Finante Publice

Extras din referat Cum descarc?

Cheltuielile publice sunt consecinta exercitarii de catre stat a atributiilor si functiilor sale. Finantarea acestor domenii, obiective si actiuni se concretizeaza in bunuri si servicii publice de care beneficiaza membrii societatii, cat si in punerea la dispozitia acestora, in anumite situatii, a fondurilor financiare propriu zise. In acest demers al statului, prin intermediul banilor se asigura in primul rand, necesitati si obiective care tin de apararea tarii, asigurarea ordinii publice si a sigurantei nationale, a educatiei, sanatatii publice, a protectiei mediului, securitatii sociale, gospodarirea publica, precum si finantarea unor actiuni si obiective care au in vedere si alte masuri de interventie a statului in economie si societate. Statul creaza prin intreprinderile si institutiile sale utilitati publice si semipublice, pe de-o parte si/sau asigura finantarea cheltuielilor necesare producerii acestora prin societati private, pe de alta parte. Din punct de vedere al modului de acoperire cu resurse publice bunurile se impart in: 
a. Bunuri publice pure - sunt bunuri ale caror consum individual nu genereaza de regula sustragerea de la consumul lor a altui individ.
b. Bunurile mixte - sunt preponderente semipublice si au un pronuntat caracter privat dar si produc externalitati a caror existenta influenteaza decizia producatorilor si a consumatorilor implicand o alocare de resurse guvernamentale care schimba de fapt conditiile de competitie de pe piata. 
Bunurile mixte pot fi;
1. cu excludere
- bunuri publice cu externalitati
- produse de firme private cu sprijin financiar de la stat
- distribuite pe piata cu ajutorul subventiilor sau al unor impozite coercitive
2. fara excludere
- se consuma colectiv dar sunt supuse unor cereri majore care conduce astfel la aglomerare
- produse de firme private sau direct de sectorul public pe seama fondurilor publice
- distribuite prin piata sau direct prin sectorul public
- finantate din veniturile din vinzari din taxe pentru utilizare sau din venituri obtinute din impozite 
c. Bunuri private pure care sunt caracterizate prin excluderea prin costuri
- sunt produse de firme private
- distribuite prin piata
- finantate din venituri din vinzari
2. ROLUL GUVERNULUI DE A REGLEMENTA SI DE A STABILIZA CHELTUIELILE PUBLICE
Cum orice economie este caracterizata printr-o piata imperfecta in cadrul careia actioneaza o serie de factori, devine evidenta fie si numai in parte necesitatea interventiei statului datorita 
a. informatiei incomplete si a incertitudinii
b. competitiei imperfecte
c. existentei efectelor externe
In realizarea utilitatilor publice, statul actioneaza deci:
- fie ca producator sau consummator de bunuri 
-fie ca parte care arbitreaza,reglementeaza sau dirijeaza functionarea pietei
Interventia statului de piata antreneaza finantele publice mai ales prin procesul de alocare a resurselor,apoi prin cel de constituire a resurselor financiare publice: 
-alocarea resurselor,in sensul corectarii imperfectiunilor pietei sau al compensarii efectelor acestora prin politici bugetare speciale
-distribuirea si redistribuirea veniturilor,in scopul asigurarii echitatii sau justitiei sociale,prin impunerea veniturilor in mod diferentiat,in majoritatea situatiilor;
-influentarea comportamentelor economici-sociale si financiare ale agentilor economici,ale institutiilor financiare si ale persoanelor fizice;
-asigurarea bunastarii membrilor societatii,prin actiuni stabilizatoare,positive,punand in practica politici monetare,bugetare si fiscale.
Interventia statului vizeaza deci resursele


Fisiere in arhiva (1):

  • Finante Publice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!