Contabilitate Bancara - Riscuri

Extras din referat Cum descarc?

Definitia riscului
Afacerile aconomice se desfasoara in conditiile existentei a numeroase riscuri deoarece:
~ relatiile furnizor - beneficiar au un character complex;
~ evolutiile care au loc pe piata sunt adeseori contradictorii si imprevizibile
~ economiile nationale si economia mondiala in ansamblu se caracterizeaza prin fenomene de instabilitate.
Procesul decisional se realizeaza deci, in acest domeniu, de cele mai multe ori in conditii de risc si incertitudine, astfel incat agentii economici nu au siguranta ca prin afacerile incheiate vor obtine rezultatele scontate.
Asupra definirii notiunii de "risc" nu exista o unanimitate de pareri in randul specialistilor, astfel prezentam cateva dintre aceste definitii:
"Riscul reprezinta posibilitatea de a obtine rezultate favorabile sau nefavorabile intr-o actiune viitoare exprimata in termeni probabilistici".
Sau
"Riscul este un eveniment viitor si probabil a carui producer ear provoca anumite pierderi".
Sau 
"Riscul este definit si ca posibilitate a aparitiei unei pierderi in cadrul unei tranzactii economice ca rezultat al producerii unor evenimente si fenomene imprevizibile".
O alta acceptiune a riscului ne-o ofera Dictionarul de Management editat la Paris in anul 2001 in care se mentioneaza ca riscul inglobeaza patru idei:
-ideea de pericol sau primejdie (factorul de temut)
-ideea de cost, strans legata de precedenta (masura acestui cost se evalueaza in termeni care arata gravitatea riscului)
-ideea de masura posibila a evenimentului, exprimata in termeni care arata frecventa de aparitie a acestuia
-ideea de prezentare deliberata a unui pericol determinat in vederea obtinerii unui avantaj.
In anii '30, ecomonistii A. Marshal si A. Pigon au deliberat bazele teoriei neoclasice a riscului. Esenta ei consta in urmatoarele: intreprinzatorul considerand profitul ca o variabila intamplatoare si activand in conditii de incertitudine in cadrul unei tranzactii, acesta este condus de "marimea profitului asteptat si marimea variabila a riscului posibil".
Francezii Michael Rouch si Gerard Naullen in cartea "Le control de gestion bancaire et financiere", definesc riscul ca fiind "un angajament care poarta o incertitudine data, cu o probabilitate de castig sau prejudiciu, indiferent data acesta din urma este degradare sau pierdere".
In Romania, in opinia prof. univ. Alexandru Pinu, riscul reprezinta "posibilitatea de obtinere a rezultateor favorabile sau nefavorabile intr-o actiune viitoare exprimata in termeni probabilistici".


Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitate Bancara - Riscuri.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!