Contabilitatea Trezoreriei

Extras din referat Cum descarc?

Prin trezorerie se intelege ansamblul de operatii financiare pe care le face unitatea patrimoniala pentru procurarea mijloacelor banesti necesare acoperirii cheltuielilor determinate de activitatea desfasurata.
Termenul de trezorerie in sens restrans cuprinde disponibilitatile banesti la banci si in numerar, iar in sens larg termenul se extinde si la valorile mobiliare de plasament (de ex. actiuni)care pot fi transformate prin vanzare in disponibilitati banesti. 
Sunt asimilate mijloacelor de trezorerie si creditele pe termen scurt contractate cu bancile pt plati.
Cunoasterea permanenta a valorilor de realizat s a valorilor disponibile, precum si a obligatiilor unitatilor patrimoniale are o importanta deosebita pentru urmarirea incasarii drepturilor de creanta si a platii datoriilor la scadenta.Contabilitatea trezoreriei asigura evidenta existentei si miscarii titlului de plasament, disponibilitatilor in cont la banci si in casa, creditelor bancare pe termen scurt si altor valori de trezorerie.
Informatiile contabilitatii cu privire la aceste elemente patrimoniale permit studierea trezoreriei, stabilirea acesteia la sfarsitul fiecarei perioade de gestiune si determinarea capacitatii de plata a unitatii patrimoniale.
Prin calculele contabilitatii se urmareste :
-gestionarea corecta a numerarului si a altor valori aflate in caseria unitatii patrimoniale 
-respectarea plafonului zilnic maxim de plati
-controlul asupra operatiilor ce privesc avansurile spre decontare.
Incasarea drepturilor de creanta asupra clientilor si debitorilor, precum si plata datoriilor unitatii fata de furnizori, stat, salariati, banci, creditori, provoaca decontari banesti si cu si fara numerar.
- Conturile de trezorerie evidentiaza existenta si miscarea valorilor mobiliare de plasament, disponibilitatilor in conturi la banci si in casa si alte valori financiare.Tot in aceste conturi se inregistreaza si valori de incasat(cecurile bancare, efectele comerciale remise bancii spre incasare etc.)depuse la banci.In masura in care la aceste conturi se adauga si conturile de credite bancare pe termen scurt, intreaga formatie este denumita Conturi de trezorerie
- Titlurile de plasament se inregistreaza la pret de achizitie(pretul de cumparare sau valoarea determinata potrivit contractelor),iar celelalte valori de trezorerie la valoarea lor nominala de lichiditate din momentul derularii tranzactiilor.De asemenea, operatiile privind disponibilitatile in devize se inregistreaza in contabilitate la cursul zilei sau la curs fix.La finele perioadei, toate disponibilitatile in devize se evalueaza la cursul de schimb in vigoare la acea data, iar diferentele de curs fata de valoarea de intrare se inregistreaza la venituri, daca cursul a crescut, si la cheltuieli, in situatia inversa.
- Conturile din acesta clasa au finctie contabila de activ.Se debiteaza cu intrarile de titlu de plasament sau alte valori financiare, cu depunerea la banca a valorilor de incasat, cu dobanzile de incasat si cu incasarile de sume banesti.Se crediteazacu iesirile de titluri de plasament, valori financiare, decontarea valorilor si dobanzilor de incasat si platile de sume banesti.Soldul debitor evidentiaza titlurile de plasament, valori de incasat, alte valori financiare si disponibilitati banesti aflate in invenatarul unitatii patrimoniale.

2.1.CONSIDERATII TEORETICE PRIVIND TEMA 

CONTABILITATEA DECONTARILOR FARA NUMERAR

Decontarile fara numerar constau in stingerea drepturilor de creanta asupra clientilor si a obligatiilor fata de furnizori pe calea viramentelor efectuate prin conturile deschise la banci.Platile fara numerar folosesc instrumente si mijloace de plata emise pe suport hartie, magnetic sau electronic.
Platile fara numerar se caracterizeaza prin :
-natura lor dubla, determinata de un flux de inregistrari in conturi(transfer de fonduri)si de un flux de mesaje intre parti continand instructiuni de plata.Instrumentele de plata fara numerar sunt purtatoarele acestor mesaje ;
-diferenta de timp intre momentul initierii si cel al finalizarii platii ;
-existenta unuia sau mai multor intermediari(bancile)in realizarea acestui tip de palti.
Pe plan international se manifesta tendinta de scadere a ponderii platilor in numerar in favoarea celor fara numerar, acestea adtorita puternicii dezvoltari a telecomunicatiilor si folosirii mijloacelor de plata electronice.
In tara noastra s-au facut eforturi deosebite(BNR si societatile bancare)pentru introducerea unor instrumnete de plata fara numerar adaptate atat standardelor internationale, cat si stadiului actual de dezvoltare a sistemului nostru de plati, care s-au concretizat ina ctualizarea cadrului legislativ pentru :cec, cambie, bilet la ordin si ordin de plata.Folosirea lor efectiva pentru descarcarea obligatiilor asumate de agentii economici depinde de mai multi factori, dintre care amintim asigurarea de catre banci a unor servicii de plati de calitate, rapide si sigure, fata de clientii lor.
Decontarea din initiativa unitatii paltitoare se face pe baza ordinului de plata.
ORDINUL DE PLATA este o dispozitie neconditionata, data de catre emitentul acesteia unei societati bancare receptoare de a pune la dispozitie unui beneficiar o anumita suma de bani la o anumita data.
O astfel de dispozitie este considerata a fi ordin de plata daca :
a)societatea bancara receptoare intra in posesia sumei respective fie prin debitarea unui cont al emitentului, fie prin incasarea ei de la emitent, 
b)nu prevede ca plata trebuie facuta la cererea beneficiarului.
Pe << drumul >>parcurs de ordinul de plata de la paltitor la beneficiar se pot interpune mai multe societati bancare, acestea efectuand succesiv operatiuni de receptie autentificare acceptaresi executare a ordinului de plata.Toata aceasta serie de operatiuni poarta denumirea de transfer-credit.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Trezoreriei.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!