Contabilitate de Gestiune

Extras din referat Cum descarc?

eficienta utilizarii factorilor de productie. Prin contabilitatea de gestiune se determina costul de productie pe produs, lucrare sau serviciu (P, L, S), costul pe centre de responsabilitate, costul diferitelor functiuni, rezultatele analitice (pe produs, lucrare sau serviciu si pe centre). Ea furnizeaza informatii de natura economica exprimate atat in unitati monetare cat si nemonetare (fizice).
Contabilitatea de gestiune are ca obiect:
- cunoasterea detaliata a proceselor de alocare a resurselor in interiorul intreprinderii pe centre de responsabilitate si pe produse
- metode de transformare a resurselor consumate in rezultate
- elaborarea previziunilor avand la baza consumurile trecute putandu-se evalua in timp consecintele activelor viitoare
Contabilitatea de gestiune furnizeaza date care vin sa completeze informatiile din contabilitatea financiara si ele se adreseaza exclusiv managerilor ca beneficiari interni de date.
Rezulta ca contabilitatea de gestiune are ca finalitate furnizarea informatiilor necesare luarii deciziilor de catre manageri avand in fond 2 scopuri: 
- calcularea costurilor
- influentarea comportamentului celor care pot actiona asupra costurilor
Institutul contabilitatii de gestiune american defineste contabilitatea de gestiune astfel: Procesul de identificare, colectare, analiza, prelucrare, interpretare si transmitere a informatiilor financiare si nefinanciare utilizate de manageri pentru realizarea functiilor de planificare, evaluare si control in cadrul intreprinderii si pentru asigurarea utilizarii si evidentierii corespunzatoare a resurselor acesteia. 
Evolutia contabilitatii de gestiune s-a facut in paralel cu metodele de management si contabilitatii de gestiune i se cer tot mai multe analize ale datelor financiare, referitoare la:
- cresterea calitatii produselor si serviciilor firmei
- reducerea timpului necesar pentru proiectarea, crearea si livrarea produselor si serviciilor
- satisfacerea totala a clientilor
In aceste conditii contabilitatea de gestiune trebuie sa furnizeze date legate de cantitatea de rebuturi, costurile de prelucrare a produselor necorespunzatoare calitativ, costul reparatiilor in perioada de garantie, etc.
Profesorul Mihai Ristea: Contabilitatea de gestiune este reprezentarea analitica a proceselor interne ale intreprinderilor care produc transformari calitative si cantitative in masa patrimoniului. Informatia construita este destinata administratorilor, ca beneficiari interni, care trebuie sa raspunda la intrebarea cum sa aloce si sa utilizeze resursele intrebuintate de investitori pentru a realiza performanta. 
Aceasta definitie scoate in evidenta faptul ca:
- obiectivul contabilitatii de gestiune il reprezinta reflectarea relatiilor interne
- ea trebuie organizata in raport cu cerintele conducerii
- trebuie organizata in raport cu structura intreprinderii
- sa fie supla, simpla si operativa
Concluzie: Se desprind caracteristicile urmatoare:
- informatiile furnizate se refera la procese si relatii din interiorul intreprinderii
- informatiile sunt destinate utilizatorilor interni (decidenti la diferite nivele ierarhice) pentru orientarea deciziilor si vin sa completeze datele din contabilitatea financiara
- organizarea


Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitate de Gestiune.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!