Contabilitatea Stocurilor

Extras din referat Cum descarc?

Contabilitatea stocurilor este tratata de Standardul International de Contabilitate numarul 2 ,,Contabilitatea stocurilor", tratand aceasta chestiune in contextul costului istoric.
Principalele elementele tratate sunt:
1. recunoasterea unui activ, inclusiv aplicarea principiului prevalentei economicului asupra juridicului;
2. definitia "costului";
3. conceptul de "valoare realizabila neta";
4. evaluarea la cea mai mica valoare dintre cost si valoarea realizabila neta;
5. prezentari suplimentare.
1. Recunoasterea unui activ
Un activ este "o resursa controlata de o intreprindere, ca rezultat al unor evenimente trecute si care se asteapta sa genereze beneficii economice viitoare catre intreprindere". Activele trebuie sa fie recunoscute atunci cand:
a) este probabil sa genereze beneficii economice viitoare catre sau dinspre intreprindere; si
b) elementul are un cost sau o valoare care poate fi evaluata in mod credibil.
In mod normal, recunoasterea stocurilor nu pune probleme. Totusi, exista cazuri in care forma legala a tranzactiilor nu reflecta realitatea economica. In asemenea cazuri, trebuie utilizat principiul prevalentei economicului asupra juridicului pentru a determina daca stocurile respective trebuie sa fie recunoscute ca active. 
Exemplu - Stocuri in consignatie
Detinerea stocului in regim de consignatie este destul de comuna in anumite domenii de activitate, cum ar fi afacerile cu masini. Detinerea stocurilor in consignatie implica pastrarea dreptului de proprietate legal, asupra stocurilor, de catre producator, chiar daca au fost trimise comerciantului. Intrebarea de baza este daca riscurile si avantajele aferente detinerii stocurilor au fost transferate, in realitate, comerciantului, chiar daca dreptul de proprietate legal nu a fost transferat. Cu alte cuvinte, a cumparat deja comerciantul acele bunuri, pe baza unor termene de creditare pe termen lung, sau este vorba, mai degraba, de faptul ca au fost "imprumutate" de la producator? 
Pentru a putea vedea daca riscurile si avantajele au trecut, in realitate, la comerciant, trebuie raspuns la o serie de intrebari:
- poate comerciantul sa vanda oricare dintre stocurile pe care le are in consignatie fara permisiunea producatorului?
- poate comerciantul sa returneze oricare dintre stocurile pe care le are in consignatie fara a trebui sa plateasca penalitati?
- poate producatorul sa ceara returnarea stocurilor in orice moment?
- poate producatorul sa schimbe pretul stocurilor?
Exemplu: S.C. ALFA S.R.L. are inchiderea exercitiului financiar pe 31 decembrie. Pe 30 septembrie 2002, S.C. ALFA S.R.L. a primit o macara foarte mare, spre revanzare, de la un constructor. Suma pe care trebuie sa o plateasca S.C. ALFA S.R.L. constructorului depinde de momentul in care S.C. ALFA S.R.L. vinde macaraua unei terte parti, suma crescand in timp:
mii lei
30 septembrie 2002 20.000
30 septembrie 2003 24.000
30 septembrie 2004 28.800
30 septembrie 2005 34.560
Dupa aceasta data 41.472
(Cresterea de pret anuala este distribuita proportional pe parcursul anului.)
Contractul stabileste ca macaraua ramane in proprietatea producatorului pana cand:
- S.C. ALFA S.R.L. o vinde unei terte parti, sau
- S.C. ALFA S.R.L. cumpara ea insasi macaraua, sau
- S.C. ALFA S.R.L. returneaza macaraua producatorului daca ramane nevanduta dupa cel putin trei ani (O returneaza in aceeasi stare in care au primit-o) si cu dobanda si platile compensatorii necesare.
In eventualitatea in care, dupa 30 septembrie 2005, S.C. ALFA S.R.L. returneaza macaraua, firma va avea de platit producatorului:
- 21.472 - compensatie pentru pierderea dobanzii (aferenta sumei pe care ar fi primit-o producatorul pentru vinderea macaralei) pana la data de 30 septembrie 2005, plus 3% pe luna dupa 30 septembrie 2005 si
- 20.000 - compensatie pentru faptul ca macaraua a devenit usor invechita.
La inchiderea de an de la 31 decembrie 2002, S.C. ALFA S.R.L. a contabilizat forma legala a acestui contract, deci nu a reflectat macaraua in situatiile sale financiare, avand in vedere ca nu are dreptul de proprietate legal asupra ei. Totusi, care este continutul economic al acestei tranzactii?


Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Stocurilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!