Conturile de Operatiuni - Operatiunile de Repartitie

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Operatiunile de repartitie 4
Clasificarea operatiunilor de repartitie 4
Absenta unui tablou analitic al repartitiei 10
Concluzii 10
Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

Introducere 
Operatiunile sunt fluxuri economice, grupate in functie de sectoarele institutionale. Acestea pot fi clasificate potrivit naturii activitatii economice, ceea ce constituie obiectul conturilor de operatiuni. Conturile de operatiuni sunt conturi ecran, care disimuleaza relatia bilaterala existenta intre cele doua sectoare. In schimbul acestei pierderi de informatie, ele permit o descompunere mai detaliata decat cea oferita de conturile de sectoare.
Structura schematica a unui cont de operatiuni se prezinta astfel:
Operatiunea
Utilizari Resurse 
Sectoare 
institutionale 
emitatoare 
Sectoare 
institutionale 
receptoare 
Exista trei mari categorii de operatiuni:
- Operatiuni asupra bunurilor si serviciilor;
- Operatiuni de repartitie;
- Operatiuni financiare.
Pentru prima si a treia categorie exista tablouri specifice, care se bazeaza pe nomenclaturi diferite de cele ale conturilor de operatiuni sau mai detaliate: Tabloul Intrari-Iesiri si Tabloul Operatiunilor Financiare, care ofera informatii suplimentare si cadrul contabil care permite previziuni specifice.
In general, operatiunile asupra bunurilor si serviciilor si operasiunile de repartitie au asociata o operatiune financiara.
Operatiunile de repartitie
Operatiunile de repartitie sunt operatiunile care descriu formarea si circulatia veniturilor. Din procesul de productie, se obtin, in acelasi timp, bunuri si servicii, precum si venituri. Originea veniturilor o constituie crearea de valoare adaugata, in cadrul unitatilor de productie: venitul primar este repartizat intre unitatile institutionale. Repartitia primara a venitului este descrisa in conturile de exploatare. Unitatile institutionale redistribuie intre ele acest venit primar: formarea venitului disponibil de care dispune unitatea institutionala dupa repartitia secundara a venitului este descrisa in contul de venit al fiecarei unitati.
Operatiunile de repartitie sunt inscrise de doua ori la utilizarile contului de la care se varsa sumele si la resursele contului primitor, ceea ce inseamna ca fiecare cont de operatiune este, in mod necesar, echilibrat. Operatiunile de repartizare a venitului si cele privind elementele patrimoniului sunt operatiuni de repartizare a capitalului. Pentru aceste operatiuni nu exista un tablou sintetic.
Clasificarea operatiunilor de repartitie a veniturilor
1. Remuneratiile salariatilor
Remuneratia salariatilor in SCN cuprinde toate varsamintele in bani si avantaje oferite in natura angajatilor, cu titlu de remuneratie a muncii indeplinite de salariati in cursul perioadei. 
Aceasta operatiune se descompune in:
- salarii si adaosuri brute, inainte de deducerea partii cotizatiilor sociale din sarcina salariatiilor, inclusiv diversele prime si avantaje in natura;
- cotizatii sociale efective in sarcina salariatiilor, respectiv varsaminte efectuate de acestia catre asigurarile sociale. Aceste cotizatii sunt considerate ca un element al remuneratiei salariatiilor, pe care acestia trebuie apoi sa o verse asigurarilor sociale. Cotizatiile sociale apar ca un salariu indirect, care face obiectul unei prelevari la sursa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conturile de Operatiuni - Operatiunile de repartitie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!