Controlul contraventional

Extras din referat Cum descarc?

Regimul juridic al raspunderii contraventionale se considera una din problemele actuale. Tema este ca fiecare dintre autorii  analizeaza raspunderea contraventionala in mod diferit, unii considera ca raspunderea contraventionala este o forma a raspunderii juridice, si altii sint de parerea ca ea este o forma a raspunderii administrative.
Relatarea problemei in acest mod este mai mult din punct de vedere teoretic si ea este in curs de solutionare.
Raspunderea contraventionala este o forma de raspundere juridica, reglementata de normele dreptului contraventional, ea se ocupa de date reale si concrete ca: contraventia, persoanele ce pot fi trase la raspundere, cauzele care inlatura caracterul contraventional al faptei, sanctiunile contraventionale, organele competente de a aplica sanctiunea.
Regimul juridic al raspunderii contraventionale este reglementat prin normele juridice ale Codului Contraventional si alte acte normative.
Aplicarea acestei forme de raspundere este mai eficientain practica deoarece rolul ei este de a pedepsi pentru atentarea la drepturile si libertatile legitimeale persoanei, proprietatii, ordinii publice si a altor valori ocrotite de lege. De aici rezulta ca pentru protejarea acestor valori, trebuie sa fie sanctionata orice incalcare a legii.
Aplicarea raspunderii contraventionale este un proces real si practic, aplicarea unei sanctiuni sub forma verbala nu are nici un sens. In practica un rol important il au trasaturile, particularitatiel si principiile raspunderii contraventionale fapt de a fi diferentiata de alte forme de raspundere.
Actualitatea problemei respective vine din momentul aparitiei drepturilor si obligatiilor ce cad sub incidenta normelor juridice contraventionale.
De aici rezulta ca problema raspunderii contraventionale va fi actuala permanent, deoarece contraventii, infractiuni si alte incalcari ai legii se savirsesc in fiecare zi din diverse motive.
Din aceasta cauza mi-am ales aceasta tema, ca este o tema actuala si prin aplicarea raspunderii contraventionale se apara valoriel societatii inclusiv si ale mele.
Lucrarea respectiva are drept scop de examinare a regimului juridic al raspunderii contraventionale pentru realizarea caruia sint stabilite obiectivele:
1.	de a da definitia notiunii de raspundere juridica si raspundere contraventionala;
2.	de a gasi particularitatile specifice raspunderii contraventionale;
3.	de a analiza si argumenta principiile raspunderii contraventionale;
4.	notiunea de contraventie si criteriile de clasificare a cotraventiior;
5.	aplicarea sanctiunii pentru o contraventie comisa;
6.	si argumentarea cauzelor ce inlatura persoanele de la raspundere.
Pentru examinarea si analiza fiecarui obiectiv am utilizat urmatoarele metode:
metoda bibliografica- prin apelarea si bazarea pe monografii din acest domeniu;
metoda structural- functional pentru depistare a bazei raspunderii contraventionale si locul ei fata de alte forme contraventionale;
metoda comparativa prin care se compara raspunderea contraventionala de alte forme contraventionale cu ajutorul particularutatilor, trasaturilor raspunderii si principiilor specifice ei;
metoda deductiei prin aducerea concluziei proprii la fiecare subiect, impreuna toate constituind o concluzie generala.
Structura prezentei lucrari consta din doua capitole, primul capitolul este format din 3 subiecte si al doilea din 4 subiecte.
In primul capitol se analizeaza raspunderea contraventionala la nivel general. Adica se definesc noi termeni care permit de a intelege lucrarea, se examineaza si argumenteaza trasaturile, particularitatile raspunderii contraventionale si principiile de sprijin a ei, istoricul, compararea raspunderii cu alte forme de raspundere.  Primul capitol consta din realizarea pe rind a obiectivelor propuse avind un continut mai mult descriptiv.
Al doilea capitol are un caracter analitic, care reese chiar din denumirea lui ,, Contraventia administrativa- temei de tragere la raspundere contraventionala", de aici rezulta ca in continutul lui este relatata legatura de cauza si efect dintre raspundere si o contraventie. Legatura acestor doi termeni dau nastere unei noi notiuni de raspundere contraventionala, o noua forma a raspunderii juridice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Controlul contraventional.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Acte normative
Constitutia Republicii Moldova, din 29. 07. 1994, publicata in Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.1 din: august 1994;
Codul Contraventional al Republicii Moldova, nr.218- XVI din 24.10.2008, publicat in Monitorul Oficial al Republicii Moldova, nr. 3-6/15 din 16. 01.2009;
Codul Vamal al Republicii Moldova, nr. 1149, adoptat la 20. 07. 2000, publicat in Monitorul Oficial al Republicii Moldova din 01. 01. 2007;
Codul Penal al Republicii Moldova, nr. 985- XV din 18. 04. 2002, publicat in Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.128-129 (1013-1014) din 13. 09. 2002
Studii de specialitate. Monografii
Alexandru I., Drept administrativ, Editura Economica, 2002
Corbeanu I., Drept administrativ, Editura LuminaLex, Bucuresti 2002
Manda C., Drept administrativ, Editura Victor, Bucuresti 2000
Negrut V., Drept administrativ, Bucuresti 2004
Pivniceru M.M., Contraventia, Editura Institutul European, Iasi 1997
Poenaru I., Raspunderea pentru contraventii, Editura LuminaLex , Bucuresti 1998 
Preda M., Drept administrativ- partea generala, Editura LuminaLex, Bucuresti 2000 
Prisacaru V., Tratat de drept administrativ Roman, Editura LuminaLex, Bucuresti 2002
Vedinas V., Drept administrativ si institutii politice- administrative, Editura LuminaLex,
Bucuresti 2002
Ticlea A., Reglementarea contraventiilor, Editura LuminaLex, Bucuresti 2003 
Zaharia Gh., Drept administrativ, Editura LuminaLex, Iasi 2002
Corcenco A., Raspunderea minorilor pentru savirsirea contraventiilor administrative, Chisinau 2005
Creanga I., Curs de drept administrativ, Editura Epigraf, Chisinau 2003


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!