Costul Marginal si Gestiunea

Extras din referat Cum descarc?

Utilizarea in contabilitatea de gestiune a costului marginal permite stu!dierea variatiei tuturor tipurilor de cheltuieli, in functie de fluctuatiile activitatii, pentru a aprecia incidenta, sa asupra rezultatului global. Costul marginal nu constituie o metoda in sine. Utilizarea acestui instrument permite raspunsuri la anumite probleme de gestiune, cum ar fi:
o la ce pret se poate accepta o comanda suplimentara? si daca da,
o cum se maximizeaza rezultatul in acest caz?
In stiinta economica, notiunea de ,,costuri marginale" a aparut cu semnificatia de costuri maxime admise pentru producerea anumitor bunuri cu randamentul cel mai scazut al factorilor de productie.
Notiunea de cost marginal a fost initial definita in cadrul teoriei microeconomice clasice. Mai tarziu, teoria si calculul costurilor marginale s-au extins la intreaga industrie si au fost aplicate la realitatea enlitatii economice, bineinteles, intr-o acceptiune modificata.
Cunoasterea caracterului costurilor de productie si a modului de modificare pe total si pe unitatea de produs a fiecarui cost, in functie de modificarea volumului fizic al productiei, este absolut necesara, atat in procesul luarii deciziei, cat si in cel al controlului de gestiune.
O entitate economica nu-si modifica volumul productiei pentru o singura unitate, ci pentru loturi sau serii mari de produse. Nevoile de consum sunt acum mai mari deoarece se realizeaza mai multe unitati de produse. Costul marginal a aparut din necesitatea explicarii reactiei costurilor in raport cu modificarile volumului fizic al productiei si al preturilor, fiind cunoscut si sub denumirea de "cost aditional" sau "cost diferential".
Costul marginal este definit ca fiind ,,diferenta dintre ansambtul cheltuielilor de fabricatie necesare unei productii date si suma cheltuieiilor necesare aceluiasi volum al productiei, plus sau minus o unitate". Prin urmare, in cazul cresterii volumului productiei se poate vorbi de un ,,cost marginal de dezvoltare", iar in cazul diminuarii volumului productiei de un ,,cost marginal de regresie".
Costul marginal poate fi costul suplimentar generat de o cantitate suplimentara. Astfel, se pot masura doua tipuri de costuri marginale:
1. costul marginal pe termen scurt, care presupune ca volumul suplimentar este efectuat fara extinderea capacitatilor, cele libere existente permitand cresterea productiei cu mijloace constante;
2. costul marginal pe termen lung, care tine seama de costurile suplimentare generate de extensia viitoare a instalatiilor considerata progresiv necesara pentru acumularea de productii suplimentare.,
Distinctia dintre cele doua costuri marginale tine de cel putin de starea circumstantiala a ratei folosirii capacitatilor fata de ocazia de a le utilize, numai in perspectiva adoptata pentru a trata decizia. A rationa conform costului marginal pe termen scurt, inseamna a ignora ca satisfacerea unei cereri presupune sa dispui in prealabil de capacitati libere a caror existentanu este gratuita, chiar atunci cand costul este inevitabil pe termen scurt si cand aceasta incurajeaza in a-l considera ca nepertinent pentru decizie. In schimb, aceasta perspectiva este refuzata in costul marginal pe termen lung, care poate integra chiar costul finantarii capacitatilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Costul Marginal si Gestiunea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!