Contabilitatea altor capitaluri proprii

Extras din referat Cum descarc?

contabilitatii financiare, reprezinta totalitatea surselor de finantare cu caracter stabil aflate la dispozitia entitatii economice. 
In literatura de specialitate se intalnesc 3 notiuni: 
- Capitaluri proprii; 
- Capitaluri permanente; 
- Capitaluri totale.
Capitalurile proprii reprezinta dreptul actionarilor/asociatilor (interesul rezidual) in activele entitatii, dupa deducerea tuturor datoriilor. 
In raport cu sursele de constituire, capitalurile proprii se constituie din:
a) aportul de capital (capitalul social), reprezentand valoarea nominala a actiunilor sau partilor sociale, respectiv valoarea aportului in natura si/sau in numerar, a rezervelor incorporate, a profitului repartizat pentru majorarea capitalului sau altor operatiuni care conduc la modificarea acestuia. 
b) prime de capital- reprezinta excedentul dintre valoarea de emisiune mai mica si valoarea nominala mai mare a actiunilor sau partilor sociale si se grupeaza in:
- prime de emisiune; 
- prime de fuziune/divizare; 
- prime de aport; 
- prime de conversie a obligatiunilor in actiuni. 
c) rezerve din reevaluarea imobilizarilor, respectiv soldul diferentelor intre valoarea actuala si valoarea inregistrata in contabilitate a acestor elemente de bilant supuse reevaluarii in conditiile legii. 
d) rezerve- constituite anual din profit si din alte surse prevazute de lege, grupate pe urmatoarele categorii: 
- rezerve legale; 
- rezerve statutare sau contractuale; 
- alte rezerve. 
e) Rezultatul reportat, respectiv profitul exercitiului precedent a carui repartizare a fost amanata de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, respectiv pierderea inregistrata in exercitiul financiar precedent ce urmeaza a fi acoperita in exercitiile financiare viitoare. 
f) Rezultatul exercitiului, respectiv profitul sau pierderea realizate in cursul exercitiului financiar curent.
1. Metoda aditiva consta in corectarea capitalurilor proprii din bilantul contabil cu influentele din reevaluarea elementelor patrimoniale de activ.
2. Metoda substractiva consta in deducerea din totalul activului reevaluat corectat (valoarea matematica) a tuturor datoriilor actualizate.
Capitalurile permanente
Reprezinta ansamblul surselor de finantare stabile de care dispune o intreprindere. Acestea reprezinta sursele de finantare utilizate de o intreprindere, de o maniera permanenta, durabila.
Structural, capitalurile permanente cuprind:
- capitalurile proprii;
- parte din provizioanele pentru riscuri si cheltuieli, previzibila la sfarsitul unui exercitiu, care este asimilata capitalurilor proprii;
- capitalurile imprumutate, adica imprumuturile pentru o perioada mai mare de un an (imprumuturi pe termen mediu si lung);
- subventii pentru investitii.
Capitalul total al firmei urmarit pe surse de provenienta se refera la pasivul bilantului. Acest capital total obtinut de firma este utilizat prin plasamente pe termen lung si pe termen scurt in asa numitele active. 
Capitalul total al firmei
=
capitalul + datorii pe termen 
permanent scurt 
Capitalul social reprezinta volumul total de capital emis de o societate comerciala (S.C. ) sub forma de actiuni, in cazul societatii pe actiuni (S.A.) sau de parti sociale in cazul societate de persoane.
Legea nr.31/1990 precizeaza ca in S.A. , capitalul social este reprezentat prin actiuni emise de societate.
Se poate considera capitalul social ca un element al patrimoniului intreprinderii care este dat de totalitatea sumelor banesti puse la dispozitie in mod permanent de catre propritari sau asociati.Aportul proprietarilor sau asociatilor pot fi:
- in numerar, obligatorii la constituirea oricarei forme de proprietate;
- in natura care sunt admise la toate formele de societate si se realizeaza prin transferarea drepturilor corespunzatoare si prin predarea efectiva catre societate a bunurilor aflate in stare de utilizare.


Fisiere in arhiva (1):

 • Contabilitatea altor capitaluri proprii.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Avram M., Contabilitatea financiara a firmei, Ed. Universitaria, Craiova, 2009.
2. Staicu Constantin (coordonator) - Contabilitate financiara, vol. 1, Editura Universitaria Craiova, 2010.
3. OMFP 1802/2014, cu modificarile ulterioare.
4. https://contabilul.manager.ro
5. LEGEA nr. 82 din 24 decembrie 1991 (**republicata**)(*actualizata*) a contabilitatii


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!