Monetar International.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!