Conturile contabile

Extras din referat Cum descarc?

Contul contabil reprezinta elementul specific al metodei contabile care se foloseste in scopul ordonarii, gruparii si sistematizarii specifici a informatiei economico-financiare privitor la existenta si miscarea elementelor patrimoniale pe valori individualizate, pe perioade de timp, si sfere organizatorice bine determinate in expus valoare si dupa necesitatea si-n expresie cantitativa.
Bilantul contabil sa dovedit incompatibil de a reflecta in dinamici, existenta si miscarea elementelor patrimoniale, ca urmare economico-financiare pe procesul perioadei de gestiune, deoarece bilantul se intocmeste la un moment dat. Astfel a aparut necesitatea folosirii termenului economic de cont care este capabil de a inregistra nu numai existenta elementelor patrimoniale la un moment dat, dar si miscarea lor pe parcursul perioadei de exercitare in rezultatul operatiilor economice avute loc. 
Intre contul contabil ca procedeu specific si instrument de lucru curent s bilantul contabil ca instrument de raportare, generalizare si sinteza exista urmatoarele diferente metodologice:
1. Bilantul contabil prezinta instrumentul de reprezentare globala a patrimoniului, pe cand contul este un instrument de reprezentare individuala a elementelor patrimoniale. (in bilant gasim mijloace fixe, iar contul spune ce avem noi de atate)
2. Bilantul contabil reflecta situatia patrimoniului la un moment dat pe cand contul reflecta situatia individuala in dinamica a fiecarui element patrimonial.
3. Bilantul contabil se intocmeste si se exprima numai in unitati valorice-lui, iar contul se poate exprima nu numai valoric dar si cantitativ. (cont materiale - 180, dar ce avem aici).
Fiecare cont are un anumit continut economic, care este determinat de natura elementelor patrimoniale, continutul economic a l contului poate sa reprezinte:
1. Un mijloc economic (mijloace fixe) casa, productia gata;
2. Un proces economic - productie desfacere;
3. O sursa de finantare (propriu sau atrasa)
4. Un rezultat financiar (pierderi sau profit)
Raportat la patrimoniul agentului economic continutul economic al conturilor este reprezentat de:
1. Element patrimonial de activ;
2. Element patrimonial de pasiv;
3. elemente extra bilantiere (nu apartin agentului economic, temporar se gaseste in posesia lui (facem ulei, ne aduce rasarita))
Reiesind din continutul economic exista 2 categorii de conturi:
1. Conturi patrimoniale;
2. Conturi extra bilantiere
La randul sau conturile patrimoniului se impart in 2 categorii:
1. cont de activ;
2. cont de pasiv;
Cont de activ - reflecta existenta si miscarea bunurilor economice, adica elementele patrimoniale de activ (active nemateriale, materiale, investitii, mijloace curente)
Cont de pasiv - reflecta existenta si miscarea elementelor patrimoniale de pasiv (drepturile si obligatiunile agentului economic) - capital statutar, resurse, datorii financiare.
Contul - ca procedeu specific al metodei contabile are o forma grafica proprie, menita sa asigure adecvata a elementelor patrimoniale pe care il reprezinta, atat ca existenti cat si ca miscare pe parcursul fiecarei perioade de gestiune.
Cea mai simpla reprezentare grafica a conturilor are forma literei T cuprinzand cele 2 parti stucturale de baza, respectiv partea sintetica - debit (el datoreaza) si partea dreapta - Credit (el crede)
Debitorul contului inseamna:
a) Existenta initiala a unui element de activ (Si - sold initial (ramasite));
b) Cresterea sau majorarea unui element de activ;
c) Micsorarea unui element de pasiv;
Creditul Contului inseamna:
a) Existenta initiala unui elemente de pasiv (Si);
b) Cresterea sau majorarea unui element de pasiv;
c) Micsorarea unui element de activ;
Schematic continutul debitului si creditului conturilor de activ si pasiv este urmator:
Structura Contului cuprinde urmatoarele elemente:
1. Simbolul si denumirea contului (nr. lui);
2. Debitul si creditul contului;
3. Data inregistrarii in cont a operatiei economice, finantarea;
4. Continutul operatiei economico-financiare;
5. Rulajele contului;
6. Soldul final.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conturile Contabile.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!