Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societatile pe Actiuni

Extras din referat Cum descarc?

In vederea procurarii capitalului financiar de care au nevoie, firmele pot emite valori mobiliare pe care le lanseaza pe piata pentru a fi cumparate de investitori. O valoare mobiliara este un document care da proprietarului acesteia (investitorului) un drept pentru fluxuri viitoare de numerar. Ea poate re!prezenta un drept de proprietate asupra unui activ (cazul actiunilor) sau un drept pentru rambursarea fondurilor imprumutate cu dobanzile aferente (cazul obligatiunilor). Documentele respective pot fi sub forma unei piese de hartie (certificat de actionar sau o obligatiune) sau o inscriere intr-un registru (forma dematerializata).
Tehnica actualizarii veniturilor viitoare, respectiv determinarea valorii prezente a acestora, poate fi aplicata la evaluarea oricarui activ financiar, ca de altfel a oricarui activ real. Deoarece unul din scopurile gestiunii financiare il constituie maximizarea valorii prezente nete a firmei, conducatorii firmei trebuie sa cunoasca cum se determina pretul unei actiuni, ca reflectare a aprecierii investitorilor despre valoarea firmei. Un conducator financiar este interesat de valoarea actiunilor unei firme, deoarece orice decizie financiara este judecata prin prisma efectului acesteia asupra pretului actiunilor firmei. Conducatorul financiar este, de asemenea, interesat de valoarea obligatiunilor firmei, deoarece aceasta determina costul finantarii prin datorii. 
Investitorii evalueaza activele pe baza potentialului acestora de a genera fluxuri de numerar. Deoarece investirea implica o angajare de fonduri (platirea unui pret) in anticiparea fluxurilor de numerar, investitorii evalueaza un activ (sau determinarea pretului maxim pentru obtinerea lui) la un nivel care sa asigure acestora ratele de venit solicitate.
Aceasta metoda de evaluare presupune conceptul de valoare prezenta. Valoarea unui activ este data de valoarea prezenta a fluxurilor de numerar viitoare generate de acesta, actualizata la rata de venit solicitata de investitori. Aceasta metoda este cunoscuta ca modelul actualizarii fluxului de numerar. Evaluarea utilizeaza rata solicitata de venit ca rata de actualizare deoarece fluxurile de numerar viitoare ale activului trebuie sa produca o rata a venitu!lui egala cu rata venitului solicitata de investitor.
Din aceasta cauza modelul aratat mai este cunoscut ca metoda capitali!zarii venitului. Modelele de evaluare a actiunilor si obligatiunilor discutate in acest capitol sunt cazuri specifice ale tehnicii generale de actualizare a flu!xurilor de numerar.
Aplicarea modelului actualizarii fluxului de numerar include :
1. Estimarea fluxurilor de numerar nete si periodicitatea lor;
2. Determinarea unei rate de venit solicitata care reflecta riscul investi!tiei;
3. Calcularea valorii prezente a fluxurilor de numerar asteptate utili!zand rata de venit solicitata ca rata de actualizare.
Pretul de piata al unei valori mobiliare este valoarea sa de schimb. Intru!cat valoarea prezenta a unui activ este pretul maxim pe care cineva este dis!pus sa-1 plateasca pentru acest activ, un investitor cauta sa cumpere un activ financiar (actiune sau obligatiune) cand pretul acestuia este mai mic sau egal cu valoarea sa prezenta. Deci, intr-o piata concurentiala, pretul unui activ tre!buie sa reflecte valoarea prezenta a acestuia. Generalizand, putem spune ca, in finante, valoarea firmei este valoarea prezenta a fluxurilor de numerar asteptate a fi realizate. Aceasta valoare este diferita de valoarea contabila, care este o valoare statica (istorica) si care nu-1 intereseaza pe investitor.
3.1. Evaluarea actiunilor
Exista doua teorii despre determinarea pretului unei actiuni. Prima, teo!ria valorii intrinseci (valorii adevarate) nu poate explica pretul actiunii la un moment dat (intr-o anumita zi), dar ea indica directia in care pretul actiunii se va misca pe termen lung. Conform acestei teorii, pretul actiunii depinde de valoarea firmei care, in scopul unei afaceri de durata, se bazeaza pe valoa!rea prezenta a fluxurilor de numerar (profiturile) ce vor fi realizate de firma. Pretul actiunii dintr-o anumita zi poate fi explicat de o alta teorie care arata ca pretul este determinat numai prin jocul cererii si ofertei dintr-o anu!mita zi. La randul sau, cererea dintr-o zi poate depinde de neinformarea in!vestitorilor care actioneaza pe baza de intuitie, precum si datorita naturii in!tamplatoare a coordonarii noii informatii intrate pe piata. Aceasta ar putea ajuta la explicarea fenomenului "mersului intamplator" al miscarii preturilor actiunilor care a fost observat de numerosi cercetatori ai acestui subiect.
Firmele emit actiuni comune cu intentia fundamentala de a creste capita!lul pe termen lung Unele firme emit, de asemenea, actiuni preferentiale (cu dividend fix obligatoriu). Valoarea fiecarui tip de actiune existenta la inves!titori depinde de fluxurile de numerar asteptate: fluxul platilor de dividende plus pretul asteptat de investitor sa-1 primeasca prin vanzarea actiunii. Fluxul numerarului aferente actiunilor preferentiale este diferit de cel al actiunilor comune deoarece actiunile preferentiale platesc, in mod obisnuit, dividende intr-o suma constanta. Aceasta suma este fixata cu ocazia primei emisiuni. Actiunile comune nu promit un anumit dividend si deci calculele de evaluare trebuie sa ia in considerare incertitudinea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea Valorilor Mobiliare Emise de Societatile pe Actiuni.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!