Contabilitatea evenimentelor și tranzacțiilor economice după referențialul IAS 18 venituri

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere ...3
1. Tratamente contabile privind veniturile, conform IAS 18 ...3
2. Problemele abordate si aria de aplicabilitate a IAS 18 3
3. Obiectivul .4
4. Aria de aplicabilitate .5
5. Evaluarea veniturilor din activitatile curente ..12
6. Prezentarea informatiilor .14
7. Data aplicarii 14
8. Concluzii ..15
Biliografie 16


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
IAS 18 este unul dintre cele mai importante standarde, nu atat prin locul pe care-l ocupa veniturile intr-un sistem contabil, cat mai ales prin abordarea noua a acestora in ceea ce priveste valoarea justa si valoarea actualizata atasabile veniturilor sau conectarea cheltuielilor la venituri. Acest Standard inlocuieste IAS 18 Recunoasterea veniturilor din activitati curente, aprobat in 1982.
1. Tratamente contabile privind veniturile, conform IAS 18
Atat in IAS 18, cat si in Cadrul general de intocmire si prezentare a situatiilor financiare, regasim aceeasi definitie pentru venituri.Veniturile constituie ,,cresteri ale beneficiilor economice inregistrate pe parcursul perioadei contabile sub forma de intrari sau cresteri ale activelor ori descresteri ale datoriilor , care se concretizeaza in cresteri ale capitalului propriu, altele decat cele rezultate din contributii aleactionarilor". Deoarece performantele intreprinderii se masoara in urma compararii veniturilor cu cheltuielile, se impune sa definim si acest din urma concept. Cheltuielile reprezinta ,,diminuari ale beneficiilor economice inregistrate pe parcursul perioadeicontabile sub forma de iesiri sau scaderi ale activelor ori cresteri ale datoriilor , carese concretizeaza in reduceri ale capitalului propriu, altele decat cele rezultate dindistribuirea acestora catre actionari". Observam ca definitia veniturilor este suficient deextinsa, in sensul ca se recunosc drept venituri si marimile nerealizate, de genul diferentelor de curs valutar (de exemplu: 4111 = 765 sau 401 = 765)! Altfel spus, putem interpreta acest aspect drept o derogare de la principiul prudentei.
2. Problemele abordate si aria de aplicabilitate a IAS 18
IAS 18 descrie tratamentul contabil al veniturilor aparute in cursul normal al activitatii desfasurate de o intreprindere. Mai concret, standardul abordeaza probleme legate de: momentul recunoasterii veniturilor in contul de rezultate valoarea ce trebuie recunoscuta, precum si de cerintele de prezentare in situatiile financiare.
In ceea ce priveste aria de aplicabilitate, fac obiectul standardului 18 urmatoarelecategorii de venituri:veniturile din vanzarea bunurilor; veniturile din prestarea serviciilor. veniturile rezultate din utilizarea de catre terti a activelor intreprinderii,respectiv veniturile din dobanzi, veniturile reprezentand redevente sau chirii si veniturile din dividende. 
IAS 18 nu include tratamente contabile pentru: sumele colectate in numele unor terte parti, veniturile aferente contractelor de leasing (IAS 17), investitiile contabilizate prinmetoda punerii in echivalenta (IAS 28), veniturile rezultate din contractele de asigurari(IFRS 4), modificarile valorii juste a activelor si datoriilor financiare (IAS 39) etc.
3. Obiectivul 
Obiectivul acestui Standard International de Contabilitate este de a prescrie tratamentului contabil al veniturilor generate de anumite tipuri de tranzactii si evenimente.
Conform Ordinului Ministerului Finantelor Publice nr. 3.055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene veniturile constituie cresteri ale beneficiilor economice inregistrate pe parcursul perioadei contabile, sub forma de intrari saucresteri ale activelor ori reduceri ale datoriilor, carese concretizeaza in cresteri ale capitalurilor proprii, altele decat cele rezultate din contributii ale actionarilor. Veniturile din activitatile curente sunt recunoscute atunci cand este probabil ca entitatea va avea beneficii economice viitoare si acestea pot fi evaluate cu suficienta acuratete. IAS 18 identifica situatiile in care aceste criterii sunt indeplinite si in care, prin urmare, trebuie inregistrate venituri. In plus, IAS 18 ofera instructiuni practice pentru aplicarea acestor criterii.
Veniturile includ atat venituri din activitatea curenta cat si castiguri.
Veniturile din activitatea curenta reprezinta venituri care apar in cursul desfasurarii de catre o intreprindere a activitatii sale curente. Castigurile reprezinta cresteri ale beneficiilor economice care pot aparea sau nu ca rezultat din activitatea curenta, dar nu difera ca natura de veniturile din aceasta activitate . Diferenta dintre cele doua notiuni se refera la aria de cuprindere mai larga a castigurilor in care se pot regasi si veniturile extraordinare.
Venitul reprezinta fluxul brut de beneficii economice dintr-un exercitiu financiar, primit de entitate in cursul activitatilor obisnuite ale acesteia atunci cand acest flux se materializeazaprin cresteri ale capitalurilor proprii, altele decat prin cresterile datorate contributiilor dinpartea participantilor la capitalurile proprii
Venitul din activitati curente este:
-fluxul brut de beneficii economice dintr-un exercitiu financiar, rezultat in cursul activitatilor obisnuite ale unei entitati atunci cand acest flux se materializeaza prin cresteri ale capitalurilor proprii ale entitatii, altele decat cresterile rezultate din contributiile din partea participantilor la capital.
Valoarea justa este:
-suma la care este tranzactionat un activ sau decontata o datorie, de bunavoie, intre parti aflate in cunostinta de cauza, in cadrul unei tranzactii in care pretul este determinat obiectiv. 
Sumele colectate in numele tertilor nu indeplinesc criteriile aplicabile veniturilor (adica nu reprezinta un flux de beneficii economice pentru societate si nu rezulta in cresterea capitalurilor proprii), deci sunt excluse din categoria veniturilor.
De asemenea, in cazul relatiei de comisionar, comisionarul poate incasa sume in numele comitentului, dar aceste sume nu reprezinta cresteri ale capitalurilor proprii, prin urmare nu pot fi inregistrate in veniturile comisionarului. Pentru acesta doar comisionul incasat de la comitent indeplineste criteriile pentru a fi recunoscut ca venit.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea evenimentelor si tranzactiilor economice dupa referentialul IAS 18 venituri.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1.Standardele Internationale de Raportare Financiara, Ed. CECCAR,
2.www.accaglobal.com
3. Diaconu, A.,Valoarea justa. Concept contabil , Ed. Economica, Bucuresti, 2009.
4. Feleaga, L., Feleaga, N.,Contabilitate financiara: o abordare europeana siinternationala , vol. I, Ed. Economica, Bucuresti, 2007.
5. Girbina, M., Bunea, S.,Sinteze, studii de caz si teste grila privind aplicarea IAS-IFRS , vol. 1-2, Ed. CECCAR, Bucuresti, 2007


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!