Creante si Datorii

Extras din referat Cum descarc?

Pentru realizarea obiectivului lor de activitate, intreprinderea intra in relatii cu diferite persoane fizice si juritice, care in contabilitate se numesc terti.
Exemple: furnizori, clienti, salariati, asociati, bugetul statului, diversi creditori si debitori;
Aceste relatii se reflecta in contabilitate sub forma datoriilor si creantelor, a caror durata nu depaseste, de regula, un an.
a) DATORIILE- reprezinta surse externe de finantare, puse la dispozitia unitatii de catre creditori. Creditorul este persoana care a avansat o valoare economica si urmeaza sa primeasca un echivalent valoric sau o contraprestatie. Datoriile sunt reflectate in contabilitate din momentul crearii angajamentelor pana in momentul stingerii (platii) lor.
b) CREANTELE- sunt drepturi cuvenite creditorilor de a pretinde de la debitori anumite sume de bani, bunuri sau servicii. Debitorul este persoana care a primit o valoare economica si urmeaza sa dea un echivalent valoric sau o contraprestatie. Creantele se reflecta in contabilitate in momentul crearii dreptului fata de terti pana in momentul stingerii (incasarii) lor. 2.DOCUMENTELE PRIVIND EVIDENTA DECONTARILOR CU TERTII
Documentele primare care reflecta creantele si datoriile fata de terti difera in functe de categoria in care se incadreaza tertii (furnizori, salariati, etc.) si de natura juridica a relatiilor economice.
In tabelul urmator sunt redate cele mai frecvente datorii, precum si documentele in care acestea se reflecta:
Categoria de terti Natura datoriilor Documente privind
Angajarea datoriilor Plata datoriilor
furnizori Datorii din operatiuni de aprovizionare de bunuri, lucrari si servicii; Factura ficala, aviz de insotire a marfii; Ordin de plata, cec, bilet de ordin, cambie,chitanta;
clienti Avansuri primite; Ordin de plata, cec, bilet de ordin, chitanta, factura fiscala;
Personalul unitatii Salarii brute, indemnizatii pentru concediu de odihna, indemnizatii sociale, premii, participarea la profit, diurne; Stat de salarii, lista de indemnizatii, lista pentru plati partiale, ordin de deplasare:
Asigurari si protectie sociala Contributia la asigurarile sociale, contributia la asigurarile sociale de sanatate, ajutorul de somaj; Stat de salarii, lista de indemnizatii, desfasuratorul indemnizatiilor sociale; Ordin de plata, chitanta;
Bugetul statului Impozitul pe profit, impozitul pe salarii, TVA de plata, alte impozite si taxe; Jurnal de cumparaturi, jurnal de vanzari, decont privind TVA, stat de salarii, situatii de calcul; Ordin de plata, chitanta;
Asociati si actionari Restituirea aportului, dividende, alte sume datorate; Nota de contabilitate, situatii de calcul; Dispozitie de plata catre casierie;


Fisiere in arhiva (1):

  • Creante si Datorii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!