Contabilitatea amortizării imobilizărilor

Extras din referat Cum descarc?

Activele imobilizate reprezinta bunuri si valori destinate sa serveasca o perioada indelungata in activitatea entitatii economice si care nu se consuma sau se inlocuiesc dupa prima lor utilizare, si nu sunt destinate revanzarii.
IAS 16 Imobilizari corporale - defineste amortizarea ca fiind alocarea sistematica a valorii amortizabile a unui active pe intreaga sa durata de viata utila.
Metoda de amortizare folosita trebuie sa reflecte modul in care beneficiile economice aduse de acest active sunt consumate de catre intreprindere.
Prin urmare, firmele care aplica Standardele international de Raportare Financiara vor inregistra in contabilitate doar amortizarea contabila, calculate avand la baza rationamente economice, si nu amortizarea fiscal, determinate potrivit reglementarilor fiscal in vigoare. Diferentele care vor aparea intre rezultatul contabil si cel fiscal vor generea impozite amanate.
Pentru calcularea amortizarii imobilizarilor trebuie avute in vedere urmatoarele elemente:
- valoarea amortizabila (valoarea de intrare);
- durata de viata utila (durata de utilizare normala);
- regimul de amortizare (metoda de amortizare).
Valoarea amortizabila
IAS 16 precizeaza ca valoarea amortizabila este costul activului sau o alta valoare substituita in situatiile financiare, din care s-a scazut valoarea reziduala.
Costul activului reprezinta suma platita in numerar sau valoarea justa a altor contraprestatii efectuate pentru intrarea unui activ, la data achizitiei sau a constructiei acestuia.
Valoarea reziduala reprezinta valoarea neta pe care o intreprindere estimeaza ca o va obtine pentru un active la sfarsitul duratei de viata utila a acestuia, dupa deducerea prealabila a costurilor de cesiune previzionate. 
Valoarea reziduala a unui activ este deseori nesemnificativa si poate fi ignorata in calculul valorii amortizabile. 
Valoarea reziduala a unei imobilizari corporale sau necorporale trebuie sa fie considerate nula , cu exceptia situatiilor in care:
a) un tert s-a angajat sa rascumpere activul, la sfarsitul duratei sale de utilitate
b) exista o piata activa pentru aceasta imobilizare si:
-valoarea reziduala poate sa fie determinate prin referire la aceasta piata
-daca este probabil ca o astfel de piata sa existe la sfarsitul duratei de utilitate a activului.
Daca se apreciaza a fi semnificativa, aceasta se calculeaza la data achizitionarii sau la data oricarei reevaluari ulterioare. De regula, valoarea reziduala este estimata cu ajutorul pretului care prevaleaza la data achizitiei activului pentru un activ similar, care a ajuns la sfarsitul duratei de utilitate estimate si care a fost exploatat in conditii similare celor in care va fi utilizat activul.
Exemplu:
O societate achizitioneaza un echipament tehnologic la un cost de 85.000 lei. Durata de viata a echipamentului este de 5 ani.
Calculati amortizarea liniara anuala daca a) valoarea reziduala = 0 si b) valoarea reziduala = 17.000 lei
a) valoarea amortizabila = 85.000
amortizarea liniara anuala = 85.000 / 5 = 17.000
b) valoarea amortizabila = 85.000-17.000= 68.000
amortizarea liniara anuala = 68.000 / 5 = 13.600
Durata de viata utila
Durata amortizarii unei imobilizari corespunde, in principiu, duratei sale de utilizare exprimata in ani. Aceasta se stabileste in functie de conditiile concrete in care isi desfasoara activitatea fiecare intreprindere si de regimul de lucru, pe categorii de bunuri.
Duratele normale de functionare, precum si clasificarea imobilizarilor corporale, in Romaniase stabilesc centralizat prin hotarari ale Guvernului, care nu au intotdeauna la baza rationamente economice, ci mai mult considerente de ordin fiscal.
Pentru activele imobilizate corporale, duratele normale de functionare sunt stabilite in Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe si corespund duratelor de amaortizare, in ani, aferente regimului de amortizare linear. Duratele sunt exprimate sub forma de interval, lasandu-se la latitudinea societatii stabilirea perioadei propriu-zise de amortizare.
Pentru anumite categorii de imobilizari durata de utilizare este inlocuita cu volumul de activitate programat a se realiza prin intermediul lor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Amortizarii Imobilizarilor.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!