Contabilitate de gestiune

Extras din referat Cum descarc?

Contabilitatea de gestiune, in tara noastra, se afla intr-o continua evolutie, prin adaptarea la cerintele economiei de piata, in scopul asigurarii:
-  informatiilor legate de costul bunurilor, lucrarilor, serviciilor; 
-  informatiilor care stau la baza bugetarii si controlului activitatii de exploatare; 
-  informatiilor destinate realizarii unui management performant. Legea contabilitatii, prin continutul sau, are in vedere intregul sistem contabil al agentilor economici si nu numai o componenta sau alta a acestuia. Asadar, organizarea contabilitatii analitice de gestiune nu este facultativa, in spiritul legii enuntate este obligatorie, dar, spre deosebire de contabilitatea generala (financiara), prezinta o anumita suplete in utilizarea regulilor si metodelor care raspund cel mai bine managementului intreprinderii. 
In procesul de perfectionare continua a conducerii activitatii economice a unitatilor patrimoniale, un rol important revine contabilitatii de gestiune ca parte a sistemului informational economic. Astfel, prin informatiile pe care le furnizeaza, aceasta permite cunoasterea in fiecare moment a modului de desfasurare a activitatii productive, a modului de indeplinire a prevederilor din bugetul de venituri si cheltuieli la toate nivelurile, in scopul fundamentarii deciziilor conducerii cu privire la activitatea curenta si de perspectiva.
De asemenea, pe baza instrumentelor sale de lucru, contabilitatea de gestiune asigura informatiile necesare pentru descoperirea rezervelor interne cu privire la folosirea eficienta a mijloacelor materiale si banesti, precum si a fortei de munca in vederea mobilizarii lor, permite stabilirea abaterilor aparute in procesul de productie, controleaza modul cum este gestionata si gospodarita averea actionarilor, incat se poate spune ca ea are un rol activ in conducerea activitatii economice.
Contabilitatea de gestiune furnizeaza informatii pentru cele sase functii economice existente in organizarea unei intreprinderi: cercetare-dezvoltare, design, productie, marketing, distributie si deservire [HOR, DAT 11].
1. Cercetarea-dezvoltarea-presupune generarea si testarea unor idei de noi produse, servicii sau procese de productie. 
2. Proiectarea produselor, serviciilor sau proceselor de productie-presupune planificarea si proiectarea detaliata a produselor, serviciilor sau proceselor de productie.
3. Productie-achizitionarea, coordonarea si asamblarea resurselor in scopul de a fabrica un produs sau a presta un serviciu. 
4. Marketing-reprezinta promovarea si comercializarea produselor sau serviciilor pe langa clienti existenti sau potentiali. 
5. Distributie-livrarea produselor sau serviciilor catre clienti. 
6. Deservirea clientilor-prestarea de servicii postvanzare clientilor.
M1.U1.4. Etape in evolutia contabilitatii de gestiune si obiectivele acesteia 
Luand in considerare elementele de structura ale sistemului contabil, pe plan international, s-au conturat doua conceptii: 
- conceptia monista, conform careia sistemul contabil este integrat intr-o singura contabilitate si a carei informatie este destinata atat utilizatorilor interni cat si celor externi; 
- conceptia dualista, conform careia sistemul contabil este delimitat in doua componente: contabilitaea financiara sau generala si contabilitatea analitica si de gestiune, care se sprijina pe contabilitatea financiara si al carei obiect de studiu il constituie urmarirea ,,gestiunii intreprinderii" prin intermediul unui indicator reprezentativ, si anume ,,costul productiei". 
Obiectivele contabilitatii analitice si de gestiune pot fi structurate astfel:
a. Un prim obiectiv este calculul costurilor in scopul urmaririi contributiei activitatii desfasurate la obtinerea rezultatelor si a rezultatelor ca atare, dar in mod analitic. 
b. Al doilea obiectiv al contabilitatii analitice si de gestiune vizeaza studierea eficientei gestiunii.
c. Al treilea obiectiv are ca tinta elaborarea bugetelor pe feluri de activitati, urmarirea si controlul acestora, in scopul asigurarii unei eficiente pe termen scurt, mediu si lung.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitate de gestiune.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!