Evidenta Sintetica si Analitica a Impozitelor pe Venit in Republica Moldova

Extras din referat Cum descarc?

Evidenta sintetica si analitica a impozitelor pe venit.
Un loc important in cadrul decontarilor cu bugetul il ocupa impozitul pe veniturile persoanelor care desfasoara activitate de intreprinzator, modul de determinare si evidenta a lui se reglementeaza de S.N.C. 12"Contabilitatea impozitului pe venit", titlul II ,,Impozit pe venit" al Codului fiscal, Legea pentru punerea in aplicare a titlurilor I si II ale Codului fiscal si Legii bugetului de stat pe anul 2009. Cotele impozitului pe venit pe anul 2009 pentru persoanele fizice, au fost de: 7% din venitul anual impozabil ce nu depaseste suma de 25200 lei si 18% ce depaseste aceasta suma; pentru persoanele juridice , gospodariile taranesti si intreprinzatorii individuali - in marime de 0% din venitul impozabil.
In cazul determinarii impozitului pe venit, la intreprindere se calculeaza: venitul contabil (pierderea contabila) care reprezinta profitul (pierderea) perioadei de gestiune pina la impozitare, acest profit se determina in cursul anului de gestiune prin calcul in Raportul privind rezultatele financiare in rindul 130 venitul contabil. Iar la sfirsitul anului - in contul 351"Rezultat financiar total", in debitul acestui cont sunt reflectate cheltuelile acumulate, iar in credit - veniturile acumulate pe tipuri de activitati, comparind suma totala a veniturilor cu suma totala a cheltuelilor, se obtine rezultatul financiar al perioadei pina la impozitare; si venitul impozabil (pierderea fiscala) reprezinta venitul (pierderea) contabil al perioadei de gestiune calculat conform regulilor fiscale si se determina la sfirsitul anului pe baza venitului contabil corectat cu marimea diferentelor temporare si permanente.
Pentru contabilizarea cheltuelilor (economiilor) privind impozitul pe venit este destinst contul 731"Cheltueli (economii) privind impozitul pe venit". In debitul contului dat se reflecta calcularea (recalcularea) datoriilor curente si aminate privind impozitul pe venit, iar in credit - calcularea (recalcularea) activelor aminate privind impozitul pe venit si trecerea la finele anului de gestiune a cheltuelilor privind impozitul pe venit la rezultatul financiar total.
Contul 731 este un cont de activ, insa el poate avea un sold intermediar atit in debit cit si in credit. Soldul creditor al contului dat este numit economie privind impotitul pe venit si reprezinta suma impozitului pe venit care urmeaza sa fie recuperata intreprinderii in perioada curenta sau viitoare, aceasta economie poate fi tratata ca un venit si se reflecta in Raportul privind rezultatele financiare in paranteze, aduninduse la profitul (pierderea) pina la impozitare.
Reiesind din structura si componenta cheltuelilor (economiilor) privind impozitul pe venit contul 731 are urmatoarea corespondenta:
Debit 731 ,,Cheltueli (economii) privind impozitul pe venit" 
Credit 
Calcularea datoriei curente privind impozitul pe venit
Credit 534"Datorii privind decontarile cu bugetul" Calcularea creantei pe termen scurt privind impozitul pe venit
Debit 225"Creante pe termen scurt privind decontarile cu bugetul"
Calcularea (recalcularea) datoriei amanate privind impozitul pe venit
Credit 425"Datorii aminate privind impozitul pe venit Calcularea (recalcularea) activelor aminate privind impozitul pe venit 
Debit 135"Active aminate privind impozitul pe venit
Anularea activelor aminate privind impozitul pe venit 
Credit 135"Active aminate privind impozitul pe venit" Anularea datoriei aminate privind impozitul pe venit
Debit 425"Datorii aminate privind impozitul pe venit"
La sfirsitul anului de gestiune dupa determinarea efectiva a cheltuelilor privind impozitul pe venit sumele reflectate in decursul anului se anuleaza prin formulele contabile inverse.
Datoria curenta privind impozitul pe venit reprezinta suma impozitului pe venit calculata in perioada de gestiune curenta si se determina prin produsul dintre suma venitului impozabil si cota impozitului pe venit al perioadei de gestiune curente. Calculinduse la sfirsitul anului de gestiune ea se reflecta la contul de pasiv 534"Datorii privind decontarile cu bugetul", in creditul lui se reflecta aparitia (majorarea) datoriilor fata de buget privind impozitele, iar in debit - stingerea sau trecerea lor in cont. Soldul este creditor si reprezinta suma datoriilor intreprinderii privind impozitul pe venit la finele perioadei de gestiune. Evidenta analitica se tine pe tipuri de impozite si pe termene de achitare a acestora. Datoria curenta privind impozitul pe venit calculata (anexa 1 ,,Raport privind rezultatele financiare" rd.140) se reflecta prin formula contabila:
Debit 731 ,,Cheltueli (economii) privind impozitul pe venit" 
Credit 534"Datorii privind decontarile cu bugetul" 
In cazul lipsei altor calcule si plati la buget a impozitului pe venit in cursul anului, achitarea acestei dotorii se reflecta prin formula contabila:
Debit 534"Datorii privind decontarile cu bugetul" 
Credit 242 ,,Conturi curente in valuta nationala"


Fisiere in arhiva (1):

  • Evidenta Sintetica si Analitica a Impozitelor pe Venit in Republica Moldova.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!