Continutul Costurilor

Extras din referat Cum descarc?

Desfasurarea oricarei activitati tehnico-economice productive la nivelul ramurilor productiei materiale ale intreprinderilor, sectiilor, atelierelor si locurilor de munca, presupune consumul anumitor resurse umane, materiale si banesti pe baza carora se realizeaza productia de bunuri materiale.
Activitatile desfasurate in cadrul procesului de productie, sunt generatoare de costuri sub diferite forme si marimi, ca de exemplu, consum de materii prime si materiale, de forta de munca, energie, combustibili, etc. Toate aceste consumuri individualizate in timp si spatiu sip e obiecte ale productiei meteriale imbraca forma costului. 
Costul reprezinta o categorie economica ce se manifesta nemijlocit in productia materiala, respectiv in activitatea de creare a bunurilor materiale si este legat in mod indisolubil de valoare, de formele de manifestare a valorii in activitatea de obtinere a unor bunuri materiale noi.
Costul mai poate fi definit ca fiind acel consum de factori aducator de venit sin u consummator de venit.
In studierea costurilor, folosirea unei terminologii adecvate prezinta o importanta deosebita pentru a evita confuziile ce pot aparea in precizarea continutului costurilor de productie. In literatura si practica din domeniu apar unii termini care nu sunt utilizati corespunzator continutului lor, cum ar fi: cheltuieli, costuri, cheltuieli de productie, pret de cost.
Intre cheltuiala si cost exista o legatura de precedenta, dar nu in totalitate. Costul este echivalentul unui consum de valori, spre deosebire de cheltuiala, care reprezinta o plata. Cheltuiala ar putea fie gala cu un cost numai atunci cand intreaga cantitate de stocuri aprovizionata este data in consum. Cheltuiala nu este sin u poate face obiectul calculatiei costurilor, deoarece nu ocazioneaza producerea unui bun. Cheltuiala se formeaza numai in sfera procesului de aprovizionare sau desfacere si nu poate sa apara in sfera procesului de productie unde au loc consumuri de valori generatoare de costuri.
Potrivit definitiilor din dictionar, "cheltuielile reprezinta consumurile de mijloace economicecare se efectueaza la exploatarea, intretinerea si administrarea de la o zi la alta, in vaderea mentinerii activalor angajatein organizarea unei activitati economice" ,iar "costurile reprezinta ansamblul cheltuielilor facute pentru obtinerea unui bun, executarea unei lucrari, prestarea unui serviciu"sau "suma, exprimata in general in moneda, a cheltuielilor necesare pentru achizitionarea sau producerea unui bun sau a unui serviciu".
Profesorul C.G. Demetrescu arata ca "cheltuiala si costul nu se realizeaza simultan ci succesiv".
Viorica Barbacioiu si Florin Bica apreciaza ca "cheltuielile de productie exprima, in forma baneasca, totalul consumurilor de valori efectuate de intreprinderi pentru obtinerea produselor respective".
Gheorghe Carstea si Oprea Calin considera costul "expresia baneasca a tuturor cheltuielilor (consumurilor) de munca materializata si de munca vie efectuate de intreprindere pentru producerea si desfacerea de bunuri materiale, efectuarea de lucrari si prestari de servicii".
Horea Cristea defineste costurile de productie ca fiind "costurile care sunt atasate unei productii si nu unei perioade de timp".
Clasificarea cheltuielilor in contabilitatea de gestiune
Clasificarea cheltuielilor pune in evidenta, pe de o parte, rolul utilizarii informatiilor privind anumite tipuri de costuri in procesul de conducere in vederea fundamentarii deciziilor ce urmeaza a fi luate, iar pe de alta parte, clasificarea cheltuielilor scoate in evidenta acele caracteristici specifice diferitelor categorii de cheltuieli permitand abordarea stiintifica a metodelor de calculatie a costurilor.
Exista mai multe criterii de clasificare a cheltuielilor, din care noi vom prezenta doua.
1. Din punct de vedere al modului de repartizare in costul produsului:
- cheltuieli directe;
- cheltuieli indirecte.
2. Din punct de vedere al necesitatii bugetare:
- pe elemente primare;
- pe articole de calculatie.
Clasificarea pe elemente primare este urmatoarea:
a) materii prime si materiale consumabile;


Fisiere in arhiva (1):

  • Continutul Costurilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!