Diferente Nationale si Armonizari Contabile

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 1
1. Armonizare contabila internationala 2
1.1. Factorii implicati in procesul armonizarii contabile in Romania 2
1.2. Cadrul conceptual al programului de armonizare contabila din Romania 4
2. Armonizarea contabilitatii romanesti cu Standardele Internationale 6
3. Perceperea diferentelor contabile 7 
Concluzii 10
Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Demersurile privind compatibilizarea sistemului contabil romanesc cu cel mondial sunt determinate de noua configuratie a relatiilor economice internationale aflate intr-un proces de globalizare generala sub impulsul circulatiei internationale a capitalului.
Procesul de integrare a relatiilor economice interstatale si in ultima instanta globalizarea, presupune ridicarea unor restrictii, armonizarea unor reglementari care sa favorizeze dezvoltarea schimburilor comerciale, extinderea cooperarii multilaterale, transferul de tehnologii, perfectionarea si accesibilitatea sistemului financiar-valutar international. 
Ca orice componenta a sistemului economic, si contabilitatea a trebuit sa suporte schimbari si adaptari la noua tendinta de globalizare, de armonizare si integrare, incercand sa se adapteze atat la schimbarile regionale, generate de integrarea si adaptarea Romaniei in UE, cat si la schimbarile de la nivel international.
Globalizarea nu modifica numai elementele de separatie intre state, ci si modul in care politicile economice sunt adoptate si implementate. Ea se fundamenteaza pe conventii care depend de traditiile nationale, insa se poate spune ca standardele universale inlocuiesc omogenitatea particulara, specifica unitatilor teritoriale mici. 
Globalizarea poate deveni, astfel, un instrument pentru gestionarea puterii valorilor universale si a proceselor economice globale, un instrument de folosire a resurselor, de generalizare a democratiei, securitatii si prosperitatii. Se manifesta astfel necesitatea pentru o structura de raportare contabila accesibila si identica pentru intreaga lume contabila.
Diferentele in sistemele contabile au fost identificate cu mult timp in urma, de cel putin un sfert de secol. Inca de atunci eforturile au fost canalizate spre armonizare a sistemelor contabile contemporane de catre Uniunea Europeana si de catre Comitetul pentru Standarde Internationale de Contabilitate.
Perceputa sub forma unei atenuari a divergentelor existente intre regulile si practicile specifice diverselor sisteme contabile nationale, respectiv a unei reconcilieri a varietatii de culturi contabile, pe fondul intensificarii eforturilor depuse de principalele organisme implicate in elaborarea si implementarea unui ,,limbaj contabil universal inteles", armonizarea contabila internationala a avut o evolutie sinuoasa, devenind in prezent o certitudine, marcata de fenomenul globalizarii pietelor financiare si de nevoia de informare a actorilor acestora. 
Sub aspect etimologic, conceptul de armonizare face referire la ,,actiunea de a pune in armonie", respectiv de ,,a face sa fie sau a fi in concordanta.". Transpus in plan contabil, procesul de armonizare, presupune existenta unui reper normativ (referential contabil), la care sa subscribe eforturile organismelor nationale si internationale de normalizare si reglementare contabila, dincolo de numeroasele dificultati in materie de acceptabilitate a unui set de standarde in materie de raportare financiar-contabila. 
Este important astfel ca sistemul de contabilitate sa asigure informatii contabile relevante, calitate ridicata si raportare comparabila, informatii care vor incuraja investitiile internationale
1. ARMONIZARE CONTABILA INTERNATIONALA
Armonizarea este termenul consacrat, in contabilitatea internationala, pentru a desemna reducerea diferentelor dintre reglementarile contabile nationale. Trebuie sa fie delimitata de normalizare, care presupune mai degraba o uniformizare totala a regulilor.
