Contabilitatea persoanelor fără scop lucrativ

Extras din referat Cum descarc?

1. Aspecte generale privind persoanele fara scop lucrativ
Notiunea de societate fara scop lucrativ se refera la urmatoarele tipuri de entitati juridice: asociatii, fundatii, organizatii sindicale si celelalte organizatii cu caracter obstesc, culte religioase, partide politice.In cadrul persoanelor juridice fara scop lucrativ (nepatrimonial), adica a organizatiilor non-profit se includ toate organizatiile 
Inzestrate cu personalitate juridica, ai caror membri convin sa puna in comun, in mod statornic, contributia lor materiala, cunostintele si activitatea lor, pentru satisfacerea unui scop nepatrimonial in acord cu interesele generale ale societatii. 
Notiunea de scop nelucrativ semnifica un scop care nu urmareste obtinerea unui profit.Pe de alta parte nelucrativ nu inseamna caritabil.Caracterul nelucrativ se refera la faptul ca beneficiise sau excedentul din activitatile fara scop lucrativ nu se distribuie niciodata intre membrii organizatiei non-profit.Ele sunt utilizate integral pentru atingerea scopului propus.
Scopul pentru care se constituie o organizatie non-profit trebuie sa fie licit, determinat sa sa aiba un anume caracter de permanenta.
Obiectul de activitate al unei organizatii non-profit trebuie sa aiba intotdeauna un caracter ideal, nepatrimonial, el urmarind realizarea unor interese sociale, cel mai adesea chip altruist, fara a se astepta la o contraprestatie din partea celor care beneficiaza de serviciile organizatiei non-profit.In mod conex, unele organizatii pot desfasura activitati cu scop lucrativ, dar pentru obtinerea unor fonduri necesare indeplinirii aceluiasi scop.
Asociatiile non-profit si fundatiile existente in prezent in tara noastra s-un infiintat pe baza a doua reglementari distincte:
1. Legea nr.21-1924 pentru persoane juridice (Asociatii si Fundatii), publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr.27 din 6 februarie 1924.
2. Ordonanta Guvernului nr.26/30.01.2000 cu privire la asociatii si fundatii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr.39 din 31 ianuarie 2000.Prezenta ordonanta a intrat in vigoare cu data de 1 mai 2000 si abroga prevederile Legii 21/1924.
Asociatiile si fundatiile constituite pana la data de 1 mai 2000 in conditiile Legii 21/1924 pentru persoane juridice (Asociatii si Fundatii) isi pastreaza personalitatea juridica legal dobandita.Acestor asociatii si fundatii li se aplica de la data intrarii in vigoare a O.G. nr.26/2000 regimul juridic prevazut de aceasta.
Definitia legala a asociatiei non profit este : " asociatia este subiectul de drept constituit de trei sau mai multe prsoane care , pe contributia materiala, cunosintele sau aportul lor in munca,pentru realizarea unor activitati in interes general, comunitar sau dupa caz in interesul lor, personal nepatrimonial." 
Asociatiile non-profit se constituie in temeiul dreptului constitutional la libera asociere, consacrat prin art.37 alin.1 din Constitutie: "cetatenii se pot asocia liber an partide politice, in sindicate si alte forme de asociere. "Aceasta asociere simpla nu este suficienta, deoarece aceasta trebuie pentru a deveni asociatie sa dobandeasca personalitate juridica.
Definitia legala a fundatiei este : "subiectul de drept infiintat de una sau mai multe persoane care, pe baza unui act juridic intre vii ori pentru cauza de moarte, constituie un patrimoniu afectat, in mod permanent si irevocabil, realizarii unui scop de interes general sau dupa caz, comunitar. " 
Daca vom compara cele doua definitii, definitia asociatiei cu cea a fundatiei se poate observa ca cele doua sunt asemanatoare, totusi deosebirea fundamentala intre asociatia non-profit si fundate este genrata de patrimoniu; in cazul fundatiei elementul principal prin intermediul caruia se doreste a aduce la indeplinire scopul propus este patrimoniul, in timp ce la asociatie scopul propus a fi adus la indeplinire are la baza, in mod preponderent munca asociatiilor, in general voluntara. 
Asociatiile si fundatiile se caracterizeaza prin caracterul lor nelucrativ, in sensul ca activitatile desfasurate de ele nu au niciodata drept scop obtinerea de profit, distribuibil sub forma de dividente.
2. Infiintarea, organizarea si conducerea societatilor fara scop lucrativ
2.1 Infiintarea si organizarea asociatiilor 
Asociatia este subiectul de drept constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei intelegeri, pun in comun si fara drept de restituire contributia materiala, cunostintele sau aportul lor in munca pentru realizarea unor activitati in interes general, al unor colectivitati sau, dupa caz, in interesul lor nepatrimonial.
Asociatia dobandeste personalitate juridica prin inscrierea in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor aflat la grefa judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala isi are sediul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Persoanelor fara Scop Lucrativ.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!