Evolutia Auditului Financiar in Romania

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Inca din antichitate, s-a ajuns la ideea ca o buna gestionare a patrimoniului se poate realiza doar prin respectarea unor proceduri si reguli de control financiar, aspecte care au stat la baza descoperirii contabilitatii ca stiinta, ele fiind respectate chiar dupa mii de ani.
Un exemplu concludent in acest sens este celebrul cod al lui Hamurabi, care reprezinta o culegere de legi comerciale, cioplite intr-un bloc de diolit. In aceste legi erau stipulate relatii de comunicare concrete intre producatorii si utilizatorii de informatii economice, care impuneau obligativitatea folosirii unui plan contabil si a unor norme contabile precise, capabile sa asigure fiecarei parti care participa la o tranzactie informatii cu valori egale. Un articol cuprindea urmatorul text: ?Daca negustorul a dat agentului sau ulei, lana, grane sau orice altfel de marfa pentru a o vinde, agentul inscrie pretul lor pe un document pecetluit si il restituie negustorului?. In alt articol era prevazut: ?Daca agentul a uitat sa ia un astfel de document pecetluit, comisionul agentului nu se ia in calcule?. 
In prezent, auditul desemneaza verificarea conturilor intreprinderii, sub numele de audit financiar conducand la certificare .
In Romania, de-abia dupa anul 1990 acest termen a inceput sa fie introdus, din dorinta de a alinia reglementarile nationale la cele internationale.
Auditul contabil si financiar a fost definit pe plan national si international de diferiti autori si de diverse organisme profesionale. Indiferent de numele sub care este intalnit, vom constata in cele ce urmeaza ca toate definitiile auditului acopera aceeasi problematica.
Preocuparile de perfectionare ale auditul financiar sunt utile, mai ales in Romania, unde aceste activitati se consolideaza, o data cu inaintarea procesului de reforma si integrarea economiei romanesti in structurile Uniunii Europene. Auditul financiar in Romania se afla la inceput de drum, iar reglementarile legislative din ultimii ani, previzioneaza tendinte noi si cresterea rolului acestuia in secolul ce a inceput. Acest aspect este motivat si de numeroasele schimbari de ordin economic, ce au loc in societatea romaneasca, cum ar fi dezvoltarea activitatilor bursiere, cresterea numarului
de tranzactii financiare, fuziunea, sciziunea si falimentul societatilor.
Dezvoltarea auditului financiar in Romania
In Romania, auditul financiar a aparut intr-o forma rudimentara odata cu aparitia statului, devenind de-a lungul timpului una dintre cele mai importante parghii de sustinere si dezvoltare a functiilor statului. In sens istoric, auditul financiar si controlul financiar dispun de aceleasi izvoare. Istoric, putem spune ca faza incipienta a auditului financiar din tara noastra se regaseste in controlarea corectitudinii cu care erau efectuate activitatile economice.
O prima perioada, supranumita perioada daco-romana, ar putea fi aceea din timpul formarii si dezvoltarii statului dac atat sub domnia lui Burebista (aproximativ anul 82-44 i.e.n.) cat si sub dominatia Imperiului Roman; din acea perioada aflam primele informatii din domeniul institutiei impozitelor, de la istoricul latin Josephus Flavius care, in scrierile sale, aminteste despre existenta ,,unui fel de perceptori ai veniturilor si ai roadelor ce le produce pamantul " .
Perioada medievala incepe cu sec. IX-XIV, o data cu aparitia primelor formatiuni politice (cnezatul, voievodatul), conducatorii politici ai acestora (cnezii, voievozii), potrivit obiceiului pamantului - jus valachicum -, pe langa atributiunile militare si judecatoresti, detineau si atributii administrative, implicit de administrare si gestionare a veniturilor si a foloaselor obtinute de aceste formatiuni fara a raspunde de modul in care au fost intrebuintate. Domnitorul, in calitatea sa de titular al lui ,,dominium eminens" detinea si dreptul de a percepe dari de la toti locuitorii tarii, dispunand astfel de veniturile tarii dupa cum gasea de cuviinta, practicand totodata o fiscalitate, care nu de putine ori devenea excesiv de apasatoare.
Cu toate acestea, existau anumite liste de evidenta pentru incasari si pentru cheltuielile efectuate de domnitor si functionarii domnesti, care erau prezentate sfatului boierilor si purtau numele de codice de venituri si cheltuieli ale Tarii, ce se intalnesc in timpul domnitorului Constantin Brancoveanu (1694-1704). Intervalul 1831-1858 este marcat de aparitia controlului financiar, intr-o perioada cand inca mai persista confuzia intre veniturile si cheltuielile tarii si ,,bugetul" domnitorului, neexistand o forma evoluata de control statal. Drept urmare, au fost emise in Principatele Romane , Regulamentele
Organice - din Muntenia si Moldova - ce contin unele forme incipiente de organizare a finantelor publice, precum: introducerea capitatiei unice, desfiintarea impozitelor directe si indirecte, inclusiv a privilegiilor boieresti si separarea castigurilor intr-o singura camara domneasca, unde erau tinute distinct veniturile tarii de veniturile domnului . Prin introducerea noului sistem financiar s-a acordat Adunarilor Obstesti din cele doua Principate dreptul de a incuviinta perceperea darilor si efectuarea cheltuielilor, folosindu-se pentru prima data notiunea de ,,buget" sub denumirea de ,,inchipuirea cheltuielilor de anul viitor".


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Auditului Financiar in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!