Consolidarea situațiilor financiare - studiu

Cuprins referat Cum descarc?

1. Consolidarea 3
2. Metodologia intocmirii conturilor consolidate 4
3. Descrierea societatilor grupului 5
4. Determinarea perimetrului de consolidare si a metodelor de consolidare utilizate 7
5. Situatiile financiare ale societatilor la 31.12.2013 7
6. Metoda integrarii globale 8
Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

1. Consolidarea
Grupul reprezinta un ansamblu de societati legate intre ele in baza unei relatii de dependenta economica avand un centru de decizie unic, cu denumirea de societate-mama.
Nu exista notiune juridica de grup - ca persoana morala. Economicul predomina juridicul in activitatile interne, desi se analizeaza totusi aspectele din punct de vedere juridic pentru ca acestea exista de fapt.
Ansamblul care trebuie consolidat este format din societatea-mama si societatile dependente de aceasta : filialele, la care se adauga societatile asociate asupra carora societatea-mama are o influenta semnificativa si societatile comune de interes.
Doar simpla publicare a bilanturilor si conturilor de rezultate ale societatilor care fac parte dintr-un grup ar fi insuficienta pentru informarea tertilor si mai ales a actionarilor unui grup de societati, acestia neputand avea informatii semnificative la nivel de ansamblu.
Consolidarea conturilor este operatiunea care are ca scop exprimarea situatiei si a rezultatelor unei societati numite "societate-mama" tinand cont de legaturile financiare si economice ale acesteia cu alte societati din cadrul unui perimetru de consolidare din cadrul grupului.
Obiectivul principal al situatiilor financiare consolidate este de a furniza o informatie utila pentru luarea deciziilor economice si financiare.
Conturile consolidate pot fi considerate ca avand doua obiective relativ independente:
o utilitate pentru informarea interna a grupului, adica un instrument de gestiune,
o utilitate in ceea ce priveste informarea exterioara grupului.
Reglementarile legislative care stau la baza consolidarii sunt Standardele Internationale de Raportare Financiara :
o IAS 27 "Situatii financiare consolidate si separate" trateaza atat aspecte referitoare la situatiile financiare consolidate cat si elemente legate de contabilizarea in situatiile financiare separate a participatiilor detinute in filiale, entitati asociate si asocieri in participatie. 
o IAS 28 "Investitii in entitati asociate" prezinta aspecte cu privire la contabilizarea participatiilor detinute la entitatile asociate prin metoda punerii in echivalenta. 
o IAS 31 "Interese in asocieri in participatie" care distinge intre trei tipuri de asocieri in participatie: activitati controlate in comun, active controlate in comun si entitati controlate in comun si arata cele doua metode posibile pentru contabilizarea entitatilor controlate in comun: integrarea proportionala si punerea in echivalenta. 
o IFRS 3 "Grupari de afaceri (intreprinderi) asigura o coerenta a contabilizarii gruparilor de aBUCEGI TOUReri cu referentialul contabil american. Principalele aspecte abordate de acest standard sunt cele referitoare la contabilizarea gruparilor de afaceri prin metoda achizitiei si tratamentul contabil al fondului comercial .
2. Metodologia intocmirii conturilor consolidate
Elaborarea conturilor consolidate presupune parcurgerea mai multor etape:
o determinarea perimetrului de consolidare si a metodelor de consolidare utilizate;
o retratarea conturilor individuale, conturile individuale (conturi intocmite de fiecare societate inclusa in perimetrul de consolidare) trebuie sa fie evaluate si prezentate pe baza principiilor si metodelor detinute de catre grup .
o conversia conturilor societatilor aflate in strainatate in moneda de consolidare (monedasocietatii-mama);
o cumulul conturilor individuale retratate si convertite ;
o eliminarea operatiilor dintre societatile din cadrul grupului (operatiile reciproce si rezultatele interne) ;
o partajul capitalurilor proprii si eliminarea titlurilor;
o prezentarea situatiilor financiare consolidate: bilant, contul de profit si pierdere, notele explicative, tabloul fluxurilor de trezorerie, situatia variatiei capitalurilor proprii.
Perimetrul de consolidare include ansamblul format din societatea consolidanta (societatea mama) si societatile consolidate, respectiv societatile asupra carora aceasta exercita controlul exclusiv, controlul comun sau influenta notabila.
Procentajul de control reprezinta capacitatea societatii consildante (societatea mama) de a controla direct sau indirect o societate susceptibila sa intre in perimetrul de consolidare. 
Procentajul de control este calculat pe baza drepturilor de vot, fara sa se tina cont de procentajul de capital (cota de participare la capital).
Acesta se calculeaza ca raport intre drepturile de vot detinute intr-o societate si numarul total al drepturilor de vot ale acestora. Calculul procentajului de control permite definirea perimetrului de consolidare si a metodei de consolidare utilizate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consolidarea Situatiilor Financiare - Studiu.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Legislatie
1. ***Legea Contabilitatii nr.82/1991, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr.454 din 18.06.2008, actualizata prin OUG nr.37 din 13.04.2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr.285 din 22.04.2011
2. ***OMFP 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr.766 bis din 10.11.2009
Site-uri 
1. http://www.international-sinaia.ro/corporate- Raport Audit financiar, accesat la data de 27.12.2014
2. http://elis.univnt.ro/biblioteca.php?page=biblioteca, curs contabilitate consolidata, Prof. Dumitru Paula, accesat la data de 27.12.2014


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!