Conceptul de Guvernanta Corporativa

Cuprins referat Cum descarc?

Conceptul de guvernanta corporativa
Introducere 2
1. Prezentare generala 4
2. Principiile guvernantei corporative 6 
3. Necesitatea guvernantei corporative 15
4. Teoriile fundamentale in guvernanta corporativa 16
5. Principalii factori care influenteaza guvernarea corporativa 18
Concluzii 21
Bibliografie 23


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Guvernare corporativa este ramura economiei care studiaza modul in care companiile pot deveni mai eficiente prin folosirea unor structuri institutionale cum ar fi actele constitutive, organigramele si cadrul legislativ. Aceasta ramura se limiteaza in cele mai multe cazuri la studii privind modul in care detinatorii de actiuni pot sa asigure si sa motiveze directorii companiilor astfel incat sa primeasca beneficiile asteptate de pe urma investitiilor lor.
Guvernanta corporativa asigura imbunatatirea eficientei economice si stabilirea unui climat de investitii interactiv.Guvernanta corporativa este un concept cu o conotatie foarte larga care include urmatoarele elemente:
o responsabilitatea managerilor pentru acuratetea informatiilor din rapoartele financiare;
o existenta termenelor limita foarte stranse pentru raportarea financiara;
o comunicarea si transparenta totala asupra rezultatelor financiare;
o transparenta auditului intern, a proceselor si a auditului extern. 
Guvernanta corporativa descrie metodele si sistemele folosite pentru conducerea organizatiilor de toate tipurile si marimile, publice sau non-profit si, de asemenea, companii din sectorul privat si cele construite sub forma parteneriatelor. In acest sens, Sir Adrian Cadbury definea guvernanta corporativa ca fiind ,,sistemul prin care companiile sunt indrumate si controlate" Guvernanta corporativa este un concept care a intrat in literatura de specialitate si in buna practica in domeniu in ultimele doua decenii. Descrierea simpla de catre Cadbury, ca modul in care organizatiile sunt directionate si conduse, contine elemente de mare profunzime si face trimitere la performanta, care este o preocupare majora a oricarei organizatii..
Practic, guvernanta corporativa este o incercare de implementare a unor sisteme de analiza riscurilor, verificare, evaluare, control care sa contribuie la realizarea unui management eficient pentru functionarea acestora. Reformele institutionale in domeniul guvernantei corporative trebuie sa fie incorporate rapid in cadrul de reglementare nationala, afacerile, de asemenea, trebuie sa se adapteze la noile cerinte si sa sporeasca mecanismele interne.
Mecanismele adecvate de protectie a actionarilor si creditorilor se adauga la eficienta reglementarii dreptului societatilor comerciale, deoarece acestea reduc riscurile si costurile implicate pentru cei care participa si fac afaceri cu companiile. 
Normele stabilite in legislatia primara pot oferi beneficii de certitudine, legitimitate democratica si de obicei, posibilitati puternice de executare. 
Guvernanta Corporativa este o conditie pentru stabilitatea economica;
- perceptia investitorilor asupra schimbarii si reformei economice;
- reforma institutionala (investitorii prefera tarile ,,bine guvernate").
- responsabilitati:
- volatilitatea pietei, combinata cu presiunea din partea actionarilor ti nesiguranta economica, vor crea premizele riscului ca top managementul sa actioneze incorect din punct de vedere etic. 
Importanta unui model eficient de guvernanta coporativa care sa controleze si sa evalueaze performanta companiei, satisfacand in acealsi timp nevoile tuturor partiaor interesate ti implicit creand valoare adaugata, va creste si mai mult.
Banca Mondiala in definitia data guvernantei corporative considera ca scopul acesteia este de a mentine echilibrul intre obiectivele economice si sociale, intre cele comune si individuale, ceea ce contribuie la incurajarea utilizarii eficiente a resurselor si responsabilizarea celor care le gestioneaza. Cuvintele cheie din definitia guvernantei corporative sunt ,,echilibru" si ,,responsabilizare".Punctul de vedere al Bancii Mondiale este in concordanta cu concluziile Raportului Cadbury, respectiv: scopul guvernantei corporative este de a aduce cat mai aproape interesele indivizilor, corporatiilor si societatii.
Conceptul de guvernanta corporativa
1. Prezentare generala
Termenul de ,,guvernanta" in romaneste este sinonim cu termenul de ,,administrare/procese de administrare". De asemenea, in vocabularul limbii romane exista si termenul de ,,guvernanta" care inseamna ,,conducere" si care implica toate activitatile din cadrul unei entitati care intra in sfera managementului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conceptul de Guvernanta Corporativa.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!