Folosirea cu rea-credinta a bunurilor sau creditului societatii comerciale

Cuprins referat Cum descarc?

I. Introducere 3
II. Infractiunea de folosire cu rea-credinta a bunurilor sau creditului societatii 3
III. Infractiunea de folosire cu rea-credinta a bunurilor sau creditului societatii din perspectiva obiectiva 6
IV. Infractiunea de folosire cu rea-credinta a bunurilor sau creditului societatii din perspectiva subiectiva 7
V. Infractiunea de folosire cu rea-credinta a bunurilor sau creditului societatii intr-un caz practic 7
VI. Infractiunea de folosire cu rea-credinta a bunurilor sau creditului societatii in cazul grupurilor de interes economic 10
VII. Concluzii 12
VIII. Bibliografie 12


Extras din referat Cum descarc?

Infractiunea de folosire cu rea-credinta a bunurilor sau creditului societatii presupune sa se realizeze o utilizare de bunuri sau a creditului firmei sau a autoritatii sale. Aceasta utilizare sa fie impotriva interesului societatii, sa se efectueze un act in interes personal sau al altuia, precum si acest act sa fie savarsit cu rea-credinta.
In prezenta lucrare este prezentat comiterea acestui fapt contrar interesului social, fiind evaluat in raport cu momentul comiterii infractiunii, administratorii si directorii raspunzand pentru deciziile luate, pe baza unor informatii adecvate si in interesul societatii.
II. Infractiunea de folosire cu rea-credinta a bunurilor sau creditului societatii
Pentru inceput, prin societate comerciala intelegem o institutie juridica, un organism constituit de regula pe baze asociative, in vederea realizarii unei activitati comerciale cu scopul obtinerii de profit de catre cei care s-au asociat. De asemenea, mai poate fi privit ca un contract cu caracteristici proprii determinate de specificul scopului pentru care a fost realizat acordul de vointa.
Potrivit art. 2 din Legea nr. 31/1990, republicata, o societate comerciala poate lua una din urmatoarele forme :
- in nume colectiv (tipar pentru societatile de persoane);
- in comandita simpla;
- in comandita pe actiuni;
- pe actiuni (tipar pentru societatile de capitaluri);
- cu raspundere limitata.
Aceasta clasificare presupune distinctia raspunderii asociatilor pentru indeplinirea obligatiilor societatii.
Vointa societatii comerciale este diferita de vointa asociatilor sau a actionarilor, deoarece ea se formeaza in cadrul organului de deliberare, adica in cadrul Adunarii Generale a ascociatilor sau actionarilor. Aceasta este indeplinita prin acte juridice ale organelor executive, si anume: administratorul, consiliul de administratie, consiliul de directie si directorii executivi .
Conform art. 282 alin. (1) din Legea nr. 31/1990, republicata, presupun infractiuni din care rezulta pedeapsa cu inchisoare de la 1 la 3 ani pentru care administratorul, fondatorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii:
1. creeaza, in contul societatii, actiuni ale altor societati la un pret superior valorii lor efective, sau vinde actiuni pe care le detine, la un pret inferior valorii lor efective, cu scopul de a obtine, pentru el sau alte personae, un folos in paguba societatii 
2. foloseste cu rea-credinta bunuri sau creditul societatii, intr-un scop advers intereselor acesteia sau in folosul lui propriu, ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese in mod direct sau indirect
3. se imprumuta, sub orice forma, direct sau printr-o alta personae, de la societatea pe care el o administreaza, valoarea fiind superioara limitei prevazute la art. 144, alin (3) lit.a), sau face ca una dintre aceste societati sa ii acorde vreo garantie pentru fatorii proprii
4. incalca dispozitiile art. 183.
Acuzarea faptei de folosire cu rea-credinta a bunurilor sau a creditului societatii, are rolul de a proteja firma de tentatiile conducatorilor ei de a o considera ca un bun propriu si/sau de a abuza de bunurile sau de creditul acesteia, contrar interesului societatii. Un exemplu potrivit ar putea fi vorba despre un director al unei intreprinderi care isi plateste datoriile personale prin intermediul societatii ca si cum patrimonial ar fi al lui, astfel: rambursarea unei datorii, plata primei asigurarii sale de viata, plata cotizatiei la club etc.).
Infractiunea analizata poate avea ca obiect material atat bunurile, creditul, cat si autoritatea. Prin acceptiunea larga a notiunii de "bun" intelegem acele valori care formeaza activul societatii, incluzand bunurile mobiliare si imobiliare constatate sau nu de documentele contabile. Creditul social reprezinta capitalul, dar si bonitatea societatii, iar sensul economic este dat de capacitatea firmei de a se imprumuta sau de a contitui garantii.
Astfel, se comite infractiunea de folosire cu rea-credinta a bunurilor sau creditului societatii in situatia in care societatea garanteaza un imprumut contractat de sotia directorului. Nu are importanta in ce calitate societatea detine aceste bunuri (proprietate, locatiune, depozit), ci este suficient ca ea sa le detina. Folosirea acestor bunuri implica in mod cert indeplinirea de acte pozitive. O abtinere, chiar contrara interesului firmei, nu poate fi asimilata cu o folosire.
In doctrina se precizeaza ca folosirea creditului social echivaleaza cu utilizarea abuziva a semnaturii sociale, astfel expunandu-se persoana juridica la plati sau deconturi, precum si la riscuri financiare la care in mod normal nu ar fi fost expusa.
De asemenea, prin ,,creditul societatii" se mai poate intelege renumele comercial al firmei, conceput din bunul mers al societatii, al capitalului sau, al volumului capitalului si naturii afacerilor sale. Termenul de ,,credit" este inteles ca fiind vorba despre capacitatea de a imprumuta de la firma, capacitatea ei de a garanta, sau de imaginea sa financiara, increderea pe care o inspira etc.
Utilizarea creditului intr-un interes contrar, presupune expunerea firmei la un risc la care nu ar trebui expusa, chiar daca riscul nu se realizeaza. Scopul urmarit nu este un rezultat, ci o finalitate, putandu-se afirma ca infractiunea este una de pericol, nu de rezultat. 
In raport de specificul normei de incriminare, consideram ca fondatorul nu poate comite infractiunea analizata, deoarece aceasta se poate realiza dupa contituirea societatii comerciale, dar poate fi comisa de administrator, director sau reprezentantul legal.
Prin ,,administratori" se intelege persoanele anume investite, care duc la indeplinire vointa societatii, realizand acte de executare. Pentru clarificarea notiunii de ,,director", avem in vedere prevederile art. 143 alin (5) din Legea nr. 31/1990 (republicata), in redactarea data prin Legea nr. 441/2006, adica acele persoane carora le-au fost incredintate atributii de conducere potrivit art. 143 alin (1).
Durata mandatului administratorilor poate varia intre 2 ani (primii administratori) si maxim 4 ani (administratorii ulteriori), putind fi reeligibili aca prin actul constitutiv nu se prevede altfel.


