Etica in Profesia Contabila

Cuprins referat Cum descarc?

Intoducere 3
Capitolul I Etica in profesia contabila 5
1.1 Elemente conceptuale 5
1.1.2 Importanta codului etic 6
1.1.3 Codul etic - structura 8
1.2 Principiile fundamentale ale eticii in profesia contabila 10
Cap II Etica si practica contabila 11
- Exemplu de incalcare a eticii in profesia contabila 
Concluzii 13
Bibliografie 15


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In ultimii ani domeniul contabilitatii si implicit profesia contabila s-a schimbat vizibil. Cazurile intens mediatizate ale firmelor care au falsificat rapoarte financiare (Enron, WorldCom, Parmalat, Tyco etc.) au condus la scaderea credibilitatii profesiei contabile in randul publicului. Cresterea complexitatii domeniului contabilitatii, supraincarcarea cu informatii ce nu mai pot fi gestionate eficient si la timp, schimbarile frecvente ale legislatiei, toate acestea reprezinta probleme de natura etica pentru contabilitate. 
Pornind de la aceste considerente tema trateaza unele aspecte privind etica si moralitatea profesiei contabile si prezinta un exemplu de incalcare a eticii in contabilitate de catre un profesionist contabil. 
Scopul temei fiind acela de a incerca sa arate ca comportamentul neetic al profesionistului contabil nu apare doar atunci cand se fac raportari financiare eronate ci mai sunt situatii in care acesta isi foloseste cunostintele din domeniul financiar-contabil pentru a putea realiza delapidari in scop personal. Natura activitatii desfasurate de catre contabili si auditori necesita un nivel ridicat de etica. Actionarii, investitorii si alti utilizatori ai situatiilor financiare au incredere in situatiile financiare anuale ale unei companii, deoarece folosesc informatiile furnizate de acestea pentru luarea unei decizii cu privire la investitie. Cunoasterea eticii poate ajuta profesionistul contabil in depasirea dilemelor etice, pentru ca acesta sa faca alegerile potrivite; chiar daca de aceaste alegeri nu va beneficia compania, ci va beneficia publicul care se bazeaza pe profesionistul contabil si auditor.
Contabilitate etica se ocupa cu judecati morale, bazate pe valorile si deciziile cu care se confrunta zi de zi profesionistul contabil in practica. Avand in vedere natura muncii lor, de comunicatori de informatii economico-financiare pentru conducere, actionari, precum si pentru alte categorii de utilizatori, profesionistul contabil trebuie sa respecte cele mai inalte standard de moralitate si transparenta in ceea ce priveste informatiile pe care trebuie sa le transmita.
Neutilizarea standardele etice pentru contabilitate, creeaza posibilitatea de manipularea a faptelor si informatiilor, care daca de exemplu sunt folosite in scopul de a induce in eroare, ar determina o persoana sa investeasca sub false pretexte, sau s-ar prezenta in mod fraudulos situatia financiara a entitatii catre actionarii sai. 
De-a lungul anilor, la nivel mondial au existat numeroase scandaluri contabile, care au provocat pierderi de miliarde de dolari investitorilor si actionarilor, atunci cand firmele de contabilitate au utilizat practici lipsite de etica, falsificand informatiile sau prezentandu-le incorect. Scandalul de la Enron este, probabil unul din exemplele cele mai concludente in care evidenta contabila a fost lipsita de etica si care a avut efecte negative la scara larga, conducand la pierderea de catre actionari a 25 miliarde de dolari, inchiderea firmei de audit Arthur Anderson si pierderea a 85.000 locuri de munca, atunci cand practicile lipsite de etica au fost descoperite si raportate.
Aplicarea eticii in contabilitate nu este importanta numai entitatilor pentru informatiile fiabile furnizate cu privire la situatia financiara, ci are si o responsabilitate fata de public in furnizarea de evaluari transparente a acestor entitati.
Datoria etica a unui profesionist contabil trece dincolo de limita financiarului; aceasta se extinde in arii cum ar fi responsabilitatea social-corporativa in incercarea de a asigura ca afacerile si indivizii pe care acestia ii consiliaza sunt constienti de propriile lor responsabilitati etice. Acest fapt este important pentru ca afacerile si profesionistii care le gestioneaza se afla in atentia sporita a publicului. Conducerea entitatilor se afla sub o presiune mai mare acum, deoarece trebuie sa demonstreze ca atat strategia, cat si performanta lor este in concordanta cu asteptarile actionarilor si cu interesul public in general. 
Capitolul I Etica in profesia contabila
1.1 Elemente conceptuale
,,Profesia contabila este definita ca fiind totalitatea activitatilor care presupun cunostinte in domeniul contabilitatii, a specialistilor care le efectueaza, precum si organismele lor profesionale." (Elemente de doctrina si deontologie a profesiei contabile, M. Toma, J. Potdevin, 2008, p.16)


Fisiere in arhiva (2):

  • Etica in Profesia Contabila
    • Etica in Profesia Contabila.docx
    • Etica in Profesia Contabila.ppt

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!