Armonizarea presupune existenta unui reper normativ, in cazul nostru international, la care sa subscrie eforturile nationale de normalizare contabila. Absolut necesara in contextul globalizarii, armonizarea contabila a avut sa se confrunte cu dificultati de acceptabilitate in mai toate tarile (prea putine state au adoptat in integrum normele contabile internationale, ,,armonizandu-si" completamente normele nationale). Nu putem fi de acord cu opinia conform careia armonizarea contabila internationala ,,s-a dovedit a fi un fiasco total atata timp cat nu s-a ajuns la crearea unui referential contabil unic". Este mai degraba un mod foarte restrictiv de a privi lucrurile, deoarece nu se are in vedere pasul urmator facut de normalizatorii internationali si anume problema convergentei contabile.
Asa-zisa nereusita a armonizarii contabile provine dintr-o serie de orgolii nationale, dar si dintr-o anumita lipsa de educatie. Ea este o solutie ideala, care nu tine seama de mentalitatile si ,,de obiceiurile locurilor". Lumea contabila spera in aceasta armonizare contabila, insa o priveste totusi ca pe o utopie. ,,Fiecare crede ca armonizarea se va produce intr-o zi, dar nimeni nu crede ca aceasta zi se va realiza in zilele sale".
1.1. Factorii implicati in procesul armonizarii contabile in Romania
Integrarea Romaniei in concernul tarilor europene necesita un ansamblu de masuri economice, politice si sociale menite a evidentia viabilitatea mediului de afaceri actual si capacitatea proprie de integrare. In acest context, reforma contabila ce se afla in plin proces de derulare, vizeaza armonizarea cu Directivele Europene si Standardele Internationale de Contabilitate.
Intr-un cadru general, politicile nationale de contabilitate poarta amprenta filozofica si doctrinara a particularitatilor de natura economica, sociala, culturala si etnica a fiecarei tari. Definita frecvent ca reprezentand ,,limbajul afacerilor", contabilitatea se integreaza in sfera preocuparilor care sa-i asigure integrarea deontologica in structurile profesionale europene si internationale. A aparut astfel necesitatea eleborarii unor reglementari internationale care sa poata fi asimilate de catre toate organismele profesionale de contabilitate. 
Procesul de globalizare a economiilor nationale, integrarea pietelor financiare si a sistemelor informationale necesita de asemenea utilizarea unui limbaj universal, comun, care sa ofere informatii relevante, inteligibile, comparabile atat utilizatorilor, cat si analistilor financiari. Un interes deosebit fata de calitatea informatiei contabile este exprimat de catre investitori, care manifesta cerinta de a consulta situatii financiare fiabile si coerente chiar pentru firme situate geografic in tari diferite. Astfel a germinat interesul organismelor internationale de a identifica unele solutii care sa asigure deopotriva protectia utilizatorilor precum si a organismelor nationale de normalizare contabila. 
Un factor cu o contributie relevanta in declansarea procesului de armonizare contabila il constituie accesul pe pietele de capital, in special accesul la finantarea internationala prin acceptarea propriilor titluri de valoare la cotatiile pietelor internationale de capital. 
Un element semnificativ care necesita reglementari contabile cu caracter international il constituie aparitia companiilor multinationale, ale caror lucrari de elaborare, consolidare si auditare a situatiilor financiare trebuie sa raspunda necesitatilor de a reflecta multiplele legaturi economice ce se stabilesc. Totodata, prin armonizare, guvernele nationale au posibilitatea de a urmari si controla mult mai usor activitatea societatilor multinationale.
Nevoia introducerii unor criterii comune de management financiar - contabil, de apreciere a performantelor, de evaluare a oportunitatilor constituie deopotriva premise ale implementarii mecanismului de normalizare si armonizare contabila.
Un rol determinant in vastul proces de armonizare contabila il detine existenta gruparilor multinationale de contabilitate (Big Four) care in actiunea de extindere a propriei activitati pe spatii geografice cat mai diversificate, solicita reglementari contabile uniforme, care sa permita costuri reduse si o mobilitate accentuata a personalului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Diferente Nationale si Armonizari Contabile.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!