Evaluarea și recunoașterea fondului comercial în cadrul operațiunilor de reorganizare a societăților comerciale

Extras din referat Cum descarc?

Rezumat: Fondul comercial se recunoaste, de regula, la consolidare si reprezinta diferenta dintre costul de achizitie si valoarea justa la data tranzactiei, a partii din activele nete achizitionate de catre o entitate.
O diferenta pozitiva genereaza un fond comercial pozitiv, iar o diferenta negativa, un fond comercial negativ. Pentru ca fondul comercial sa fie contabilizat distinct, transferul trebuie sa fie in legatura cu o afacere, reprezentata de un ansamblu integrat de activitati si active organizate si administrate in scopul obtinerii de profituri, inregistrarii de costuri mai mici sau alte beneficii.
Cuvinte cheie: Fond comercial pozitiv, Fond comercial negativ, Amortizarea, Organizarea 
Resume: Goodwill is usually recognized as consolidation and represents the difference between the acquisition cost and the fair value at the date of the transaction of the portion of the net assets acquired by an entity.
A positive difference generates a positive trade mark, and a negative difference, a negative goodwill. In order for the goodwill to be accounted for separately, the transfer must be related to a business, represented by an integrated set of activities and assets organized and managed to obtain profits, lower costs or other benefits.
Keywords: Positive trading good, Negative trading fund, Depreciation Organization
1. Fondul comercial - notiuni introductive
Potrivit definitiei, fondul comercial este un tip de imobilizare necorporala. Este un fond destinat achizitionarii unor active fixe corporale (magazine, depozite engros etc.) ce pot conduce la un potential economic deosebit datorita pozitiei lor strategice in ceea ce priveste vadul comercial, retelele comerciale, piete de desfacere, dotarile si personalul calificat de care dispun etc.
Conform Ordinului 3055/2009, fondul comercial se recunoaste, de regula, la consolidare si reprezinta diferenta dintre costul de achizitie si valoarea justa la data tranzactiei, a partii din activele nete achizitionate de catre o entitate.
In situatiile financiare anuale individuale, fondul comercial se poate recunoaste numai in cazul transferului tuturor activelor sau al unei parti a acestora si, dupa caz, si de datorii si capitaluri proprii, indiferent daca este realizat ca urmare a cumpararii sau ca urmare a unor operatiuni de fuziune.
Transferul este reprezentat de un ansamblu integrat de activitati si active organizate si administrate in scopul obtinerii de profituri, inregistrarii de costuri mai mici sau alte beneficii.
Pentru recunoasterea in contabilitate a activelor si datoriilor primite cu ocazia acestui transfer, entitatile trebuie sa procedeze la evaluarea valorii juste a elementelor primite, in scopul determinarii valorii individuale a acestora. Aceasta se efectueaza, de regula, de catre profesionisti calificati in evaluare, membri ai unui organism profesional in domeniu, recunoscut national si international.
Pentru ca fondul comercial sa fie contabilizat distinct, transferal trebuie sa fie in legatura cu o afacere, reprezentata de un ansamblu integrat de activitati si active organizate si administrate in scopul obtinerii de profituri, inregistrarii de costuri mai mici sau alte beneficii.
Fondul comercial poate fi tratat fie ca element de activ -  caz in care este denumit fond comercial pozitiv , fie ca element de pasiv -  caz in care este denumit fond comercial negativ.
2. Evidentierea in contabilitate a fondului comercial pozitiv
Prevederile detaliate cu privire la tratamentul fondului comercial sunt exprimate in Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin O.M.F.P. 3.055 /2009, doar pentru fondul comercial pozitiv, in situatia in care costul de achizitie este mai mare decat valoarea justa la data tranzactiei, a achizitionarii unui business de catre o societate.
In acest caz, recunoasterea in contabilitate a fondului comercial pozitiv se face cu indeplinirea criteriilor de recunoastere prevazute in reglementarile mai sus amintite.
Asa cum am mai precizat, fondul comercial poate fi tratat ca un activ si, in acest caz, trebuie sa facem precizari legate de amortizarea acestuia. Ca durata de amortizare, reglementarile contabile precizeaza ca fondul comercial se amortizeaza, de regula, pe o perioada de maximum cinci ani.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea si recunoasterea fondului comercial in cadrul operatiunilor de reorganizare a societatilor comerciale.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Viorel Gaina, Drept comercial roman, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2017
2. Arcadia Hinescu, Fuziunea societatilor, Editura Hamangiu, Bucuresti, 2016
3. contabilul.manager.ro/a/8553/inregistreaza-corect-in-contabilitate-fondul-comercial.html
4. www.conta.ase.ro/Media/Default/pdfs/ses2014/pdfuri/1%20Deprecierea%20fondului%20comercial.pdf
5. www.contzilla.ro/fondul-comercial/
6. www.rasfoiesc.com/legal/contabilitate/CONTABILITATEA-FONDULUI-COMERC88.php
7. www.rubinian.com/dictionar_detalii.php?id=2636


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!