Contabilitate de Gestiune - Metoda Standard-Cost

Extras din referat Cum descarc?

Metoda standard-cost de calculatie a costurilor
Aceasta metoda isi are inceputurile in sistemul costurilor estimative (Estimated cost-system) aplicate in S.U.A. in anul 1901. Bazele moderne ale metodei sunt puse, insa, de catre G. Charter Harrison (SUA) in 1918.
Cheltuielile directe de productie (materii prime si materiale directe, salarii directe, contributia privind asigurarile si protectia sociala si alte cheltuieli directe) se stabilesc pe baza documentatiei tehnice si a conditiilor impuse de procesul de fabricatie, denumite ,,standarde". Pentru consemnarea cheltuielilor indirecte (cheltuielile comune ale sectiei, cheltuielile generale de administratie si cheltuielile de desfacere) se intocmesc ,,bugete de cheltuieli", avand rolul de etaloane de masura sau de comparatie cu cheltuielile de productie efective.
Costul real al produsului fabricat este considerat costul standard (prestabilit in mod stiintific, prin calcule tinand cont de conditiile concrete de fabricatie). Acest cost se utilizeaza in stabilirea pretului de vanzare si orice abatere de la el este considerata abatere de la conditiile normale de fabricatie. Abaterile nu influenteaza pretul produsului, ci se reflecta asupra rezultatului activitatii (respectiv marja de profit).
Aplicarea acestei metode necesita efectuarea urmatoarelor trei lucrari:
1. Elaborarea calculatiilor standard pe produs are loc inainte de inceperea fabricatiei si se face pe feluri de cheltuieli, operatii, repere si pe produse. Calculul costurilor standard se fundamenteaza pe ,,standardele" stabilite in acest scop Acestea reprezinta marimi sau valori stabilite in mod stiintific pe baza unor metode moderne de inregistrare, urmarire si analiza a evenimentelor din perioadele anterioare, precum si a elementelor previzionale, prevazute pentru perioada in care urmeaza a fi folosite.
Standardele care stau la baza calculatiei costurilor se grupeaza in mai multe categorii, astfel:
In functie de forme de exprimare, standardele se impart in fizice si valorice:.
a) Standardele cantitative (fizice, naturale) se exprima in unitati fizice (asa cum ne sugereaza denumirea lor), grupandu-se la randul lor in:
-standarde pentru materiale, care fixeaza pentru toate categoriile de resurse materiale (materii prime si materiale consumabile) cantitatea necesara pentru fabricarea fiecarui produs sau parti componente, in conditii naturale, tehnice si organizatorice date, exprimandu-se in unitati de masa, de lungime, de volum etc.;
-standarde pentru manopera, care exprima consumul total de munca vie, de calificare si intensitate cerute de procesele tehnologice existente, consum necesar pentru obtinerea fiecarui produs sau reper, exprimandu-se in om-ore, om-zile etc.
In afara consumurilor de resurse, standardele cantitative se folosesc si pentru fixarea dimensiunilor stocurilor de materii si materiale, de semifabricate, de produse finite etc., precum si in alte scopuri (de exemplu pentru exprimarea capacitatii de productie a utilajelor).
b) Standardele valorice (financiare) se exprima in unitati monetare, motiv pentru care au o stabilitate mai mica decat cele fizice, din cauza modificarilor de preturi care pot avea loc. Acestea se impart in:
-standarde valorice care sunt expresia baneasca a standardelor fizice;
-standarde valorice aferente diferitelor elemente patrimoniale ale unitatii (cum ar fi: standarde de debitori, de creditori si de furnizori; standarde pentru cotele de repartizare a profitului; cele pentru numerarul care poate fi pastrat in casierie etc.);
-standarde care exprima raportul dintre anumite marimi standardizate deja (cum ar fi cote si destinatii pentru repartizarea profitului; cele pentru viteza de rotatie a activelor circulante etc);
-standarde pentru cheltuieli indirecte (bugetele de cheltuieli), referitoare la cheltuielile comune ale sectiilor, la cele generale de administratie ale entitatii, la cheltuielile de desfacere etc., delimitate pe locuri si zone de costuri (cheltuieli), precum si pe categorii distincte de cheltuieli fixe si variabile.
In raport cu scopul urmarit prin utilizarea lor, standardele se grupeaza astfel:
a. standarde curente, care sunt determinate de conditiile efective care caracterizeaza productia in perioada considerata, fiind valabile numai pentru aceasta perioada. Orice modificare intervenita fata de conditiile avute in vedere atunci cand au fost elaborate impune actualizarea lor, pentru a-si pastra calitatea de etalon de comparatie si de control;
b. standarde de baza, care sunt elaborate pentru perioade de timp mai indelungate (de 5-10 ani), avand rolul unor etaloane spre care se tinde. Ele se folosesc doar in scopul efectuarii unor comparatii intre marimile efective si cele etalon.
In functie de modul de stabilire, standardele se impart in:
a. standarde ideale (avand caracter orientativ), care reflecta conditiile ideale de desfasurare a productiei.
b. standarde normale, fundamentate pe seama conditiilor din mai multe perioade anterioare considerate normale, tinandu-se totodata seama de eventualele modificari care urmeaza sa apara in perioada urmatoare,
c. standarde reale, care exprima marimile de inregistrat atunci cand sunt intrunite anumite conditii. Nivelul lor se fixeaza in baza conditiilor din perioadele anterioare si a datelor previzionale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitate de Gestiune - Metoda Standard-Cost.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!