Finalizarea Actiunii de Control Financiar

Extras din referat Cum descarc?

Controlul financiar nu se limiteaza doar la constatarea lipsurilor, deficientelor si abaterilor. Controlul de constatare este urmat de controlul de remediere a neajunsurilor si abaterilor. p9u2uc
O modalitate de finalizare a actiunii de control se refera la stabilirea raspunderii. Conditia primordiala pentru a exista o forma de raspundere este existenta unui contract sau a unei prevederi intr-un act normativ, respectiv lege, H.G., O.U., ordin de decizie a conducatorului.
In functie de baza juridica de referinta exista raspundere:
-raspundere disciplinara
-raspundere materiala
-raspundere contraventionala 
-raspundere civila
-raspundere penala.
Raspunderea disciplinara. Disciplina muncii cuprinde complexul de norme care stabilesc atat obligatiile specifice functiei sau postului fiecarui salariat, cat si normele generale de comportare a acestuia la locul de munca.
Codul muncii defineste abaterea disciplinara ca fiind incalcarea cu vinovatie de catre salariat a obligatiilor de munca, inclusiv a normelor de comportare.
Abaterea disciplinara este fapta, actiunea sau inactiunea ilicita a angajatului prin care se incalca in mod culpabil o indatorire, o obligatie de serviciu inclusiv normele de comportare.
Conditiile cuprinse in aceasta definitie sunt cumulative, lipsa uneia putand duce la inexistenta abaterii disciplinare. Nu poate exista abatere disciplinara daca nu sunt indeplinite urmatoarele conditii:
-calitatea de salariat a autorului, respectiv contractul de munca;
-fapta sa fie ilicita, adica sa contravina obligatiilor de serviciu prevazute in contract, regulament sau legi;
-sa existe vinovatie;
-fapta sa produca un rezultat daunator disciplinei muncii;
-salariatul sa incalce normele de comportare.
Existenta raspnderii disciplinare este conditionata de existenta raportului de munca, concretizat printr-un contract de munca intre p.f. si p.j. incadrata in munca.
Tot codul muncii enumera sanctiunile disciplinare ce pot fi aplicate gradual:
-mustrare;
-avertisment;
-retragerea uneia sau mai multor gradatii sau trepte de salarizare pe o perioada de 1-3 luni;
-reducerea salariului si a indemnizatiei de conducere pe 1-3 luni cu 5-10%;
-desfacerea disciplinara a contractului de munca.
Oricare dintre aceste sanctiuni se comunica in scris si motivat celui in cauza. Sanctiunea disciplinara se aplica numai dupa cercetarea prealabila a faptei ce se constituie abatere, numai dupa ascultarea persoanei in cauza si dupa controlul sustinerilor facute de aceasta persoana. Sanctiunea disciplinara se stabileste de CA, se comunica persoanei in cauza si nu se poate aplica mai tarziu de 6 luni de zile de la data savarsirii abaterii.
Impotriva sanctiunii disciplinare cel sanctionat poate face in scris contestatie la organul superior celui care a aplicat-o in 30 zile de la primirea comunicarii deciziei de sanctionare, iar in cazul desfacerii disciplinare a contractului de munca contestatia se face la judecatoria pe raza careia functioneaza unitatea care l-a angajat.
In cazul constatarii nevinovatiei persoanei sanctionate, aceasta are dreptul la o despagubire egala cu partea sa de salariu de care a fost lipsita. In cazul faptelor constatate de organele de control, acestea sunt consemnate in actele de control pe baza carora organele competente aplica sanctiunile disciplinare corespunzatoare. Aplicarea sanctiunii constituie o modalitate de finalizare a actiunii de control. Daca intr-un an salariatul nu a mai savarsit o alta abatere i se anuleaza sanctiunea respectiva.
Raspunderea contraventionala (administrativa). Contraventia este fapta savarsita cu vinovatie, care prezinta un pericol social mai redus decat infractiunea si este prevazuta si sanctiunea ca atare prin legi, H.G. si alte acte normative.
Elementele contraventiei sunt:
-existenta unei fapte ilicite savarsita cu vinovatie;
-fapta sa prezinte un anumit grad de periculozitate sociala;
-sa fie prevazuta ca atare si sanctionata de anumite acte normative;
-caracterul de ilicit al faptei consta in neconformitatea acesteia de ilegala.
Actiunea sau inactiunea trebuie savarsita cu vinovatie. Lipsa vinovatiei rapeste faptei caracterul de abatere: Legea 32 / 68 prevede in mod expres ca savarsirea contraventiei poate avea loc si fara intentie. Exista cazuri cand este inlaturata raspunderea contraventionala cum ar fi:
-legitima aparare
-constrangerea care dezbraca fapta de caracterul contraventional
-forta majora
-starea de necesitate


Fisiere in arhiva (1):

  • Finalizarea Actiunii de Control Financiar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!