Contabilitatea activelor fixe corporale

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 3
Aspecte Teoretice 4
Activelor fixe corporale: 4
1. Terenurile si amenajarile de terenuri 4
2. Constructiile 5
3. Instalattile tehnice, mijoacele de transport, animalele si plantatiile 5
4. Mobilierul, aparatura birotic[, echipamentele de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale 5
5. Alte active ale statului 6
Evaluarea Activelor Fixe Corporale 7
1. Evaluarea la data intrarii in institutia publica 7
2. Evaluarea cu ocazia inventarierii 8
3. Evaluarea la incheierea exercitiului financiar 8
4. Evaluarea la data iesirii din unitate 8
Rolul si importanta activelor fixe corporale 8
Cauzele duratei limitate de functionare a unui activ corporal amortizabil 9
Amortizarea activelor fixe corporale 10
Ajustarile pentru depreciere 11
Concluzii 11
Bibliografie 12


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Institutiile din intreaga lume intocmesc situatii financiare pentru a fi prezentate utilizatorilor de informatii, controlorilor, administratorilor, organelor fiscale, dupa o metodologie unica, cu scopul de a anticipa informatiile folosite pentru determinarea tendintelor de evolutie a fenomenelor si proceselor economice viitoare.
In cele ce urmeaza, va prezint categoria activelor fixe corporale ale statului, cum se face evaluarea lor, amortizarea si ajutarea pentru depreciere, cat si rolul lor in economie.
Aspecte Teoretice
Conform regelementarilor contabile institutiile publice au obligatia sa conduca contabilitatea in partida dubla ajutorul conturilor prevazute in planul de conturi general. 
Activele fixe corporale sunt mijloace de munca care nu se transforma sau nu-si pierd calitatile dintr-o data (intr-un singur ciclu economic) si se utilizeaza in patrimoniu pe o perioada mai mare de un an. Pentru a fi recunoscute ca mijloace fixe, acestea trebuie sa indeplineasca doua conditii:
-  sa produca beneficii economice viitoare;
-  sa fie evaluate in mod credibil la cost (valoare).
Caile de intrare a activelor fixe corporale in institutie pot fi: achizitie, donatii, transfer, plusuri la inventar, investitii, leasing financiar, schimb de active, constructie in regie proprie etc.
Activelor fixe corporale:
1. Terenurile si amenajarile de terenuri
Pentru inregistarea in contabilitate se foloseste contul 2111 Terenuri, iar pentru amenajari de terenuri contul 2112 Amenajari de terenuri. 
Evidenta analitica a terenurilor se poate realiza pe urmatoarele categorii: terenuri agricole, silvice, terenuri fara constructii, terenuri cu constructii, terenuri cu zacaminte etc. Pentru a fi inregistrate in aceasta categorie trebuie sa faca parte din domeniul public si privat al statului si unitatilor administrativ teritoriale aflate in administrarea institutiei sau date in concesiune, inchiriere sau in folosinta gratuita. 
Amenajarile de terenuri cuprind diverse lucrari realizate: pentru racordarea la sistemul de alimentare cu energie electrica, pentru acces, imprejmuiri si alte lucrari asemanatoare. 
Terenurile nu se amortizeaza, iar amenajarile de terenuri se amortizeaza pe o durata de 10 ani.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea activelor fixe corporale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. https://www.mfinante.gov.ro/static/10/Mfp/legislatie/regl_contabile/ORDIN1917.pdf
2. https://www.ceccarbusinessmagazine.ro/impactul-trecerii-timpului-asupra-valorii-activelor-imobilizate-a5601/
3. http://accountantsgroup.ro/Resurse/Catalog-mijloace-fixe/78 
4. Legea nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale, republicata in Monitorul Oficial nr. 242/31.05.1999, cu modificarile si completarile ulterioare
5. Drumul spre Europa- Program de Reforma a contabilitatii si de intarire Institutionala. Documentar elaborat de Banca Mondiala pentru Romania,2006
6. Cadrul general pentru intocmirea situatiilor financiare: IAS 1 -  Prezentarea situatiilor financiare (revizuit in 2007) si IAS 8 -  Politici contabile, modificari ale estimarilor contabile si erori.
7. Brosura- Bazele evaluarii, Uniunea Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania, 2012 
8. Ordonanta nr. 81 din 28 august 2003 privind reevaluarea si amortizarea activelor fixe aflate in patrimoniul institutiilor publice actualizata


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!