Figuri Proeminente ale Contabilității Românești

Extras din referat Cum descarc?

Tema abordata in prezenta lucrare pune in valoare marile figuri proeminente ale contabilitatii romanesti intr-un demers sistematic al celor mai insemnate contributii ale acestora. Contabilitatea romaneasca a fost marcata de-a lungul timpului de numeroase personalitati al caror efort combinat, concretizat in cercetari stiintifice au dus la ascensiunea stiintei contabile.
Ne vom indrepta atentia asupra acelor personalitati contabile care au incercat sa faca un inceput din contabilitate pentru a o face accesibila in intelegere si utilizare. Consideram primordial sa-i mentionam pe primii autori de carti contabile care au militat pentru raspandirea cunostintelor de contabilitate in tara noastra: Emanoil Ioan Nechifor si Theodor Stefanescu. Acestia au fost considerati reprezentanti ai rasaritului contabilitatii romanesti. Datorita faptului ca au avut o contributie importanta in dezvoltarea gandirii si practicii contabile merita sa fie amintiti si Constrantin G. Demetrescu, Dumitru Voina si Ioan N. Evian, reprezentanti de seama a-I scolilor de contabilitate din Romania. Trebuie remarcat faptul ca perioada in care acestia din urma au activat a fost influentata in mare parte de gandirea si teoriile contabile elaborate de italieni, francezi si in nordul tarii, de germani. Toate acste curente sunt proprii contabilitatii continentale si de aici o concluzie fireasca a apropierii contabilitatii romanesti de abordarea continentala in domeniul contabilitatii.
Am ales aceasta tema in contextul in care contabilitatea este tot mai putin abordata la capitolul de istorie. Dorim sa aducem in atentia colegilor nostri aportul adus de aceste repere ale evolutiei contabilitatii, deoarece "nu poti face performanta fara a cunoaste ceea ce a fost inaintea ta, la ce nivel te afli si unde doresti sa ajungi" precum a afirmat Bunget Ovidiu Constantin in lucrarea " Repere ale evolutiei contabilitatii" parafrazandu-l pe Nicolae Iorga. Ion Ionascu afirma in lucrarea intitulata "Epistemologia contabiliotatii" ca " etapa formarii literaturii contabile romanesti s-a aflat sub acoperisul procesului lent si intarziat al dezvoltarii relatiei de productie, al acumularii capitalurilor dar si situatiei socio-politica si culturala a tarilor romane din acea perioada " .
In elaborarea acestei lucrari, in prima faza, am consultat mai multe carti de specialitate precum " Repere ale evolutiei contabilitatii" ,"Contabilitatea in perspectiva", "Reforma contabilitatii romanesti-intre modelele francez si anglo-saxon" cu scopul de a-mi face o imagine cat mai buna asupra momentului aparitiei primelor lucrari din domeniul contabilitatii ,modul in care aceasta a evoluat de-a lungul timpului precum si personalitatile care au contribuit la aceasta evolutie.
Pentru a putea raspunde la intrebarea : care au fost marile personalitati ale contabilitatii romanesti este necesar sa definim punctul de interes comun al acestora : contabilitatea. Consideram un bun punct de plecare propriile lor opinii referitoare la modul de definire al acestei stiinte. Asa cum ne-am fi asteptat exista diferite abordari, astfel profesorul Ioan Evian afirma ca " contabilitatea si tehnica contabila sunt doua laturi diferite. Contabilitatea este un laborator de creatie din care au izvorat principii, teorii si norme privitoare la miscarile de valori realizate prin desfasurarea fenomenelor economice si sociale". Aceasta afirmatie este categoric respinsa de catre profesorul Dumitru Voina, care nu poate privi contabilitatea ca o stiinta independenta. La baza acestei conceptii sta argumentul conform caruia "cine vrea sa gandesca contabil, trebuie sa poata gandi economic. Cine intelege contabilitatea, poate oricand s-o aplice, dar cine o aplica nu inseamna ca o si intelege".
Pornind de la tehnicile si practicile aparent rudimentare s-a dat startul unui drum extrem de lung si in continua dezvoltare in ceea ce priveste cercetarile stiintei contabile. Pentru o vizualizare mai buna a preocuparilor legate de istoria contabilitatii autohtone consideram necesara prezentarea succinta a evolutiei contabilitatii romanesti, privite ca o componenta culturala. Astfel, gandirea si practica contabila romaneasca au urmat urmatorul parcurs:
I. Etapa formarii literaturii contabile romanesti: cuprinde perioada aparitiei primelor lucrari de contabilitate in limba romana, de fapt traduceri dupa autori straini. Treptat, apar si manuale de contabilitate elaborate de autori romani care incearca sa-si precizeze pozitia fata de aspectele prezentate si sa-si demonstreze originalitatea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Figuri Proeminente ale Contabilitatii Romanesti.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!