Evaluarea Contabila

Extras din referat Cum descarc?

EVALUAREA CONTABILA
1. INTRODUCERE
A fi bine informat inseamna a fi capabil sa iei decizii corecte de a caror viabilitate depinde existenta si bunul mers al unitatilor patrimoniale, in special a economiei in general.
Postura de om bine informat este consolidata de informatia contabila de detaliu sau de sinteza, in functie de nivelul ierarhic.
Intr-un mediu economic si social in plina transformare, contabilitatea capata o semnificatie aparte pentru toti cei care doresc sa acceada la rationamentul contabilitatii.
Inregistrarea operatiunilor economice care au loc in unitatile patrimoniale se face folosindu-se exprimarea baneasca (valorica) - evaluarea.
Plaja beneficiarilor lucrarilor de evaluare este una foarte larga si in continua expansiune. Aceasta include: persoane fizice, diversi creditori, fonduri de investitii, societati comerciale, institutii si organisme publice, societati de leasing, banci, burse, instante judecatoresti, organe fiscale, etc.
2. OBIECTUL EVALUARII
Evaluarea reprezinta un procedeu al metodei contabilitatii care consta in cuantificarea si exprimarea valorica, in etalon banesc, a existentei, miscarii si transformarii patrimoniului economic pentru a-l reflecta in contabilitate.
Conform standardelor in domeniu, evaluarea este o activitate efectuata de profesionisti care respecta principii, metode si standarde profesionale si etice, prin care se estimeaza o valoare pentru bunurile materiale, creantele, obligatiile, cheltuielile si veniturile, rezultatele financiare precum si toate operatiile economice ce au loc cu ele, folosindu-se in acest fel preturile si tarifele.
Obiectul evaluarii este estimarea valorii. Astfel, evaluarea reprezinta o opinie sau concluzie emisa pe baza unei analize minutioase referitoare la natura, calitatea, valoarea sau utilitatea unor anumite interese sau aspecte, exprimata de o persoana impartiala, specializata in analiza si evaluare.
Ca procedeu al metodei contabilitatii, evaluarea este strans legata de celelalte procedee, pentru a caror aplicare este necesara exprimarea valorica a operatiunilor economice.
Continutul evaluarii consta in inmultirea elementelor patrimoniale supuse evaluarii, exprimate cantitativ, cu elemente banesti concretizate in preturi, tarife si costuri.
3. PRINCIPIILE EVALUARII IN CONTABILITATE
Evaluarea in contabilitate consta in exprimarea elementelor de activ si de pasiv, cheltuielilor si veniturilor in unitati monetare.
Aici intervine un mare paradox al contabilitatii care consta in contradictia ce apare intre urmatoarele afirmatii:
- cifrele contabilitatii sunt riguros exacte si precise.
- valorile care parvin contabilitatii pot varia intr-un interval, deoarece fenomenele nu se pot masura cu certitudine, ci doar estima.
In timp, valoarea de intrare a unui bun intr-un patrimoniu este greu de conservat deoarece: - preturile se modifica adesea;
- valoarea monetara se diminueaza;
- taxele de schimb cu monedele straine, se modifica;
Astfel, valoarea de intrare trebuie corelata sau substituita printr-o noua evaluare, pe alta baza. In noile evaluari trebuie respectate urmatoarele constrangeri:
A. Principiul prudentei, care in esenta se bazeaza pe un punct de vedere pesimist in ceea ce priveste evaluarea patrimoniului. Prudenta presupune cuantificarea in inregistrarea unor fapte viitoare (se constituie provizioane), care aduc cu ele riscul de diminuare a patrimoniului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea Contabila.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!