Contabilitatea Activelor Necorporale

Cuprins referat Cum descarc?

I. Contabilitatea activelor necorporale (IAS 38) 2
II. Studiu de caz 4
III. Bibliografie 8


Extras din referat Cum descarc?

Contabilitatea activelor necorporale (IAS 38)
Acest Standard se ocupa de tratamentul contabil aplicabil imobilizarilor necorporale. In conformitate cu acest Standard, o entitate trebuie sa recunoasca o imobilizare necorporala daca si numai daca sunt indeplinite criteriile specificate. Standardul mai specifica cum se calculeaza valoarea contabila a imobilizarilor necorporale si impune prezentari specifice cu privire la imobilizarile necorporale.
IAS 38 ,,Activele necorporale" a fost aprobat de catre Consiliu in iulie 1998 si a intrat in vigoare incepand cu 1 iulie 1999.
Standardul va fi aplicat in contabilitatea activelor necorporale cu exceptia:
- activelor necorporale tratate de alt standard;
- activelor financiare (IAS 32);
- dreptul de exploatare sau descoperire si extractie a minereurilor, gazelor, petrolului si a altor resurse ce nu se regenereaza;
- active necorporale provenite din contractele cu detinatorii de polite din cadrul societatilor de asigurari.
O imobilizare necorporala este un activ nemonetar identificabil, fara suport material, detinut pentru utilizarea in procesul de productie sau prestarea de servicii, pentru o inchiriere sau in alte scopuri administrative.
Un activ necorporal trebuie sa fie identificabil pentru a-l distinge de fondul comercial (good will).
Pentru a fi identificabil trebuie sa fie distins la procurare, adica sa fie reparabil, sa poata fi inchiriat, sa se poata vinde, sau sa poata distribui beneficii economice viitoare fara a se lipsi de beneficiile economice viitoare ce apar din utilizarea altor active in aceeasi activitate. 
O societate controleaza un activ daca are posibilitatea de a obtine beneficii economice viitoare ce decurg din acesta si daca poate restrange accesul tertilor la aceste avantaje.
Un activ necorporal trebuie recunoscut daca si numai daca:
1. se estimeaza ca beneficiile economice viitoare care sunt atribuite activului vor fi obtinute de catre societate;
2. costul activului poate fi evaluat in mod fidel.
Un activ necorporal poate fi evaluat initial potrivit cailor de procurare astfel:
a) pentru achizitia separata cand de regula evaluarea este fidela, costul cuprinde pretul de cumparare, taxe si impozite nerambursabile, si toate cheltuielile directe atribuite punerii lui in starea de utilitate, mai putin sconturile si reducerile comerciale;
b) achizitia ca parte a combinarilor de intreprinderi, costul sau se bazeaza pe valoarea sa justa la data achizitiei;
c) achizitia prin subventie guvernamentala se evalueaza la valoarea justa;
d) achizitia prin schimb cu un alt activ se face la valoarea justa a activului primit, egala cu valoarea justa a celui cedat ajustata cu numerarul transferat;
e) obtinut din resurse proprii.
Dupa recunoasterea initiala un activ necorporal trebuie contabilizat la costul sau, mai putin orice amortizare acumulata si orice pierderi din deprecieri acumulate.
Amortizarea - valoarea de amortizat a unui activ necorporal trebuie sa fie alocata pe o baza sistematica pe o durata de viata a sa estimata cat mai viabil. Amortizarea se calculeaza din momentul cand activul este pregatit pentru utilizare. Metoda de amortizare de regula este aleasa de intreprindere in functie de modul de consum a beneficii economice aferente activului. Amortizarea este recunoscuta de obicei ca o cheltuiala.
Cheltuielile de constituire - sunt imobilizari necorporale a caror recunoastere ca active trebuie tratata in mod suplu si dinamic. Decizia de recunoastere nu trebuie plasata in domeniul reglementarilor contabile, ci in cel al deciziei de gestiune a intreprinderii.
Din punct de vedere financiar si fiscal, in tratamentul contabil al cheltuielilor de constituire trebuie respectate trei reguli:
1. trebuie amortizate pe o perioada de maximum cinci ani;
2. daca cheltuielile nu sunt total amortizate, nu se poate efectua nici o distribuire de dividende;
3. cheltuielile privind cresterile de capital pot fi imputate primelor de capital.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Activelor Necorporale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!