Fisiere in arhiva (1):

  • Folosirea cu rea-credinta a bunurilor sau creditului societatii comerciale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- Sorin Corlateanu, Mihaela Rotaru, Folosirea cu rea-credinta a bunurilor sau creditului societatii comerciale, in ,,Revista de drept comercial" nr. 12/2010;
- Stoica, C., Cristea, S., Drept societar, Ed. Universitara, Bucuresti, 2008;
- Popovici, C., Raspunderea administratorilor societatilor comerciale, in "Revista de drept comercial" nr.7/8/2002;
- Szabo, S., Raspunderea administratorului pentru folosirea bunurilor si creditului societatii, in "Pandectele Romane", nr. 2/2007;
- Beligradenu, S., Stefanescu, I.T., Natura raportului juridic dintre socitatine comerciale si administratorii sau directorii acestora, in revista ,,Dreptul" nr. 8/2008;
- Dumitru, H.D., Regimul juridic al directorilor, in contextul delegarii atributiilor de conducere la societatile pe actiuni, in ,,Revista romana de Drept al Afacerilor" nr.2/2007;
- Carpenaru, St.D., David, S., Predoiu, C., Piperea, Gh., Legea societatilor comerciale. Comentariu pe articole, Editia a III-a, Ed. C.H.Beck, Bucuresti, 2005;
- Decizia nr. 82/4.02.1985 a Curtii de casatie franceza pronuntata in afacerea Rozenblum.
- www.juridice.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!