Evalarea în Contabilitate

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Inregistrarea operatiunilor economice ce au loc in unitatile patrimoniale se fac folosindu-se exprimarea baneasca (valorica) deci evaluarea. Evaluarea reprezinta un procedeu al metodei contabilitatii care consta in cuantificarea si exprimarea valorica,in etalon banesc,a existentei,a miscarii si transformarii partimoniului economic pentru a-l reflecta in contabilitate.Sunt evaluate astfel bunurile materiale,creantele,obligatiile,cheltuielile si veniturile,rezultatele financiare precum si toate operatiile ce au loc cu ele,folosindu-se in acest fel preturile si tarifele.

Ca procedeu al metodei contabilitatii,evaluarea este strans legata de celelalte procedee,pentru a caror aplicare este necesara exprimarea valorica a operatiunilor economice Astfel,contul,de exemplu,ne se poate folosi decat daca operatiile economice sunt exprimate valoric.La fel si celelalte procedee precum ar fi inventarierea,nu pot fi realizate numai prin conjugarea etalonului cantitativ cu cel valoric. Continutul evaluarii consta in inmultirea elementelor patrimoniale supuse evaluarii exprimate cantitativ cu elemente banesti concretizate in preturi,tarife si costuri.

2.Principiile evaluarii in contabilitate

In scopul realizarii unei imagini fidele a patrimoniului,a situatiei financiare si a rezultatelor la efectuarea evaluarii se vor respecta urmatoarele principii: costul istoric,costul actual,valoarea realizabila si valoarea actualizata.

Principiul costului istoric presupune urmatoarele:

- activele sunt contabilizate la nivelul lichiditatilor sau echivalentul lichiditatii platite sau la nivelul valorii juste in momentul achizitionarii lor corespunzatoare contrapartidei date pentru a la cumpara;

- datoriile sunt contabilizate la nivelul valorii avantajelor primate in schimbul obligatiei intreprinderii la nivelul lichiditatii ce se presupune ca vor fi varsate pentru achitarea obligatiei in cursul activitatii ei.

Principiul costului actual consta in aceea ca:

- activele sunt contabilizate la nivelul valorilor lichiditatii ce se presupune ca vor fi varsate pentru achitarea obligatiei in cursul activitatii ei;

- datoriile sunt contabilizate la nivelul lichiditatii neactualizate care ar fi necesare in momentul evaluarii pentru a achita obligatia.

Principiul valorii realizabile,conform caruia:

- activele sunt contabilizate la nivelul valorii lichiditatilor sau echivalentelor de lichiditati ce ar putea fi obtinute in momentul evaluarii,in urma vanzarii acestor bunuri in contextul unei cesiuni nelichidative;

- datoriile sunt contabilizate la nivelul valorii lor de decontare,adica la nivelul marimii neactualizate a lichiditatilor ce ar urma sa fie platite pentru a achita datoriile in cuesul normal al activitatii intreprinderii.

Principiul valorii actualizate,conform caruia:

- activele sunt contabilizate la nivelul valorii actualizate a fluxurilor nete de lichiditati pe care se presupune ca le genereaza aceste elemente in cursul normal al activitatii ei;

- datoriile sunt contabilizate la nivelul valorii actualizate a iesirilor nete viitoare

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evalarea in Contabilitate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 195 cuvinte
Nr caractere:
13 838 caractere
Marime:
21.30KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
valori, elemente, datorii
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!