Elaborarea Bugetului Sectoarelor Principale de Exploatare

Extras din referat Cum descarc?

1. Bugetul unei intreprinderi-abordari teoretice
Bugetul reprezinta un ansamblu de previziuni cifrice, realist si voluntar, prin intermediul carora se traduc obiectivele intreprinderii. Deseori numit si plan de actiune, bugetul este un document de planificare, intocmit inaintea derularii operatiunilor de anticipate, putand fi format din date financiare, date operationale nefinanciare sau o combinatie a acestor doua categorii. 
Orice intreprindere, pentru a putea sa-si atinga scopul, adica saobtina un rezultat economic competitiv, este obligata fie formal fie informal, sa previzioneze rezultatul scontat. 
Cand ne referim la coerenta, consideram intreprinderea ca sistem alcatuit din mai multe entitati (ex: politica comerciala, productia, gestiunea personalului, aprovizionarea etc.) care comunica intre ele printr-un limbaj comun- unitatea monetara. Din aceasta perspectiva, bugetul, ca expresie cifrica a previziunilor, are un rol determinant in asigurarea coerentei.
Din punct de vedere al descentralizarii, bugetul general reflecta optiunile si obiectivele directiei generale. In pofida acestui aspect, elaborarea si executia bugetului presupune o descentralizare la nivelul fiecarei entitati din cadrul intreprinderii, devenind astfel un instrument de baza a directiei prin obiective.
Controlul are la baza concordanta intre structura bugetului, natura diferentelor constatate si organigrama intreprinderii. Astfel, fiecare nivel ierarhic tine cont de realizarea obiectivelor sale si explica diferentele fata de nivelurile ierarhice inferioare.
Din punct de vedere practic, gestiunea bugetara se realizeaza in trei faze:
- O faza de previziune strategica corespunzatoare stabilirii de previziuni privind diferite obiective sau performante ale intreprinderii, pe diferite orizonturi de timp, de regula pe termen mediu, pana la 3-5 ani. Rezultatul acestei etape este intocmirea unui plan strategic al intreprinderii.
- O faza de bugetare, care consta in elaborarea bugetelor tinand cont de previziuni.
- O faza de control a executiei bugetelor.
Bugetul este un plan care prezinta modul in care vor fi realizate obiectivele strategice al intreprinderii( cum ar fi cresterea cifrei de afaceri cu un anumit procent, dezvoltarea internationala, reducerea costurilor, ocuparea unui anumit loc pe piata etc.). Nevoia bugetarii diferitelor componente ale unei intreprinderi este impusa de obtinerea performantei intr-un mediu concurential si in conditiile utilizarii de resurse limitate (materiale,financiare, umane etc.). In acest sens, bugetul trebuie perceput ca un plan de actiune voluntar si un instrument de coordonare a diferitelor entitati ale unei organizatii economice (sectii, departamente, activitati etc.) pentru realizarea obiectivelor strategice. Ca urmare a construirii lui, bugetul reprezintaun instrument de reglementare a comportamentelor in interiorul unei organizatii. 
Folosirea bugetelor in gestiunea intreprinderilor prezinta urmatoarele avantaje:
- impune folosirea planificarii in conducerea afacerilor;
- reprezinta cadrul pentru judecarea performantelor, deoarece indica parametrii pe care firma trebuie sa-i realizeze in timp pentru atingerea obiectivelor stabilite: nivelul vanzarilor, al productiei, al costurilor pentru atingerea beneficiului prevazut:
- promoveaza comunicarea si coordonarea in vederea angrenarii si echilibrarii tuturor departamentelor si functiunilor intreprinderii incat sa-si poata realiza obiectivele preconizate;
- obliga responsabilii centrelor de responsabilitate de a prevedea consecintele deciziilor luate sau de luat, bugetele constituind un instrument de referinta in luarea deciziilor;
- permite existenta unui sistem contabil eficient;
- asigura conducerea prin exceptie;
- participarea la activitatea de planificare atat a conducerii, cat si a executantilor.
Asadar, putem concluziona ca bugetul unei intreprinderi sintetizeaza directiile dupa care se orienteaza intreprinderea si reprezintamijlocul prin care se identifica posibilele situatii negative generate de factori fie interni ori externi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Elaborarea Bugetului Sectoarelor Principale de Exploatare.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!