Contabilitatea mijloacelor bănești la SA Zorile

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In conditiile unei economii de piata, profitabilitatea si lichiditatea reprezinta doua probleme principale ale managementului. Lichiditatea unei intreprinderi in mare parte depinde de activele lichide curente (pe termen scurt) care reprezinta activele financiare ce rezulta in urma operatiilor cu mijloacele banesti, de investire a banilor si de creditare. Mijloacele banesti reprezinta una din cele mai ingenioase creatii ale omenirii. Ele au mijlocit schimbul de marfuri, au facilitat functionarea economiei si au dat impuls dezvoltarii societatii.

Intr-un proces specific de mare efervescenta, ,,Stapanirea" sub control a mijloacelor banesti si de plata, a relatiilor financiar-bancare si de circulatie a capitalului, este una din cele mai vechi si mai viabile sectiuni ale contabilitatii. In acest sector se intalnesc finantele - ca teorie si practica economica - cu conceptele clasice ale stiintei contabile. Realizarea simbiozei corespunzatoare, care sa permita derularea fluxurilor si a multiplelor implicatii financiare dintre parteneri de afaceri, concomitent cu evidenta si controlul lor operativ, este un obiect de prima marime al ,,Analizei fluxului mijloacelor banesti" - ca sectiune motor a dirijarii unei intreprinderi.

Necesitatea studierii temei tezei date este determinata de rolul important al mijloacelor banesti in asigurarea proceselor economice, in reglarea circuitului economic la nivelul micro- si macroeconomic, in asigurarea unei lichiditati inalte a bilantului intreprinderii si in ansamblul ei.

Abordarea temei respective e importanta deoarece de rezultatele rezolvarii depinde determinarea capacitatii de plata a intreprinderii, incasarea drepturilor de creanta, precum si achitarea la timp a salariului personalului, decontarilor cu clientii, platilor la buget pentru diferite impozite, dobinda la credite, achitarea obligatiilor pe termen lung etc.

Actualitatea temei tezei date este determinata de importanta fluxului mijloacelor banesti in cadrul unitatii economice, asigurarea ei cu mijloace banesti, rationalitatea utilizarii lor.

Cu scopul realizarii reusite a lucrarii date autorul si-a propus indeplinirea urmatoarelor sarcini:

- sistematizarea, aprofundarea, largirea cunostintelor atit practic cit si teoretic aferente analizei fluxului mijloacelor banesti;

- examinarea momentelor critice ale analizei fluxului mijloacelor banesti;

- efectuarea lucrului analitic in baza cunostintelor acumulate;

- parcurgerea intregului proces de existenta a fluxului mijloacelor banesti;

- realizarea concluziilor in baza lucrului efectuat si propunerea unor recomandari in vederea perfectionarii cadrului analitic al intreprinderii S.A. ,,Zorile".

Lucrarea elaborata va avea ca obiect de cercetare Socieatea pe actiuni de tip deschis ,,Zorile" (in continuare S.A. ,,Zorile"), pe baza materialelor practice a carora se va efectua studiul ,,Analiza fluxului mijloacelor banesti".

In luna septembrie anul 1945 pe strada S. Lazo, in baza unui atelier de confectionare a incaltamintei de pe strada Frunze 74, a fost deschisa prima fabrica de incaltaminte din Moldova, care producea un volum mic de productie si avea un numar redus de muncitori. Treptat fabrica a obtinut succese considerabile, indeplinind planul in calitate si cantitate. Mai tarziu aceasta fabrica capata denumirea de ,,Asociatie de incaltaminte Zorile" ceea ce ia dat posibilitatea de a intari serviciile functionale cu specialisti de o calificare mult mai inalta si de a obtine venituri considerabile.

Conform Certificatului de Inregistrare cu seria si nr. MD 0000375 (Anexa 1) intreprinderea S.A "Zorile" a fost inregistrata la Camera Inregistrarii

Bibliografie:

1. Margulescu D., Analiza economico-financiare a intreprinderii, Bucuresti, Tribuna Economica 1994, p.27-28;

2.Nicolae Georgescu, Analiza bilantului contabil, Bucuresti, Editura Economica 1999, p. 214-221;

3.P.Brezeanu, A.Bostinaru, Diagnostic financiar, Bucuresti.

Editura Economica 2003, p. 234-238;

4.A.Nederita, N.Tiriulnicov, Recomandari practice privind intocmirea notei explicative la raportul financiar anual - revista ,,Contabilitate si audit",nr.4,1999,p.49-50,67-69;

5.A.Isfanescu, C.Stanescu , A.Bacusi, Analiza economico-financiara, Bucuresti, Editura Economica, 1999.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contabilitatea mijloacelor banesti la SA Zorile.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
30 pagini
Imagini extrase:
30 imagini
Nr cuvinte:
7 012 cuvinte
Nr caractere:
40 585 caractere
Marime:
36.60KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
firma, contabilitate, capital
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!