Contabilitatea Trezoreriei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Notiunea de trezorerie cuprinde ansamblul lichiditatilor monetare si a echivalentelor de numerar de care dispune o unitate pentru a face fata platilor scadente. Lichiditatile monetare reprezinta mijloacele banesti efective pe care le detine un agent economic, cu urmatoarea structura: numerarul aflat in casieria unitatii, disponibilitati banesti aflate in conturile din banci, avansuri de trezorerie.

Echivalentele de numerar reprezinta investitii financiare pe termen scurt, care sunt usor convertibile in mijloace banesti efective, avand urmatoarea structura: valori de incasat (efecte comerciale, cecuri etc.), titluri de plasament (actiuni, obligatiuni etc.), alte valori (timbre fiscale, timbre postale, bonuri valorice de combustibil, tichete de masa etc.).

Fluxurile de trezorerie reprezinta ansamblul operatiilor monetare si financiare pe care le efectueaza un agent economic pentru asigurarea mijloacelor banesti si efectuarea decontarilor curente. In cadrul operatiilor monetare se includ incasarile si platile curente, care se efectueaza in legatura directa cu decontarea drepturilor de creanta si a obligatiilor scadente ale agentilor economici. Operatiile financiare asimilate trezoreriei genereaza angajamente sub forma creditelor bancare pe termen scurt.

Documente de evidenta a mijloacelor banesti

Structura documentelor privind operatiile de incasari si plati difera in functie de modalitatea de decontare a obligatiilor banesti dintre agentii economici, care se poate face in numerar sau fara numerar.

1. Documente privind decontarile in numerar

Plata/incasarea in numerar se face imediat, fara intermediere, prin miscarea directa a sumelor banesti. Documentul utilizat pentru inregistrarea operativa a incasarilor si platilor in numerar efectuate prin casieria unitatii este registrul de casa. Inregistrarea operatiilor de incasari si plati in registrul de casa se face pe baza documentelor justificative, care, in principal, sunt urmatoarele: dispozitie de plata-incasare catre casierie, chitanta, monetar, bon de comanda-chitanta, bon de vanzare, cec de numerar, borderou de achizitie.

2. Documente privind decontarile fara numerar

In cazul incasarii/platii fara numerar exista un decalaj intre momentul initierii si cel al finalizarii decontarii, care se face, de regula, prin intermediul bancilor.

Platile fara numerar utilizeaza instrumente si mijloace de plata emise pe suport de hartie, magnetic sau electronic.

Incasarile si platile fara numerar se inregistreaza in extrase de cont, pe baza documentelor care reflecta operatiile efectuate prin conturile bancare. Extrasul de cont este emis de catre banca si cuprinde: data emiterii, numarul documentelor justificative, soldul precedent, incasarile, platile, soldul final.

Principalele instrumente de plata fara numerar sunt: cecul, ordinul de plata, biletul la ordin si cambia.

Cecul

Cecul este instrumentul prin care se poate plati fara numerar o suma de bani din contul debitorului catre o alta persoana fizica sau juridica. Persoana care ordona plata (titularul cecului) se numeste tragator, persoana care trebuie sa incaseze suma este denumita beneficiar, iar societatea bancara care trebuie sa efectueze plata se numeste tras. Cecurile pot fi de mai multe tipuri: cecul la purtator, cecul certificat, cecul de calatorie, cecul barat.

Posibilitatile de transmitere ale unui cec sunt:

- Simpla remitere - cazul cecului la purtator, care in momentul emiterii nu indica expres beneficiarul sau poarta mentiunea ,,la purtator"; acest cec va fi platit fie persoanei desemnate ca beneficiar, fie detinatorului cecului;

- Cesiunea de creanta ordinara - atunci cand cecul este emis pe numele unei anumite persoane si contine mentiunea ,,nu la ordin"; in acest caz, numai persoana nominalizata poate sa-l incaseze;

- Girarea - operatiune prin care se transmit, odata cu remiterea, si toate drepturile rezultate din cec; ea este o mentiune speciala facuta pe verso in favoarea unei anumite persoane, inclusiv a tragatorului; noul beneficiar poate, la randul sau, sa gireze cecul.

Cecul este platibil numai la vedere (la prezentare). Termenele de prezentare la plata a cecurilor emise si platite in Romania sunt:

- 8 zile, daca cecul este platibil chiar in localitatea in care a fost emis;

- 15 zile, in celelalte cazuri.

Termenele se calculeaza incepand cu ziua urmatoare datei emiterii cecului.

Ordinul de plata

Ordinul de plata este un instrument emis de catre platitor pentru a-si achita o datorie fata de o alta persoana (beneficiar), dand dispozitie unei banci sa plateasca beneficiarului suma inscrisa pe formularul intocmit in 3 exemplare. Ordinul de plata va ajunge ulterior la banca beneficiarului, care va pune suma respectiva la dispozitia clientului sau.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contabilitatea Trezoreriei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
8 293 cuvinte
Nr caractere:
46 761 caractere
Marime:
39.77KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
plata, formulare
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!