Finalizarea acțiunilor de control constatarea și combaterea faptelor de evaziune fiscală

Extras din referat Cum descarc?

Evaziunea fiscala presupune sustragerea de catre contribuabilii persoane fizice sau juridice, romane sau straine, prin orice mijloace, in intregime sau partial, de la impunerea sau plata obligatiilor fiscale si anume :
- plata taxelor si impozitelor, contributiilor, si a altor sume datorate bugetului statului si bugetelor locale, bugetului asigurarilor sociale de stat si fondurilor speciale extrabugetare.
Efectuarea de activitati permanente sau temporare, generatoare de venituri impozabile, poate avea loc, numai in baza unei autorizatii emise de << organul competent, sau a unui alt temei prevazut de lege.
Evaziunea fiscala este constatata, si stabilita, ca abatere de la normele legale, conform prevederilor Legii nr 87/1994, republicata, in-MOF-545/29.07.2003, si modificata prin Legea nr. 241/15.07.2005, publicata in MOF nr.672/27.07.2005, promulgata prin Decretul nr. 627/15.07.2005.
In literatura de specialitate, cel mai cunoscut sens dat evaziunii fiscale, este << arta de a evita caderea in campul de atractie al legii fiscale >> concept care apartine economistilor francezi M.C. de Brie si P.Charpemtier.
Privind acest fenomen retrospectiv, putem afirma ca evaziunea fiscala, este tot atat de veche si omniprezenta in societate pe cat de veche este existenta statului si a legilor fiscale. Domeniul de manifestare al evaziunii fiscale, este atat de intins, pe cat de larg s si variat este campul de aplicare al impozitelor directe, influentand randamentul acestora.
Contribuabilii sunt obligati sa evidentieze >>veniturile realizate si cheltuielile efectuate, din activitatile desfasurate, prin intocmirea << registrelor sau a oricaror alte documente prevazute de lege >>.
Contribuabilii sunt obligati sa utilizeze pentru activitatea desfasurata << documente primare si de evidenta contabila << stabilite prin lege, achizitionate numai de la unitatile stabilite prin normele legale in vigoare si sa completeze integral rubricile formularelor, corespunzator operatiunilor inregistrate.
Contribuabilii sunt obligati, sa declare cu << sinceritate veniturile realizate, bunurile mobile si imobile >> aflate in proprietate sau obtinute cu orice titlu legal, precum si alte valori care genereaza << titluri de creanta fiscala >>.
Cand legea nu prevede, obligatia de depunere a declaratiei de impunere, contribuabilii, raspund de calcularea corecta a impozitelor si taxelor, pe care trebuie sa le verse la buget, in conditiile legii.
Persoanele fizice sau juridice care realizeaza venituri, ori desfasoara activittai, supuse impozitelor si taxelor, sunt obilgtate sa plateasca la termen sumele datorate statului.
Nerespectarea reglementarilor fiscale in domeniul vamal, prin declararea inexacta, sau sub orice forma a valorilor, sau prin sustragerea bunurilor de la operatiunile de vamuire, in scopul neachitarii taxelor vamale, sau a diminuarii acestora, ori a altor obligatii fiscale, se sanctioneaza conform legii.
Toate aceste aspecte, sunt verificate de catre << organele financiar-fiscale >> din cadrul MFP, si din cadrul unitatilor teritoriale subordonate ,,Garda Financiara, si alte persoane imputernicite, care au dreptul sa verifice, daca contribuabilii au respectat, dispozitiile legale de organizare si de desfasurare a activitatilor economice producatoare de venituri impozabile sau a bunurilor supuse impozitelor si taxelor.
Contribuabilii au obligatia de a permite efectuarea controlului si de a pune la dispozitia organelor de control toate documentele contabile, evidentele si oricare alte elemente materiale sau valorice solicitate, in vederea cunoasterii realizarii obiectelor ori a resurselor impozabile sau taxabile.
Din literatura de specialitate, dupa modul in care poate fi savarsita, evaziunea fiscala se manifesta sub doua forme :
a)-evaziunea fiscala licata sau legala
b)-evaziunea fiscala ilicata, nelegala sau frauduloasa
Evaziunea fiscala licata permite sustragerea unei parti din materia impozabila ca urmare a interpretarii reglementarilor legale, fara ca acest lucru sa fie considerat contraventie sau infractiune. Acest gen de evaziune, exprima actiunea contribuabililor de a ocoli legea, recurgand la o combinatie neprevazuta de legiuitor, si deci tolerata prin scapare din vedere. Aceasta posibilitate apare datorita unor inadvertente sau lacune ale legii si este frecventa mai ales in perioada cand apar noi structuri de intreprinderi sau noi categorii de impozite. Contribuabilii, exploatand insuficientele legislatiei, eludeaza in mod << legal >>, sustragandu-se, in total sau in parte, platii impozitelor, tocmai datorita acestei insuficiente a legislatiei.
Procedand astfel, contribuabilii raman in limita stricta a drepturilor lor si statul nu se poate apara decat print-o legislatie bine studiata, clara, precisa si stiintifica. Singurul vinovat de producerea evaziunii fiscale prin astfel de mijloace este legiuitorul. In practica, faptele de evaziune, bazate pe interpretarea favorabila a legii, sunt foarte diversificate, in functie de inventivitatea contribuabilului. In concluzie, evaziunea fiscala licita este rezultanta logica a defectelor si inadvertentelor unei legislttii imperfecte sau asimilate, a normelor metodologice defectuoase, precum si a neprevederii legiuitorului.
Evaziunea fiscala licita, poate prezenta urmatoarele forme :
- acordarea unor facilitati fiscale-sub forma unor exonerari, scutiri partiale, reduceri, deduceri, constituie un cadru favorabil ocolirii sau prelevarii de la plata obligatiilor fiscale prin anumite procedee.
- manipularea unor societati comerciale de a investi o parte din profitul realizat in achizitii de masini si utilaje pentru care statul acorda reduceri ale impozitului pe venit ;
- acordarea unor scutiri delimitate temporal, in cazul infiintarii de noi societati comerciale, de la plata impozitului pe profit ;
- supraevaluarea amortizarii prin constituirea legala a unui fond de amortizare intr-un cuantum superior investitiilor necesare, constituie o modalitate de diminuare a bazei de impozitare ;
- impunerea veniturilor realizate de anumite categorii de persoane fizice, pe baza unor norme medii de venit mai mari decat media, ca sa nu plateasca impozit pentru diferenta respectiva.
Legea sanctioneaza si cazurile de nerespectare a reglementarilor fiscale in domeniul vamal, prin declararea inexacta, sub orice forma, a valorilor sau prin sustragerea bunurilor de la operatiile de vamuire, in scopul neachitarii taxelor vamale sau ale diminuarii acestora ori a altor obligatii fiscale. Practicarea de catre importatori si exportatori a diferitelor mijloace licite sau ilicite, pentru a se sustrage de la plata sumelor in valuta cuvenite statului, constituie << evaziune valutara >>. Sustragerea devizelor cuvenite statului se practica indeosebi, prin :
-compensatiile particulare ;
-tarife vamale insuficient de precise ; 
-transferuri de devize in si din alte tari cu incalcarea dispozitiilor legale ;
-turism.


Fisiere in arhiva (1):

  • Finalizarea Actiunilor de Control Constatarea si Combaterea Faptelor de Evaziune Fiscala.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!