Efectele Comerciale in Romania

Cuprins referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE 1
2. DEFINITIE, CLASIFICARE SI CARACTERISTICI ALE EFECTELOR COMERCIALE 1
3. CAMBIA, BILETUL LA ORDIN SI CECUL 2
3.1. CAMBIA 2
3.2. BILETUL LA ORDIN 4
3.3. CECUL 5
4. CONCLUZII 6
BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE
"Notiunea de efect de comert reprezinta un termen generic utilizat in practica comerciala pentru a desemna un titlu negociabil care da dreptul la plata unei sume de bani, cum este cambia sau un alt titlu de valoare, prin care se constata o creanta intemeiata pe o livrare de marfuri sau o prestare de servicii." 
Efectele comerciale circula sub diferite denumiri cum ar fi: inscrisuri, polite, cambii, instrumente de plata si de credit. Acestea fiind negociabile, pot fi cedate, vandute ori transmise.
Privite din punct de vedere financiar efectele comerciale pot fi tratate ca instrumente de mobilizare a datoriilor (creantelor) si ca instrumente de decontare.
In calitatea de instrumente de mobilizare, efectele comerciale reprezinta o modalitate de transformare a datoriilor (creantelor) in valori negociabile sub forma titlurilor de valoare disponibile pentru activitatea de trezorerie. Analizate ca instrumente de decontare, efectele comerciale sunt folosite pentru plata datoriilor fata de terti sau incasarea creantelor.
2. DEFINITIE, CLASIFICARE SI CARACTERISTICI ALE EFECTELOR COMERCIALE
Efectele comerciale reprezinta titluri de valoare, negociabile pe termen scurt sau imediat, care atesta, dupa caz, datorii - creante in cadrul relatiilor comerciale cu furnizorii si clientii.
Pentru a putea atribui calitatea de efect de comert unui anumit titlu este necesara intrunirea a cinci caracteristici: negociabilitatea, obiectul sau sa reprezinte o suma de bani, angajamentul de plata, termenul scurt si posibilitatea de a fi acceptat pntru plata. De asemenea, efectul de comet trebuie sa raspunda si urmatoarelor cerinte: sa aiba caracter constitutiv de drepturi, sa aiba caracter formal, sa aiba caracter litarar si sa confere un drept autonom. 
In cadrul efectelor comerciale se cuprind :
- Biletul la ordin
- Cambia
- Cecul 
- Trata - reprezentata printr-un ordin scris, neconditionat, emis de creditor (tragator) asupra debitorului (trasului) de a plati, la prezentare sau la un anumit termen, o suma de bani unui beneficiar sau la ordinul acestuia; 
- Mandatul - un document contract, o imputernicire de a reprezenta intreprinderea si de a actiona in numele si pentru interesele acesteia;
- Warantul - reprezinta o varianta a biletului la ordin, un titlu de proprietate asupra marfurilor, eliberat de catre depozitele in care acestea sunt pastarte. Marfurile pastrate in depozite raman in proprietatea exportatorului pana in momentul in care importatorul achita contravaloarea acestora si dobandeste warantul.
Efectele de comert se clasifica astfel:
a) efectul comercial pur, care este legat de o operatiune de livrare de marfuri; este tras in momentul livrarii; scadenta sa coincide cu scadenta creditului consimtit de furnizor; suma sa poate fi platita din resursele obisnuite ale intreprinderii; 
b) efectul financiar sau de credit, care nu este contrapartida unei operatiuni cu marfuri, ci reprezinta doar un credit consimtit temporar de o banca clientului sau; banca cere clientului sa semneze un efect la suma descoperirii pe care i-a acordat-o (mobilizare a descoperirii);
c) efectul de consum, care este tras de un comerciant asupra unui consumator;
d) efectul de filiala, care leaga doua intreprinderi ale aceluiasi grup, oferind uneori doar o iluzorie diviziune a riscurilor.
3. CAMBIA, BILETUL LA ORDIN SI CECUL 
3.1. CAMBIA
Este unul dintre cele mai vechi instrumente financiare fiind folosita incepand cu secolul X de catre comerciantii arabi si este cunoscuta si sub numele de trata sau polita. 
Legea nr. 58/1934 nu da o definitie a cambiei. Ea cuprinde insa anumite dispozitii privind cuprinsul cambiei pe baza carora se poate defini acest titlu de credit. 
Cambia este un inscris prin care o persoana, denumita tragator sau emitent, da dispozitie altei persoane, numita tras, sa plateasca la scadenta o suma de bani unei a treia persoane numita beneficiar, sau la ordinul acesteia. 
Asa cum rezulta din definitie, cambia implica participarea a trei persoane:
a) tragatorul (emitentul) este persoana care emite titlul, el da dispozitia sa se plateasca o suma de bani. Prin semnatura sa, tragatorul isi asuma obligatia de a face sa se plateasca suma de bani beneficiarului de catre tras;


Fisiere in arhiva (3):

  • Efectele Comerciale in Romania
    • efectele comerciale in Romania.docx
    • Efectele comerciale in Romania.pptx
    • New Microsoft Office Word Document.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!