Contabilitatea Lichidarii Societatilor Comerciale

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul I: Notiuni introductive in procesul de lichidare a societatilor 4
1.1. Notiunea de lichidare si caracteristicile acesteia 4
1.2. Principiile si regulile generale ale procesului de lichidare 5
1.3. Statutul lichidatorului 6
1.3.1. Numirea lichidatorului 6
1.3.2. Puterile lichidatorului. Atributiile si raspunderile acestuia 7
1.4. Lichidarea activului societatii comerciale dizolvate 8
1.5.Lichidarea (satisfacerea) pasivului 9
1.6. Drepturile asociatilor din lichidarea societatii comerciale 10
Capitolul II Contabilitatea lichidarii societatilor comerciale 11
2.1. Operatii contabile efectuate de lichidatori 11
2.2. Etapele lichidarii societatilor comerciale din punct de vedere contabil 13
Capitolul III Studiu de caz - Procesul de lichidare la SC. Hazard SRL 21
3.1. Datele firmei 21
3.2. Relatiile cu furnizorii si clientii 23
3.3. Inregistrarile contabile efectuate cu data lichidarii societatii 23
Concluzii si propuneri 30
Bibliografie 31


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Cuvinte cheie: dizolvare, evaluare patrimoniu, lichidarea activului, satisfacerea pasivului, bilantul de lichidare, partajul patrimoniului. 
Avand in vedere ca in prezent ne confruntam cu momente de recesiune economica, multe societati au avut de suferit numeroase transformari. Aceste transformari s-au manifestat prin restrangeri de activitate, suspendarea activitatii sau chiar incetarea existentei acestora.
Motivul alegerii acestei teme este tocmai pentru a afla cat mai multe informatii despre aceste transformari suferite de societatile comerciale si manifestarea lor. 
In primul capitol al lucrarii de fata am detaliat operatiunea de lichidare a societatilor comerciale, caracteristicile, principiile si regulile generale ale lichidarii, aspecte referitoare la functia de lichidator si atributiile acestuia, precum si dreptul asociatilor in acest proces.
In cel de-al doilea capitol am expus lichidarea societatilor comerciale din punct de vedere contabil, si anume operatiile desfasurate din acest punct de vedere, care sunt la fel si in cazul lichidarii voluntare cat si in cazul lichidarii judiciare. De asemenea au fost prezentate si detaliate etapele lichidarii din punct de vedere contabil.
Ultimul capitol cuprinde partea practica a lucrarii: un studiu de caz realizat intr-o societate, pornindu-se de la datele de identificare a societatii, relatiile existente cu debitorii/creditorii, luarea deciziei de lichidare a societatii precum si etapele si inregistrarile contabile ale acestui proces.
Capitolul I: Notiuni introductive in procesul de lichidare a societatilor
1.1. Notiunea de lichidare si caracteristicile acesteia
O societate comerciala se constituie pentru a desfasura o activitate comerciala pe o durata de timp stabilita in actul constitutiv sau pe o durata nedeterminata. Incetarea existentei societatii comerciale presupune efectuarea unor operatii care sa aiba ca rezultat nu numai incetarea personalitatii juridice, ci si o lichidare a patrimoniului, prin exercitare de drepturi si indeplinirea unor obligatii a societatii .
Lichidarea reprezinta a doua faza a procesului de disparitie a societatilor comerciale si cuprinde operatiile de lichidare a patrimoniului, plata creditorilor si impartirea soldului ramas intre asociati. Societatea continua sa-si pastreze personalitatea juridica, dar fiind subordonata cerintelor lichidarii. 
Operatiunile ce se desfasoara pe parcursul lichidarii sunt esentiale in incheierea afacerilor societatii, aflate in curs, in momentul in care intervine dizolvarea ei. Aceste operatiuni au ca scop stabilirea, identificarea, cuantificarea activelor si transformarea lor in numerar, stabilirea pasivului, plata creditorilor sociali si impartirea activului net intre asociati . 
In cazul unei societati in nume colectiv , societati in comandita simpla sau societati cu raspundere limitata, asociatii pot decide o data cu dizolvarea, si modul de lichidare a societatii. Astfel, societatea nu mai poate angaja noi operatiuni comerciale, iar cele in curs trebuie finalizate, astfel incat sa poata executa obligatiile si sa valorifice drepturile de natura rapoartelor juridice incheiate anterior dizolvarii. Pentru a putea satisface creantele creditorilor societatii, bunurile sunt transformate in numerar, prin licitatii publice si eventualul activ net rezultat va fi impartit intre asociati.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Lichidarii Societatilor Comerciale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!