Expertiza Financiara - Contabila

Cuprins referat Cum descarc?

1 Definirea expertizei contabile .3
2. Clasificarea expertizelor contabile.4
2.1 Expertiza contabila judiciara.5
2.2 Expertiza contabila extrajudiciara.6
3. Raportul de expertiza contabila.7
3.1 Continutul raportului de expertiza.7
3.2 Conditii de redactare a raportului de expertiza.8
3.3 Valorificarea raportului de expertiza.10
4. Expertiza contabila in procesul civil si penal.11
4.1 Expertiza contabila in procesul civil.11
4.2 Expertiza contabila in procesul penal.13
5. Expertul contabil si profesia contabila.14
6. Bibliografie.18


Extras din referat Cum descarc?

1.Definirea expertizei contabile 
Prin expertiza contabila se intelege misiunea data unui expert contabil de a controla registrele, conturile si actele justificative ale unui agent economic, cu scopul de a furniza partilor interesate datele necesare sau de a procura justitiei informatiile pentru a se pronunta in cunostinta de cauza asupra unui process sau a unei contestatii in care a fost sesizata.
Expertiza contabila se caracterizeaza prin urmatoarele trasaturi:
- cerceteaza fapte sau situatii de natura economico-financiara, gestionara si patrimoniala;
- studiaza situatiile si imprejurarile de fapt pe baza informatiilor furnizate de evidenta economica si a documentelor justificative;
- sfera sa de actiune cuprinde activitatea economica a unei persoane juridice pentru problemele si obiectivele stabilite de persoana care o solicita sau de organismul competent;
- interpreteaza datele de evidenta si formuleaza opinii cu privire la problemele investigate pe baza legilor si actelor normative care reglementeaza domeniul de activitate respective;
- elaboreaza concluzii pe baza constatarilor facute care servesc ca mijloc de proba pentru organul judiciar care a dispus efectuarea expertizei sau ca mijloc de fundamentare a unei decizii de catre o persoana juridical care a solicitat efectuarea expertizei contabile.
Expertiza contabila este o forma de cercetare efectuata in vederea lamuririi modului in care sunt reflectate in documente, evidenta tehnico-operativa si contabila, anumite fapte, imprejurari sau situatii de natura economica si financiara.
Prin natura ei,expertiza contabila analizeaza cauzele care au dus la abateri de la normele legale cu caracter economic si financiar, lamureste relatiile economice si financiare dintre partile aflate in litigiu, caracterizeaza starea de fapt a persoanei juridice respective in raport cu legea si actele normative in vigoare care reglementeaza domeniul investigat, stabileste legaturile de cauzalitate si responsabilitate.
Studiind cauzele care au generat pagube in cadrul patrimoniului,expertiza contabila formuleaza concluzii privind deficientele constatate in organizarea si conducerea sistemului de evidenta contabila, imperfectiuni generate de sistemul decisional, precum si erorile sau omisiunile realizate in executarea atributiilor de serviciu care au consecinte negative asupra activitatii economice si patrimoniului entitatii unde se efectueaza actul de expertiza.
2.Clasificarea expertizelor contabile
o Expertize contabile judiciare, reglementate de Codul de procedura civila; Codul de procedura civila penala; alte legi speciale.
o Expertize contabile extrajudiciare, in afara procedurilor reglementate privind rezolvarea unor cauze supuse verdictului judiciar.
Nu au calitatea de mijloace de proba, ci, cel mult de argumente pentru solicitarea de catre parti a administrarii probei cu expertiza contabila judiciara sau a rezolvarii unor litigii pe cale amiabila.
o Dupa natura obiectivelor la care trebuie sa raspunda expertul contabil:
o Expertize contabile civile - dispuse sau acceptate in rezolvarea litigiilor civile;
o Expertize contabile penale - dispuse sau acceptate in rezolvarea unor aspecte civile atasate litigiilor penale;
o Expertize contabile comerciale - dispuse sau acceptate in rezolvarea litigiilor comerciale;
o Expertize contabile fiscale - dispuse sau acceptate in rezolvarea litigiilor fiscale;
o Alte categorii de expertize contabile judiciare dispuse de organele in drept sau extrajudiciare solicitate de catre clienti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Expertiza Financiara - Contabila.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!