1. Evaluarea elementelor prezentate in situatiile financiare 1.1. Evaluarea activelor imobilizate 1.2. Reguli de evaluare alternativa 1.3. Evaluarea activelor circulante 1.4. Evaluarea si prezentarea elementelor patrimoniale de pasiv
Evaluarea elementelor prezentate in situatiile financiare Recunoasterea si prezentarea in situatiile financiare anuale a: - activelor, se realizeaza in baza evaluarii credibile a - datoriilor, elementelor respective, apelandu-se in acelasi - veniturilor, timp si la rationamentul profesional. - cheltuielilor Pentru ca un element de activ sau o datorie sa fie recunoscut in structurile din situatiile financiare, trebuie ca sa indeplineasca in mod cumulativ doua criterii: sa existe probabilitatea asigurarii realizarii de beneficii economice viitoare, respectiv iesirea acestora pentru stingerea unei obligatii prezente; costul aferent sa poata fi evaluat in mod credibil. REGULI GENERALE DE EVALUARE Exceptia existand in situatia in care s-a optat pentru reevaluarea imobilizarilor coporale sau evaluarea instrumentelor financiare la valoarea justa, apelandu-se la regulile evaluarii alternative. a) Evaluarea la data intrarii in entitate Costul de achizitie Evaluarea cu ocazia inventarierii anuale, se efectueaza de regula, la sfarsitul anului, inainte de inchiderea conturilor, se face la valoarea actuala sau de utilitate a fiecarui element, fiind denumita valoarea de inventar. Activele imobilizate sunt - generatoare de beneficii - durata de utilizare > 1 an Imobilizarile trebuie sa faca obiectul ajustarilor pentru depreciere (amortizarea), indiferent daca duratele lor de folosinta economica sunt limitate sau nu . Ajustarile de valoare trebuie inregistrate in contul de profit si pierdere si detaliate in notele explicative, daca acestea nu au fost prezentate separat in contul de profit si pierdere. IMOBILIZARI NECORPORALE Din categoria acestor imobilizari fac parte : cheltuielile de constituire; cheltuieli de dezvoltare; concesiunile, brevetele, licentele, marcile comerciale, drepturile si activele similare, cu exceptia celor realizate in cadrul entitatii; fondul comercial; alte imobilizari necorporale avansurile si imobilizarile necorporale, in curs de executie. Un activ necorporal este un activ identificabil, nemonetar, fara suport material si detinut in scopul procesului de productie, sau furnizare de bunuri sau servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau pentru scopuri administrative.
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).