Conceptul de Valoare Justa

Cuprins referat Cum descarc?

REZUMAT
INTRODUCERE
METODOLOGIA CERCETARII
REZULTATE SI DEZBATERI
CONCLUZII


Extras din referat Cum descarc?

REZUMAT
Valoarea justa este definita ca valoarea la care poate fi tranzactionat un activ sau decontata o datorie intre parti interesate si in cunostinta de cauza, in cadrul unei tranzactii desfasurate in conditii obiective. 
Utilizarea valorii juste ca baza de evaluare in contabilitate presupune raportarea la valoarea de piata, evident, cand exista o piata activa pentru elementele supuse evaluarii. Exista, insa, si situatii cand in lipsa pietelor, pentru evaluarea anumitor elemente, trebuie sa se recurga la estimari, utilizandu-se un model de evaluare a activelor sau datoriilor bazat pe actualizarea fluxurilor de trezorerie. Astfel, in locul costului istoric bazat pe documente verificabile, se procedeaza la contabilizarea unei estimari care ia in calcul anumiti parametri (rata de actualizare, marimea fluxurilor si perioada de actualizare etc.) determinati prin rationamentul professional. In absenta unui pret de piata, valoarea justa este reprezentata de o valoare subiectiva, atribuita in special de manageri si experti pe baza utilitatii pentru intreprindere a bunului evaluat.
Lacunele sistemului contabil pe baza costului istoric constituie avantaje ale evaluarii pe baza valorii juste: flexibilitatea, previzibilitatea, pertinenta, integralitatea, neutralitatea etc.
In prezent valoarea justa incearca sa reduca din efectele negative ale costului istoric. Odata cu dezvoltarea tot mai puternica a pietelor financiare, valoarea justa va avea un rol tot mai mare.
Cuvinte cheie: valoare, valoarea justa, cost istoric, piata activa.
INTRODUCERE
In cercetarea noastra pornim de la definirea termenului de valoare si aparitia acestuia in literatura de specialitate. Valoarea a fost pomenita din cele mai vechi timpuri, primind intelesuri diferite si imbogatindu-si sensul treptat. Astfel, Xenofon (Economicul, I, 10) spunea: ,,Aceleasi obiective constituie valori pentru cine stie sa le foloseasca, iar pentru cine nu stie sa le foloseasca nu constituie valori".
Aristotel este cel care sesizeaza doua insusiri de baza ale bunurilor, si anume: poate satisface o nevoie (prin utilizare) sau poate fi schimbat pe un alt bun care la randul sau este destinat satisfacerii unei nevoi, adica utilizarii. El da o noua dimensiune valorii. Economistii scolastici sunt cei ce au definit valoarea prin utilitatea bunului respectiv, dar si cei ce vorbesc despre un ,,pret exact". Pretul exact era costul de productie sau pretul curent al pietei, pret dat de o persoana care nu poate sa il influenteze. Probabil ca este cea mai timpurie aparitie a notiunii de valoare justa. Adam Smith a analizat amanuntit valoarea si i-a dat noi forme si dimensiuni. El a dezvoltat valoarea de schimb, valoare diferita de cea de intrebuintare (celebrul paradox apa-diamant) ce depinde in viziunea lui, in principal, de volumul de munca incorporat in bun. 
Sub aspect etimologic si istoric, termenul de valoare induce o anume stare de ambiguitate: pe de o parte, o utilizare a cuvantului isi gaseste aplicatie in contextul unei persoane, pentru meritele si calitatile sale, iar, pe de alta parte, utilizarea vizeaza un obiect, pentru modul sau de folosinta.
Plecand de la semnificatia sa economica termenul de valoare a capatat o arie de raspandire din ce in ce mai mare in sfera contabilitatii, prin realizarea functiilor sale.
De aici pana la valoarea justa nu a mai fost decat un pas. Un pas care a insemnat cateva sute de ani si cateva zeci de valori utilizate ca alternativa la costul istoric: costul curent, valoarea actualizata, valoarea de utilizare, valoarea in unitati constante de putere de cumparare, etc. Mai mult, in urma crizei financiare americanii pretind ca inca din 1920 ei utilizau contabilitatea bazata pe valori juste si ulterior au renuntat datorita dezavantajelor lor evidente.
Trecerea de la o contabilitate bazata pe costuri istorice la una bazata pe valori juste a fost catalogata ca fiind o revolutie conceptuala in contabilitate. Obiectivul contabilitatii bazat pe valoarea justa este de a reflecta valorile de piata in situatiile financiare si modificarile acesteia in situatia consolidata a rezultatelor obtinute de entitate. Acest rol pune deja numeroase probleme practice.
Plecand de la premiza ca globalizarea contabila este un proces ireversibil si tinand cont de contextul actualei crize economice mondiale pe care o traversam am considerat ca fiind o motivatie bine intemeiata, pentru demersul stiintific intreprins pe parcursul lucrarii analiza de detaliu a masurii in care noile valori adoptate in contabilitate, si in special valoarea justa raspunde la nevoile informationale ale utilizatorilor din ziua de astazi. Utilizatori care nu mai vor sa stie doar cum a fost perioada anterioara din punct de vedere financiar, ci vor sa poata anticipa evolutia viitoare a entitatii pe baza informatiilor degajate de situatiile financiare.
Cercetarea a fost astfel conceputa, incat sa prezinte intr-o succesiune logica, problematica specifica temei studiate. Astfel, in vederea realizarii acestei cercetari, am stabilit urmatoarele obiective:
o Realizarea unui scurt istoric al termenului de valoare justa;
o Definirea termenului de valoare justa;
o Evaluarea la valoarea justa
o Stabilirea avantajelor si dezavantajelor valorii juste
o Comparea valorii juste cu alti parametri
Referitor la valoarea justa apar o serie de intrebari: cat de credibile sunt valorile juste?; cat este de usor sa auditam valorile juste?; renuntam la costul istoric sau valoarea justa este retinuta ca o conjunctie cu celelalte baze de evaluare?; care sunt implicatiile asupra masurarii performantelor?; cat timp va mai trece pana la masurarea la valoarea justa a activelor nonfinanciare, in special a fondului comercial generat intern?
Lucrarea se incheie printr-o sinteza a principalelor concluzii cu caracter general care se desprind in urma cercetarii intreprinse care au permis formularea unor opinii generale privind necesitatea, posibilitatile si perspectivele aplicarii unei contabilitati in valori actuale in Romania.
METODOLOGIA CERCETARII
In conditiile deprecierii unitatii monetare, informatia contabila elaborata pe baza costului istoric (deci, in puterea de cumparare din momentul de intrare) devine ulterior incorecta si distorsionata. Din acest motiv a aparut necesitatea cautarii unor noi baze de evaluare astfel incat informatia contabila sa fie exprimata in functie de puterea de cumparare din momentul utilizarii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conceptul de Valoare Justa.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!