Etica in Afaceri

Extras din referat Cum descarc?

ETICA s.f. 
1. Disciplina filozofica care studiaza principiile morale, originea, dezvoltarea si continutul lor. 
2. Morala. Totalitate a normelor de conduita morala. [Gen. -cii. / cf. fr. ethique, lat. ethica]. (sursa DEX). 
Etica profesionala este sinonim cu cuvantul ,,deontologie" care este definit in DEX astfel:
DEONTOLOGIE s.f. 
1. Parte a eticii care studiaza normele si obligatiile specifice unei activitati profesionale. ? Deontologie medicala = totalitatea regulilor si uzantelor care reglementeaza relatiile dintre medici sau dintre acestia si bolnavii lor; etica medicala. 
2. Teorie despre datorie, despre originea, caracterul si normele obligatiei morale in general. [Gen. -iei. / < fr. deontologie, cf. gr. deon - ceea ce trebuie facut, logos - studiu].
Cuvantul ,,etica" (ca dealtfel si cuvantul morala) are mai multe intelesuri distincte, dar in acelasi timp legate unele de altele.
- In primul rand, etica este privita ca o disciplina sau arie de studii care se ocupa de problemele morale.
- In al doilea rand, cand vorbim de probleme de etica si controverse, incercam sa le distingem de acelea care nu sunt etice sau morale.
- In al treilea rand, deseori cuvantul etica este utilizat pentru a se face referire la un set particular de crezuri, atitudini si obiceiuri pe care o persoana sau un grup le prezinta in plan moral. De aici, putem spune ca etica lui Hitler a fost diferita de cea a lui Dwight Eisenhower, si ambele au fost diferite de cea a lui Karl Marx. Facand acest lucru, facem referire la modul in care poporul priveste problemele morale. Acest lucru este puternic influentat de perioada istorica la care ne raportam, etica perioadei fanariote fiind diferita de cea a perioadei moderne. Acest sens este direct legat de originea cuvantului grec ,,ethos", care inseamna obicei. Iata ce scria Cioran in 1934 : "Nu exista om politic in lumea de astazi care sa-mi inspire o simpatie si o admiratie mai mare decit Hitler. Exista ceva irezistibil in destinul acestui om pentru care orice act de viata cistiga semnificatie numai prin participare simbolica la destinul istoric al unei natiuni... Mistica Fuhrerului in Germania este deplin justificata... Meritul lui Hitler este de a fi rapit spiritul critic unei natiuni" ("Vremea" nr. 346/ 15 iul. 1934). Daca Germania ar fi castigat razboiul aceste fraze ar fi considerate si astazi "morale".
- In al patrulea rand, cuvantul etica poate fi utilizat ca sinonim cu ,,corect din punct de vedere moral". De exemplu, actiunile oamenilor si principiile pe care se bazeaza conduita lor pot fi analizate ori ca fiind ,,etice" (drepte, bune sau permisibile), ori ca nefiind etice (imorale), iar comportamentul indivizilor poate fi evaluat ca fiind etic (decent, avand integritate morala) sau nefiind etic (fara scrupule).
Dictionarul Oxford English Dictionary prezinta una dintre cele mai accesibile definitii pentru etica: ,, Etica poate fi definita ca (i) stiinta moralei, (ii) principiile morale, (iii) o filozofie sau (iv) un cod." 
Din punctul nostru de vedere, al eticii profesiei contabile, etica trebuie privita ca un cod.
Natura eticii in mediul afacerilor
Etica in afaceri se refera la relatia mediului de afaceri cu trei niveluri. Fiecare afacere cauta armonizarea (sau mai bine zis compromisul) dintre aceste trei niveluri, care sunt vazute in mod traditional ca:
- nivelul macro: ghidul etic la nivel macro face referire la o afacere in context national si international, context care este rezultat, de cele mai multe ori, al mediului politic, cultural si religios.
- Nivelul institutional: ghidul etic la acest nivel face referire la etica specifica unei organizatii. In multe lucrari de specialitate, aceste aspecte etice se refera la responsabilitatile sociale. Ghidurile etice pot fi vechi, cum este cazul celor redactate de catre fondatorii organizatiilor respective, sau pot fi de data relativ recenta, cum ar fi crezurile etice ale managementului in relatiile cu partenerii de afaceri. Acest nivel este direct influentat de stilul managerial adoptat, precum si de modul de raportare al managementului la normele morale. In general, organizatiile din Romania sunt la un stadiu incipient in ceea ce priveste redactarea si aplicarea unor ghiduri etice, fiind putine cele care au asa ceva, cu exceptia poate a transnationalelor sau a firmelor cu capital privat strain. Exista eventual in contractele de administrare sau in contractele individuale de munca ale managerilor si angajatilor, clauze legate de confidentialitate, fidelitate fata de firma si de neconcurenta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Etica in Afaceri.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!